Гешев: Води се война срещу прокуратурата, сезираме международни институции

OFFNews 12 декември 2021 в 13:00 4954 5

Снимка БТА

Води се война срещу прокуратурата. Интерес от нея имат само престъпниците и естественият резултат е бум на престъпността. Цената ще платят българските граждани, каза главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата.

прокуратурата ще сезира български и европейски институции за безпрецедентния натиск, който МВР оказва над държавното обвинение по разследването за "Хемус", обявиха от институцията.

"За първи път виждам такъв неправомерен натиск над редови прокурори, и то дами. Днес са те, утре ще са съдиите, вдругиден ще сте вие, медиите, или обикновен гражданин, чиято позиция не се харесва на някого. Чух, че Бойко Рашков е казал, че това е професионален конфликт. Не е това. Вероятно е незаконен натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието. Явно някои хора така възприемат основните европейски принципи и стандарти като върховенство на правото и разделение на властите. Няма да воюваме с никого, освен с престъпността", заяви Гешев.

"Помня много конфликти между институциите, но те винаги са личностни. Не трябва да се пренасят между институциите. Това ощетява обществото. Всеки има своите функции в наказателния процес", допълни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

От прокуратурата съобщиха, че ще сезират президента Румен Радев, председателя на Народното събрание, посланиците на европейските държави, САЩ и Великобритания, както и международни правни институции за "опит прокурори да бъдат склонявани да нарушат служебните си задължения". 

Пълният текст на позицията:

Ръководството на прокуратурата на Република България:

изразява безусловната си подкрепа по отношение на всички магистрати, които при осъществяването на своите функции са независими и се подчиняват само на закона, защитавайки правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.

Категорично се противопоставяме на всеки опит за въздействие, внушение, неправомерно влияние, било то пряко или косвено, без оглед на източника, средствата или формата му, по отношение на всеки магистрат при изпълнението на функциите му и вземането на решения съобразно закона и вътрешното убеждение.

Всяко такова действие е пряка заплаха за върховенството на правото и трябва да бъде огласявано и санкционирано по съответния законов ред. Подобни актове представляват нарушения на Конституцията на Република България, действащото законодателство и правото на Европейския съюз.

Напомняме, че най-важният фактор, който свързва правните системи на държавите-членки на ЕС е независимостта на прокуратурата и на прокурорите, като гарант за върховенството на закона. Това изискване е многократно подчертавано в редица стратегически документи и становища на европейски структури, включително на последното заседание на Консултативния съвет на европейските прокурори през месец ноември тази година, посветено на независимостта на прокурорите и прокуратурата в светлината на решенията на Съда на Европейския съюз, Европейския съд за защита на правата на човека и международните съдилища.

Заявяваме, че ще бъдат предприети необходимите законови мерки, за гарантиране на сигурността на българските магистрати при изпълнение на служебните им задължения, както и на неприкосновеността на основните им права.

С оглед изключителната важност и опасността от засягане на основни принципи на правовата държава, ПРБ ще поиска съдействие и ще информира за случая:

Прокурорска колегия на ВСС, Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър-председателя, Представители на Европейската комисия, Посолствата на всички държави - членки на Европейския съюз в България, посолството на Съединените американски щати, посолството на Обединеното кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите.

По-рано днес Софийска градска прокуратура обвини ГДБОП в "безпрецедентен натиск" върху прокурори по разследването за парите от магистрала "Хемус". От ГДБОП искали по-леко обвинение на задържания за източването на милиони от магистрала "Хемус" срещу показанията му за други замесени в схемата, съобщиха обвинители от СГП.

В отговор вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност в много случаи и изрази съмнение, че тъй като тя не е реформирана, не би могла да изведе до успешен край делото за автомагистрала "Хемус".

От СГП съобщиха, че е сезирана Софийската районна прокуратура. Там е започнало досъдебно производство за опит прокурори да бъдат склонявани да нарушават служебните си задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

6

sawall

13.12 2021 в 14:38

Как искам да видя Гешев в пълна безопасност и добро здраве в затвора с дълга присъда!

5827

5

pisnamiotmutri

13.12 2021 в 12:56

Дано Иван Плешев е прав и има война срещу бухалката на мафията - прокуратурата.

4164

4

Egocentric Eccentric

12.12 2021 в 18:40

Прокуратурата няма никаква легитимност и това е видно за целия свят.

Ако МВР и Съдът спрат да се съобразяват с действията на прокуратурата и влезем в конституционна криза, това ще изкристализира напълно.

2210

1

fishcake1

12.12 2021 в 13:11

Войната е срещу корупцията. Гешев е неин символ - и е окупирал прокуратурата.