Производството за кюлчетата е прекратено на 10 май. Апелативната прокуратура в София проверява защо (обновена)

OFFNews 27 май 2023 в 13:46 6021 5

Снимка Архив

Досъдебното производство за т.нар. "кюлчета" е прекратено на 10 май, съобщи за БТА градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Става дума за разследването, което бе образувано по снимки, за които се твърди, че са от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На изображенията се виждат банкноти и кюлчета.

Проблемът от юридическа гледа точка е, че няма как да се установи дали тези банкноти и кюлчета на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи, коментираха от прокуратурата.

От държавното обвинение припомниха, че по делото са били направени редица международни поръчки и запитвания дали такива банкноти, с такива серийни номера съществуват.

По-късно Гешев коментира пред БТА, че Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото за "кюлчетата".

По думите му този случай е показал, че митът за всевластния главен прокурор е политическа атака и не отговаря на правната регламентация в страната.

"Разбрах за прекратяването на това досъдебно производство, за съжаление, от публикация, която ми беше изпратена тази сутрин. Няма някаква законова регламентация, която да задължава аз да бъда уведомен. В този период, когато е прекратено досъдебното производство, главен прокурор е бил Борислав Сарафов, защото аз тогава бяха в САЩ", каза Иван Гешев.

Той посочи, че застава зад всеки български прокурор, който стриктно спазва Конституцията и законите на страната.

“Не съм запознат със случая и няма законово задължение да бъда запознат със случая, освен когато има запитвания по този случай от Европейския парламент. И това, което ми е известно служебно, е, че случаят е взет на специален надзор от Апелативна прокуратура София и от Върховна касационна прокуратура. През цялото време е бил на специален надзор и това, което разбрах днес, след като прочетох публикацията, е, че има указания от Върховна касационна прокуратура към Апелативна прокуратура в София да извърши служебна проверка на постановлението за прекратяване”, заяви главният прокурор.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1273

  5

  Johnny B Goode

  27.05 2023 в 17:33

  .... и презерватива.

  1273

  4

  Johnny B Goode

  27.05 2023 в 15:36

  Менте банкноти, менте злато. Какво друго да се очаква в менте държава с менте главен прокурор.
  Само шкафчето е истинско.

  1246

  3

  БотоксПутю

  27.05 2023 в 14:41

  Тъпият милиционер Гешев още не е разбрал каква е била ролята му този пост? Ролята на презерватив като тези от снимките на шкафчето на Банкянския нерез.

  10307

  2

  AntiZ

  27.05 2023 в 13:58

  Гешефтарска мутренска прокуратура, пръкнала се от милиционерското училище в симеоново. Някой да е очаквал нещо по-различно?

  17439

  1

  мнение от IP

  27.05 2023 в 13:53

  Ама разбира се... Нямало как да проверят това (въпреки, че не е вярно съвсем), но има как да проверят коя е Мата Хари. Да я питат какво е снимала. Да направят експертизи. Как сега да повярва човек, че не може да се установи кой е правил снимките. И по-интересно, ако отначало са знаели, че няма как да проверят дали са "макети"..., защо не прекратиха делото отдавна, а се правиха, че нещо разследват?
   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС