Прокуратурата обвини ГДБОП в ''безпрецедентен натиск'' заради делото ''Хемус''

OFFNews 12 декември 2021 в 09:50 8068 2

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов се е опитвал да упражни натиск върху прокурори по разследването за парите от магистрала "Хемус", заяви на брифинг говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова.

Ръководителят на ГДБОП категорично отрече обвинението на брифинг по-късно днес.

Според обвинението ГДБОП искали по-леко обвинение на задържания за източването на милиони от магистрала "Хемус" срещу показанията му за други замесени в схемата, съобщиха обвинители от СГП.

42-годишният Борислав Колев беше обвинен в пране на пари в особено големи размери - 53 милиона лева, отпуснати за строежа на лот 5 на "Хемус". В петък (10.12) съдът го остави под домашен арест.

Петрунова обясни, че разследването се води от 3 ноември от екип от двама разследващи полицаи в ГДБОП под ръководството и надзора на трима наблюдаващи прокурори в Софийска градска прокуратура.

"По инициатива на разследващите органи на 6 декември беше повдигнато обвинение и беше задържан обвиняемия Борислав Колев за срок от 72 часа. На 9 декември, отново по предложение на разследващите органи, беше поискана от Софийския градски съд постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът постанови домашен арест. Към днешна дата срокът за протестиране не е изтекъл", посочи Петрова.

Тя съобщи, че непосредствено след внасяне на искането, в прокуратурата е била проведена среща между  наблюдаващите прокурори, разследващи органи и оперативни работници. На нея прокурорите устно са били уведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото, което трябва да стане в присъствието на прокурор. На следващия ден – 10 декември в Софийската градска прокуратура е постъпило и искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемия в сградата на ГДБОП, за да му бъде проведен разпит.

Вечерта в петък обаче наблюдаващият прокурор е получил обаждане от ръководителя на разследващите органи.

По думите на Петрова той отново е потвърдил, че обвиняемият иска да даде показания само пред прокурор. Той се е срещнал с разследващите органи по делото в събота. Самият обвиняем обаче се отказва от намеренията си и заявява, че не знае защо е извикан.

Наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност. Той е отговорил, че извънсъдебните договорки са в противоречие със закона и няма как да участва в тях, поясни говорителят на СГП Десислава Петрова.

"Имало е среща между прокурорите по разследването и оперативни работници. Те са заявили, че обвиняемият иска да даде обяснения в ГДБОП. Поставили условие към наблюдаващия прокурор да не се протестира мярката за неотклонение, да се освободи, да му бъде разрешено от прокурора да пътува в чужбина", казаха от прокуратурата.

Те отказали. На среща в ГДБОП говорили и с директора на службата Калин Стоянов, който искал Колев да получи по-леко обвинение и с остри реплики заявил, че така разследването ще се провали и ще се търси отговорност. Те го приели като заплаха, съобщи Петрова.

Сезирана е Софийската районна прокуратура. Там е започнало досъдебно производство за опит прокурори да бъдат склонявани да нарушават служебните си задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

12.12 2021 в 13:53

"От ГДБОП искали по-леко обвинение на задържания за източването на милиони от магистрала "Хемус" срещу показанията му за други замесени в схемата"

Аз нямам против и да го пуснат да си ходи, че и охрана да му дадат, ако свидетелства срещу същинските организатори.

В противен случай пускаме тях да си ходят, а това е недопустимо!