Как да се защитим от кражба на фирма

Стефан Христов 15 юли 2016 в 14:44 19247 3

В България непрекъснато говорим за привличане на чужди инвеститори. Такива обаче има все по-малко. В мои разговори с чужденци те открито споделят, че не се чувстват сигурни тук. Една от причините за това са кражбите на фирми.

На 8 юни на заседание на Министерския съвет беше решено да бъде променен Търговският закон, като решението ще бъде внесено в Народното събрание. Промените включват задължението за нотариална заверка на всички решения и протоколи на дружества, свързани с продажба на дружествени дялове, смяна на управител, увеличаване или намаляване на капитал, както и разпореждане с недвижими имоти. Взето е решение нотариусите да събират фиксирани такси, за да не се натоварва финансово бизнесът.

В какво се корени проблемът с кражбите на фирми?

Съществуват два вида кражба на фирма – кражба на дружествени дялове и назначаване на мним управител.

След последната промяна на нормативната уредба кражбата на дружествени дялове е силно затруднена, защото всички договори за продажба на дялове, освен че трябва да бъдат нотариално заверени, трябва и да бъдат публикувани в централен нотариален регистър, до който длъжностните лица по вписванията имат достъп. Така се ограничава старата практика да се изготвят документи с фалшив печат на нотариус.

При втория вид кражба използването на фалшиви документи е все още възможно. Тук се крие и опасността.

Процедурата най-често е следната:

1. Избира се фирма, за която е известно, че има банкови депозити и имоти.

2. Намира се подставено лице, което да бъде назначено за управител.

3. Фалшифицира се протокол или решение на собственика или собствениците, с което това лице се назначава за управител на фирмата.

4. Новоназначеният управител заверява образец от подпис при нотариус. Тук проблемът е, че длъжностните лица по вписванията, дори и да направят проверка, няма да имат предпоставка да наложат отказ за назначаването му, защото документът ще бъде валиден.

5. Следващата стъпка е на новия управител да бъде издаден електронен подпис, с който да се входират документите за назначаването му в Търговския регистър.

6. След няколко дни лицето ще бъде вписано като законен управител, а действителният няма да има никакви права. Именно тогава могат да започнат кражбите на пари и имоти.

По този начин в близките години бяха откраднати активи на няколко фирми. Публичност придобиха два случая – земеделски производител, обработващ големи масиви в Северозападна България, и петролна фирма от София.

Какво е решението?

До приемането на законовите промени, което може да отнеме време, е възможно да предприемете мерки, с които значително да намалите вероятността да се случи горният сценарий.

В партидата на всяка фирма в Търговския регистър има поле "Специални условия". В него се вписват условия, които няма къде другаде да бъдат включени – например, че дружеството е публично, че има банков лиценз и т.н. В него може да се посочи, че всички решения или протоколи, свързани със смяна на управител, продажба на дружествени дялове и увеличаване на капитал трябва да имат задължителна нотариална заверка от нотариус. Тук е мястото да определите двама нотариуси, които познавате. Така винаги ще имате нотариус на разположение. Така при опит за кражба на активи длъжностните лица по вписванията ще изискат протоколите да бъдат заверени именно от един от тези нотариуси. По този начин ще се защитите от назначаване на мним управител и извършване на злонамерени действия спрямо вас.

Много подходящо е също така да се абонирате за услугата за SMS известяване на Търговския регистър. Така ще научавате веднага за всеки опит за вписване, ще можете да го спрете и да подадете сигнал до компетентните органи.

На практика, с настоящите промени значително ще се увеличи бюрокрацията, но на този етап явно е неизбежно, имайки предвид неработещата съдебна система.

Авторът е създател на pisar.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12201

3

nali

15.07 2016 в 15:25

Единствено ако е на минимална печалба, иначе идват едни депутати от управляващата партия и ти купуват фирмата, щеш не щеш.

20374

2

Стринка Минка

15.07 2016 в 15:22

има.
нямаш фирма.

29216

1

Лопе де Вега

15.07 2016 в 14:54

Нема как!

Поздрав!