Интерпол вече не издирва Цветан Василев

OFFNews 10 август 2022 в 12:46 4671 5

Цветан Василев

Снимка БГНЕС

Цветан Василев

Интерпол не издирва Цветан Василев, считано от 5 август. Това съобщи БТА, като се позова на адвоката на банкера Константин Симеонов.

Решението на Международната организация на криминалната полиция е взето след искане от Василев за преразглеждане на случая му. Самият той коментира новината с думите, че това е „пореден шамар от Интерпол за Иван Гешев“ (пълната му позиция вижте по-долу в текста).

Организацията е решила да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с мажоритарния собственик на фалиралата КТБ с мотива, че случаят вече не отговаря на изискванията на Интерпол. Снимката на Цветан Василев вече е свалена от списъка с издирваните лица.

Преди около две години издирването на съпругата и дъщерята на Василев също беше спряно.

"Интерпол прие, че престъплението, за което ги обвиняват, не е престъпление по критериите на организацията, такава е формулировката и сега при Цветан Василев. Това е шамар за прокуратурата“, каза Симеонов.

Делата на Антоанета и Радосвета Василеви все още са в прокуратурата на ниво досъдебно производство и „никой няма намерение да ги приключва“. Според адвоката те могат да стоят на този етап в прокуратурата, докато не изтекат давностните срокове, които са много дълги за съответните престъпления.

По думите на адв. Симеонов семейство Василеви се намират в Сърбия и теоретично вече могат да пътуват извън страната, но не и в държави в Европейския съюз.

През юли 2014 г. банкерът Цветан Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Впоследствие той бе обвинен за над 100 престъпления. Повдигнати са му обвинения задочно, тъй като тогава вече е в чужбина. На 28 юли е издадена Европейска заповед за арест и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на Интерпол.

Според адв. Симеонов най-вероятно Европейската заповед за арест на Василев е все още в действие. Той отбеляза, че тези заповеди се издават от прокуратурата без съдебен контрол и припомни решение на Европейския съд за правата на човека по тази тема.

Делото срещу Василев започна в Специализирания наказателен съд през 2018 г., докато той се намираше в Сърбия. През май т.г. стана известно, че сръбските власти окончателно са отказали да екстрадират подсъдимия в България. Причината, според адвокат Константин Симеонов, е не само на основание, че му е предоставено политическо убежище, а и защото не виждат основание за екстрадиция и виждат, че делата, които се водят в България срещу Василеви са с „политическа насоченост“.

Наблюдаващ прокурор по делото КТБ беше сегашният главен прокурор Иван Гешев. Малко след като делото влиза в Специализирания съд, той бе избран за ръководител на Специализираната прокуратура. По делото подсъдими са 18 души, а обвинителният акт съдържа над 10 хиляди страници. Делото все още продължава.

Коментара на Василев в личния му блог от днес:

„Споделям новина, която няма да научите от българската прокуратура. В началото на този месец Комисията за контрол на досиетата към Централата на Интерпол ме уведоми, че отменя червената бюлетина, издадена срещу мен от българската прокуратура през 2014 г. Комисията за контрол на досиетата установи, че тази бюлетина нарушава Всеобщата декларация за правата на човека, както и Конституцията и Правилника на организацията.

Комисията за контрол на досиетата към Интерпол се позовава конкретно на чл. 2 от Конституцията на Интерпол, който задължава организацията да насърчават взаимна помощ между органите на полицията „в духа на Всеобщата декларация за правата на човека“. Според Комисията за Контрол на досиетата към Интерпол, червената бюлетина срещу мен, също така, нарушава чл. 10(1) и чл. 12(1) от Правилника на Интерпол. Чл. 10(1) забранява обработката на данни за цел, която „не е в съответствие с целите и дейностите“ на Интерпол. Чл. 12(1) забранява злоупотребата с данни.

Комисията за контрол на досиетата към Интерпол извърши нова проверка и преразгледа червената бюлетина срещу мен от 2014 г. след моя жалба в съответствие с Правилника на Интерпол.

Това е пореден шамар от Интерпол за Иван Гешев и българската прокуратура. Интерпол вече беше отменила друга червена бюлетина срещу мен, червена бюлетина срещу съпругата ми и три дифузии срещу дъщеря ми като политически мотивирани. Де факто, Интерпол е констатирала шест злоупотреби с бюлетини на Интерпол от българската прокуратура само срещу моето семейство. Обективно можем да говорим за престъпления по служба на Иван Гешев.

С години прокуратурата и придворните й медии спекулираха с Интерпол, заблуждаваха обществото за ролята на Интерпол и правеха внушения, че организацията е установила моята вина. С последното решение на Комисията за контрол на досиетата, умря любимата им опорна точка.

На последно място бих искал да коментирам спекулациите относно червената ми бюлетина от юни тази година. По време на проверката си, Комисията за контрол на досиетата към Интерпол е установила, че има достатъчно предварителни данни, за да ме изтрие временно от системата на организацията до окончателното приключване на проверката си. По тези причини, името ми не фигурира в системата на Интерпол от юни тази година. С последното си решение, същата комисия е изтрила данните, подадени от Иван Гешев, окончателно“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

5

случайно прочетох

10.08 2022 в 14:56

Гешев, сбогом :–)

12073

4

IvanofRumen

10.08 2022 в 14:06

Пълен провал на каскета. А толкова се гордееше с делото КТБ и как е заковал Цветан Василев. Сега е редно каскета да си подаде оставката, но при мафията такова нещо няма. Никога!

5827

3

pisnamiotmutri

10.08 2022 в 14:03

Ама те издирват ли го ? Той си е в Сърбия, дава си интервюта с гостуващи му журналисти, ходи си до съда в Сърбия. По време на протестите преди години Тиквата беше по-неоткриваем. 2 години не стъпи в парламента.

2051

2

Propaganda

10.08 2022 в 13:35

И ся тоя, ако не осъди България, те па на.

-60

1

офф бее

10.08 2022 в 13:34

Каскета! Нещо?!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки