Прокуратурата: Данните на НАП са открити на компютъра на Кристиян, търсил по ЕГН Борисов, Цацаров и Пеевски

Компанията, в която работи обвиняемият, се занимава с киберрекет, обяви Иван Гешев. Намерен е и файл с разследване за 'Бивол'

OFFNews 23 юли 2019 в 09:38 30421 6

Кристиян Бойков

Събраните до момента доказателства не разколебават основното предположение, че Кристиян Бойков е извършил компютърното престъпление, в което е обвинен, обяви прокуратурата.

Държавното обвинение разпространи до медиите изявлението във връзка с интервюта на Бойков и неговите работодатели. Те твърдят, че момчето е невинно и е било натопено от бизнес конкуренти на фирмата, в която работи.

Прокуратурата обаче твърди, че анализът на иззетия служебен компютър на Кристиян Бойков показва, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението ѝ в интернет. Към настоящия момент продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков, допълва прокуратурата.

В интервю за bTV вчера работодателят на Кристиян от компанията за киберсигурност обяви, че въпросният компютър е криптиран и нямам как това да бъде променени с оглед на защита на клиентска информация.

"Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството. Установено е, че между 10.07.2019 г. и 12.07.2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър–председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски. Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт“. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице", пише в съобщението на прокуратурата.

Ето какво още разкриват от държавното обвинение:

"В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „математика за домашно“, с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството. В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците. Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

На 16.07.2019 г., в 11:50 ч на електронните пощи на БТВ ([email protected]), НОВА ([email protected] и в. „Капитал“ ([email protected]) e получено съобщение от “анонимния руски хакер” чрез e-mail “[email protected]”. За разследването на този етап няма съмнение, че Кристиян Бойков е автор и разпространител на писмото до медиите, чийто автор се представя за “анонимен руски хакер”.

Продължава работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства. Предстоят действия по разследването, свързани и с възможното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица.

В интервю за БНТ днес заместник главният прокурор Иван Гешев коментира, че основната версия на разследването по атаката срещу НАП е киберрекет.„Накратко от начало разследването започна в насока – лицето, за което знаете. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие и маша. Разследването и основната версия, по която се работи, че фирмата, в която той работи, се занимава с нещо като киберрекет. С удряне на фирми, търговски дружества, държавни организация с цел нарушаване на тяхната компютърна информационно сигурност и съответно по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата фирма, или части от нея, или отделни нейни ръководители, това е водещата версия, по която се работи в момента", каза Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

8

Новак

24.07 2019 в 10:15

Не споря, че пробиването на НАП е престъпление и то трябва да се наказа. Абсолютно си прав, че по този начин сме застрашени всички. За бизнеса - имат адвокати, има и процедура, даже смятам, че е малко вероятно изобщо да се стига до съдилища. Но особено в този бизнес, в който е тази фирма, доверието е основен фактор, а кой би имал доверие на фирма, за която прокуратурата в казала, че извършва рекет? Независимо дали това е така или не. Вредата е нанесена независимо от адвокатите и съдебните процедури.
Вината на извършителя е ясна, но точно според GDPR вина носи и администратора на лични данни, че не полага усилия за опзване на данните. Ако проф. Константинов в прав, че са пробити лични файлове с имена “Гошо”, “Пешо” то ситуацията е още по-страшна защото не се знае тихо- мълком тези файлове къде може да са попаднали и кой ги ползва. Урокът от тази цялата тази дандания трябва да е, че данните са ценни и трябва да се пазят преди да са изтекли.
А иначе всеки е новак в една или друга област.

23293

7

Стефан

23.07 2019 в 20:57

Верно си новак.
Бизнесът си има финансисти, адвокати, журналисти. Там няма да мине току-така, или няма да мине изобщо. Понеже всичките тия, ще се позоват на течът от нап, и ще оспорят какво да е.
А виж, при тебе умният, утре ще дойде съдия изпълнител, и ще те изхвърли от бащината ти къща, понеже тя е наследство на други хора. За което имат документ. И ще трябва да връщаш 10 милиона на фирма за бързи заеми, понеже. И ...
Не, батенка, не стига да си въртиопашка.

23293

6

Стефан

23.07 2019 в 20:44

А лесно. Пъхаш ключа - и то се чете.
Ако ключът не става - то не се чете.
Ако този, който ти го е казал, е знаел верният - значи той и е шифровал информацията. Която е имал, преди да я крие, пък после раздава.
Да ти подсказвам ли какво ще реши Съдът? А какво - някои от засегнатите?
Не знам колко часа живот му остават на тоя фукльо. Ако много му провърви - някой от нашите служби ще го опази. Но не залагам на това.

3811

4

Toni2019

23.07 2019 в 12:05

Как пък от информация за разкриптирането на която трябват десетилетия както казват от прокуратурата са успяли да разкриптират в бързината точно каквото им трябва...

Положението в тази държава става много лошо. Баламосват си ни както си искат, сплашват както си искат. Кукловодите, които решиха да сложат мутри отпред се гении! Такова добиче само в България вирее и го ползват перфектно срещу робите. Воля срещу апатия.

9006

2

Соня

23.07 2019 в 11:15

Гешев пуска бомбастични новини но после се оказва съвсем друго и се оправдава, че е извадено от контекста. Питам се : Няма ли в тая наша Държава можещи, свестни и честни хора ??? До кога ще ни смятат за някакви тъпаци ?