ГЕРБ дадоха заден: След заплахите за кабинета се отказаха да подчиняват ВКС и ВАС

Депутатите приеха механизма за разследване на главния прокурор без дебат и с огромно мнозинство от 210 гласа "за"

Йорданка Веселинова 26 май 2023 в 16:54 7046 2

Рая Назарян

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Рая Назарян (ГЕРБ-СДС)

ГЕРБ-СДС се отказа да подчинява ВКС и ВАС. Това се случи след натиск от страна на ПП-ДБ.

Вносителката на скандалната редакция Рая Назарян редактира първоначалната си идея и прецизира предложението си. Тя се отказа да премахва двойното мнозинство за гласуването на предложения за назначаване и освобождаване на председателите на ВКС и ВАС. Нещо повече, тя предложи при тези гласувания да са нужни не 13 гласа, както предлагаше правосъдният министър Крум Зарков, а 17 гласа. Предложението ѝ мина с конституционно мнозинство от 172 гласа "за", като само групата на "Възраждане" гласува с "против".

Зад празните приказки колко ни е важна съдебната реформа и след изненадващо поетия курс към отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, вчера ГЕРБ-СДС и ДПС се хванаха да подчиняват ВКС и ВАС. Всичко започна по време на второто четене на промените в НПК в правна комисия (четвъртък, 25 май), когато по идея на Рая Назарян от ГЕРБ бе прокарана скандална редакционна поправка, с която падна двойното мнозинство за избор и освобождаване на председателите на ВКС и ВАС. Предложението мина с неизменната подкрепа на ДПС. 

Дяволът е в детайлите

В разпоредбите на внесения от Министерски съвет проектозакон за промени в НПК се предвижда главният прокурор може да бъде отстранен с 13 гласа вместо с изискващото се в момента мнозинство от 17 гласа. Същата възможност обаче бе въведена и за председателите на ВКС и ВАС. Паралелно с това обаче, по идеята на ГЕРБ, падна една от защитите за съдийската независимост - т.нар. двойно мнозинство, с което шефовете на върховни съдилища - касационен и административен, да се освобождават и назначават с 13 гласа във ВСС, но ако има мнозинство в съдийската колегия. 

Така промяната в разпоредбите, свързани със Закона за съдебната власт, вместо да е свързана само с по-лесното отстраняване на главния прокурор, депутатите решиха да направят ВКС и ВАС по-уязвими. Преведено на разбираем език - вече главният прокурор и председателите на върховните съдилища ще могат да се избират с гласовете на прокурорската колегия (11) и още само два гласа от съдийската. Те от своя страна може да са от парламентарната квота. Иначе казано - дяволът винаги е в детайлите. Ако следваме парламентарната логика пък би могло да се перифразира, че дяволът е в изненадващите редакционни предложения в преходните и заключителните разпоредби.

Номерата на ГЕРБ провалят втория мандат?

Трикчетата на ГЕРБ и ДПС, скрити зад редакционното предложение на Рая Назарян, може и да провалят опитите за кабинет с втория мандат. Непосредствено след гласуването вчера депутати от новата коалиция, с които OFFNews разговаря,  определиха поправката като "скандална", "брутална" и "подмяна", но не дадоха категоричен отговор дали ще повлияе на опитите за съставяне на редовен ротационен кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ. Няколко часа по-късно обаче Лена Бориславова намекна за това във Фейсбук:

"От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията днес в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета Петков, на Надежда Йорданова и Крум Зарков. За нас правителството не е на всяка цена, особено с вас, то има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи."

Днес за същото намекна и акад. Николай Денков:

"Ако отново започнем да подменяме текстовете, започнем да приемаме текстове, които няма да постигнат истинска правосъдна реформа, аз не знам дали бих искал да продължавам в тази посока", каза той пред журналисти в НС.

След тези думи се проведоха совалки между правните екипи на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. По информация на OFFNews новата коалиция не само е поставила като условие приемането на текстовете в оригинал за реализирането на втория мандат, но и е поддържала тезата, че проектозаконът изобщо няма да се гласува днес, ако ГЕРБ не се откажат от скандалната си идея.

Възраждане съзря нарушение на правилата

Петър Петров от "Възраждане" взе първи думата в дебата по НПК. Той заяви, че докладът на правната комисия е писан в условията на извънредност, а текстовете влезли в зала в разрез с правилника. По думите му законопроектът не е плод на експертни оценки, а заради политическата договорка по т.нар. "джентълменско споразумение" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Той се извини, че "Възраждане" не разполага с необходимите 48 депутати, за да сезира Конституционния съд.

Именно за тези промени по НПК обаче се говори от години, те са минали на няколко пъти през обществено обсъждане и са одобрени от Венецианската комисия. Именно заради това Мирослав Иванов от ПП-ДБ взе думата и определи изказването на Петров като "политически опорки". Той напомни, че законопроектът е внесен от Министерски съвет и няма как да бъде плод на някакви договорки. След него думата взе и зам.-председателят на НС Никола Минчев, който припомни, че джентълменско споразумение не е имало в предходния парламент, когато текстовете отново бяха гласувани.

