Бойко Борисов при Слави: Всеки олигарх е с медия, Пеевски има 5% дял

OFFNews 22 ноември 2018 в 00:38 11737 7

Модерно е всяка партия и олигарх да си прави медия. А когато е разследван, казва: "разследват ме заради медията, не заради приватизацията". Други пък атакуват прокуратурата, а всички заедно - правителството.

Тази теза разви премиерът Бойко Борисов по време на гостуването си в "Шоуто на Слави", след като беше попитан защо неправителствената организация "Репортери без граници" поставя страната ни на 111 място по свобода на словото.

Борисов посочи, че медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски "имат 5% дял - Телеграф, Монитор и един спортен вестник. Всички останали са на други собственици".

От мен или някой свързан с правителството да ви е повлиял? Когато други бяха премиери, ви завираха в дупките. Тогава нямаше Европейски съюз, допълни той.

Премиерът даде пример с бившия депутат Антон Тодоров, на когото е поискал оставката "само заради ехидна усмивка" в ефира на Нова телевизия. "Свободата на медиите е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното - автоцензура. Има медии, в които всеки ден съм на карикатура. Няма лошо, това е демокрация", заяви още той.

Попитан защо цената на горивата е висока, Бойко Борисов отговори, че нейното формиране вече ще бъде обяснено върху касовата бележка при зареждане на бензиностанция - ще пише колко са акцизите, нетната цена и надценката.

Министър-председателят посочи, че трудно може да се говори за монопол при горивата, тъй като има "десетки бензиностанции и рафинерии":

Направиха се всички проверки. Изсветлява се това, което може да се изсветли. Има рафинерии в Сърбия, Румъния, Гърция. Когато казвате, че има монопол, значи обвинявате едни от най-големите компании. Ако бензиностанциите бяха само на "Лукойл", този въпрос стоеше, но има десетки.

На въпроса дали Лукойл плаща данъци у нас, Борисов отговори, че компанията "спокойно може да изкара колко данъци са платили и да си ги сложи на сайта". "Да кажат, ако са на загуба", допълни той.

Премиерът беше попитан и защо не бъдат намалени партийните субсидии, на което той отговори, че такова предложение вече е било внесено, подкрепено от ГЕРБ, но отхвърлено от другите народни представители.

"От нашата субсидия правим постоянно дарения, затова стои на влог. Един добър стопанин си съхранява парите за когато няма толкова много гласове", заяви Бойко Борисов и увери, че все пак ще предложи субсидията да стане 1 лв. за глас, щом така са поискали хората.

Премиерът коментира и фалиралата банка КТБ - защо нейните активи са се увеличили от 2 на 5 млрд. лв. през първите два мандата от неговото управление. "Всички банки растяха тогава. Поетапно намалявахме парите", отговори Борисов. Изненадващо той защити бившия премиер Орешарски и обяви, че БСП са го превърнали в изкупителна жертва, за да "опере пешкира".

Бойко Борисов обясни още защо проектът АЕЦ "Белене" ще бъде побновен, след като самият той по-рано заяви, че държавата ще бъде ощетена от него. 

Защото съда в Женева определи България да плати 1.3 млрд. лв. с лихви за около 300 хил. лв. на ден, без да може да се обжалва. Съдът каза, че руската страна трябва да достави тези реактори и "Росатом" ги докара на Дунава. Данъкоплатците са си купили 2 реактора, заяви той.

"Така ли да стоят реакторите", попита Борисов и уточни, че сега се търси инвеститор, който да довърши проекта без държавна гаранция за изкупуване на ток.

По повод въпрос за електронното и машинно гласуване, премирът бе категоричен, че ГЕРБ подкрепя машинното, но не и електронното, защото е трудно да се гарантира сигурността на изборите. "Българският народ иска електронно гласуване, но хакерите като подредят изборите, ще се чудим какво да правим", каза той.

Според министър-председателя тримата ексминистри Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев са поели отговорност за инцидента с автобуса край Своге, при който загинаха 20 души. "Да, взимането на оставките е понасяне на политическа отговорност", заяви той на въпроса дали са понесли такава отговорност, след като Нанков беше назначен за зам.-министър.

По думите му Нанков е бил назначен, защото е експерт в областта.

Бойко Борисов уточни, че е искал оставките и на депутата Делян Добрев, и министъра на енергетиката Теменужка Петкова, но тогава е срещнал "мощна съпротива" от партията и коалиционния партньор.

Премиерът беше попитан още и защо не бъде намален ДДС на основните храни и лекарствата. "Ние имаме от най-ниските данъци. 20% ДДС, 10% плосък данък. Накъде да го намаляваме", отговори Борисов, след което поиска "време за реклама" и изброи, че са били отделени 10 млрд. лв. за пенсионерите, дадени са 500 млн. лв. повече за здравеопазване, 150 млн. лв. повече за хората с увреждания. "Това е постигнато от бой с олигарси", заключи министър-председателят.

Бойко Борисов получи още въпрос дали одобрява избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, на което той отговори, че главният прокурор се избира от ВСС. 

Запитан какво е предприела държавата във връзка с разследванията на сайта "Биволъ" за извършени нарушения от концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен", премиерът отговори само, че е получил сигнал и го е препратил на прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

6

kokoten

22.11 2018 в 11:07

Славчо,много си неподготвен....не е като да плямпаш с путьовците около теб....Мутрата те сложи в задния си джоб при другите послушковци....интелект не ти достига,момче,какви партии ще правиш,к'ви пет лева...унизи себе си и принизи народа....

16193

4

SC

22.11 2018 в 09:54

Подушиха се, че са от една порода.

7926

3

Ирена Колева

22.11 2018 в 08:13

Жалко...много жалко...още една надежда на хората да получат отговорите, заради които зъзнат на протестите пропадна....Слави изглеждаше просто жалък...като ученичка, която не си е научила добре урока...

6046

1

Шандор

22.11 2018 в 03:25

Слави сервилно скочи в тоалетната и пусна водата.
Представям си колко ще е мазен с Цацаров - срещу него никога не е имало шега или скеч.