Бойко Рашков: Прокуратурата пази бившите управляващи от наказателна отговорност

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2021 в 11:55 4733 2

Снимка БТА/Архив

Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност в много случаи, заяви по БНР вътрешният министър Бойко Рашков и изрази съмнение, че тъй като тя не е реформирана, не би могла да изведе до успешен край делото за автомагистрала "Хемус".

"Колкото повече хора разберат сериозността на разследването за стотици милиони левове от държавния бюджет за мнимо строителство на АМ "Хемус", толкова по-добре. Толкова по-добре и за бъдещето, когато ще има и други управляващи, които няма да смеят да си позволят лукса да използват едни много удобни за присвоителна дейност конструкции като инхаус", посочи министърът.

Той съобщи, че МВР работи по разследване на сходни случаи.

"Някои станаха публично известни - ремонтите на язовирите, които са малко повече от 400 у нас и за които са отделени огромни пари от бюджета и до сегашния момент не се знае в чии джобове са попаднали. Подобно разграбване не познаваме в близките десетилетия. Схемата на източване е почти идентична с начина на движение на бюджетните средства за автомагистралите. Има и други направления, в които се работи, свързани са с крупни суми и са разходвани с лека ръка, безотговорно. В нашата страна много се краде".

Рашков подчерта, че част от парите са отивали и зад граница:

"Всяка банка при транзакция над 30 000 лева трябва да информира финансовия сектор на ДАНС, това е правено. Но от тази агенция не са предприемани прозрачни действия, за да се види какви са основанията за изтегляне на необичайно голяма сума от лице, което може да тегли такава сума. Към онзи период - миналата година, ръководството на ДАНС е преследвало куци глигани в гората и ги е отстрелвало. Ползван е механизъм за присвояване на големи финансови ресурси без какъвто и да е контрол, защото контролните органи са били подчинени на тези, които са движели подобни механизми".

Министър Рашков допълни, че Борислав Колев е концентрирал в себе си огромно количество финансови средства и е възлова фигура в схемата за това престъпление:

"Има сведения за лице, което е било в контакт с него, подписвало е документи в банката, то е видяло огромно количество пачки от по 100 лева. За услугата това лице е получило джип като награда. Установено е лицето. Установената обстановка се неглижира от прокуратурата, изтъква се на преден план епизод от професионалните спорове между разследващите и прокуратурата. Прокуратурата е съзнателно неактивна в тези разследвания. Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на разследването, защото този ход ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до април тази година. ", категоричен бе Бойко Рашков.

По-рано днес от Софийска градска прокуратура съобщиха за натиск от ГДБОП на арестувания по делото за автомагистрала "Хемус" да бъде наложена по-лека мярка, срещу показания за други замесени в схемата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2376

2

fishcake1

12.12 2021 в 13:28

Боко, много знаеш как министър арестува главен прокурор защото не си върши работата.

Без конкретни доказателства, че Гешев е взел пари, няма как да стане.