Как да се разследва Гешев

Механизмът за разследване на главния прокурор вече е факт. Той бе приет без дебат и с огромно мнозинство от 210 гласа "за". Левицата обаче не участва в гласуването.

БСП избяга от зала, за да не гласува механизма за разследване на Гешев

В законопроекта на Министерски съвет се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който ще може да проверява главния прокурор и неговите заместници. Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия от окръжен, апелативен съд, или от ВКС. Ще бъде изготвен и списък от съдии, които могат да бъдат избирани, но те трябва да отговарят на няколко условия: Минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела. За да влязат в списъка ще е нужно предварителното им съгласие, а след това те ще се избират на случаен принцип при наличие на данни за извършено престъпление от главния прокурор.

Ако бъдат събрани доказателства, ще се назначава от прокурорската колегия на ВСС и втори разследващ прокурор. За разследването пък ще има и разследващи полицаи, назначени от вътрешния министър. Делата следва да се гледат в СГС. Отказът от образуване на досъдебно производство ще подлежи на съдебен контрол на две инстанции.

Друга промяна, която е от ключово значение, е предложението решението за освобождаването на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа. С оглед заплахите на Гешев, че ще покаже записи, показващи политическото влияние във ВСС, по-малкият необходим брой се явява предимство.

Освен това депутатите приеха откази на прокуратурата за образуване на досъдебно производство по някои престъпления, най-вече тежки, ще могат да бъдат обжалвани пред съда.

От бойкот към скоростно приемане на законопроекта

Допреди няколко месеца ГЕРБ и ДПС яростно бранеха Гешев, а с това и бламираха промените в НПК. Първо бившият председател на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) отказваше да включи в програмата предложението за промени в НПК в продължение на почти три месеца. Когато текстовете най-сетне влязоха в комисия, заседанието приключи в 20 ч., но без политически дебат и гласуване, защото депутатите се уморили. Това обаче бяха същите хора, които със завиден устрем 18 часа прекрояваха Изборния кодекс. След седем дни промените бяха приети, но те се оказаха фатални за превръщането на текстовете в закон. За да се подсигурят, ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" не допуснаха текстовете да влязат в дневния ред на Народното събрание. Когато стана ясно, че текат последните дни живот на 48-ото Народно събрание, те най-сетне влязоха на първо четене в зала. Партиите декларираха подкрепа за тях, но ГЕРБ-СДС и ДПС провалиха кворума и бламираха реформата. Критиките обаче отидоха при "Продължаваме промяната" и "Демократична България", защото половината депутати от двете групи отсъстваха от зала и не успяха да се върнат за регистрацията. Кворум обаче нямаше, тъй като от ГЕРБ се регистрираха двама души, от ДПС - един, от БВ - трима, а от БСП - 12.

Така 48-ото НС отиде в историята. В хода на предизборната кампания обаче Борисов заяви, че механизъм за разследване на главния прокурор ще има. В 49-ият парламент той разшири обещанието си с ангажимента всички проектозакони на правосъдния министър Крум Зарков, които нарича "Крумови закони", да бъдат приети. В това число влизат злополучните промени в НПК и реформата в КПКОНПИ. След това изненадващо Мария Габриел, издигната от ГЕРБ-СДС за премиер с първия мандат, обяви, че първата задача на правосъдния министър в кабинета ѝ ще е да внесе искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната система. Така доскорошните яростни бранители на Гешев му обърнаха гръб, а оставката му бе поискана и от ДПС. Няколко дни по-късно главният прокурор проговори и освен демонстративното късане на оставка заплаши, че ще измита политическия боклук от парламента. Това не разколеба депутатите, които си поставиха целта да изпреварят ВСС и през приемането на текстовете Гешев да бъде по-лесно отстранен. 

За целта промените в НПК бяха първият приет законопроект на правната комисия. Няколко часа по-късно, в разрез с правилника, текстовете влязоха на първо четене в зала. Минути след гласуването се проведе и извънредно заседание на правната комисия, след което, по идея на Десислава Атанасова от ГЕРБ, сроковете за предложения бяха съкратени на 3 дни. Предложението ѝ мина с конституционно мнозинство от 163 гласа. За сравнение именно Атанасова се възпротиви на идеята за съкращаване на сроковете на 5 дни в предходния парламент с аргумента, че законът е тежък.

И така, 6 дни след гласуването на първо четене законопроектът влезе в комисия за второ. Дебатите отнеха на депутатите само около 5 часа, през които се роди и бруталното редакционно предложение на ГЕРБ. Така законопроектът, считан за една от ключовите стъпки към съдебната реформа, мина по бързата писта и се очаква да  станат факт точно за 8 дни. Въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор е ангажимент, който България е поела в Плана за възстановяване и устойчивост. От приемането му зависи получаването на европейските средства и влизането на страната в Шенген.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

27.05 2023 в 14:07

"Той се извини, че "Възраждане" не разполага с необходимите 48 депутати, за да сезира Конституционния съд."

Е как да не разполагате с необходимите 48 депутати? Възраждане 37 + ДПС 36 = 73.

1020

1

PlamenIv54

26.05 2023 в 17:12

Рая Назарян и Радомир Чолаков са новите Рабочий и колхозница. Коя е колхозницата от двамата още не знам.