Биячите от "Орландовци" остават в ареста

Владислава Тричкова 23 юни 2015 в 14:10 3901 2

Софийски градски съд (СГС) остави в ареста тримата братя - 19-годишният Жони Коцев, 22-годишният Асен Коцев и 25-годишният Георги Коцев, както и непълнолетният 16-годишен Даниел Колев. 

Момчетата са обвинени в това, че по време на размириците в квартал "Орландовци" са участвали в бой, като са използвали брадва, секира, метални прътове и бухалки. При въпросното сбиване са ранени Валентин Радков и Стефан Манолов, които са били прегледани и без опасност за живота, както и Никола Петков, който е с гръдна травма и е бил с временна опасност за живота.

Софийски районен съд (СРС) миналата седмица остави четиримата обвиняеми в ареста, тъй като съдията счете, че съществува потенциална опасност обвиняемите да извършат и друго престъпление. До това заключение се стигна не на базата на съдебното минало на Коцеви и Колев, а на базата на конкретната обществена опасност на вменените им престъпления. 

Защитата на тримата братя и непълнолетния Колев обжалва това решение, като желанието им бе СГС да постанови по-лека мярка за неотклонение на обвиняемите. 

На днешното заседание адвокат Киров, който защитава интересите на Коцеви, поиска съдът да приеме подписка от граждани, която е в подкрепа на братята. Адвокатът на Колев пък помоли съдията да допусне нови двама души, свидетели на боя, в който е участвал клиентът му, за да дадат показания. Юристът поиска и да се даде право на Колев да обясни какво се е случило. Съдът отхвърли и трите искания. 

По време на днешното заседание защитата и на четиримата многократно повтори, че решението на СРС е "неправилно" и "незаконосъобразно". Адвокатът на Колев изрично подчерта, че твърдението на районния съд, че налагането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" няма да попречи на образованието на клиента му, който е в 10-ти клас, е грешно. По думите му Даниел е добър ученик, а до края на учебната година остава само една седмица, така че престоят в ареста ще "осуети неговото образование". 

В съдебната зала стана ясно и че Жони, Асен и Георги имат още един брат, който също е участвал в сбиването, но не е привлечен като обвиняем. 

Братята казаха пред съда, че съжаляват, че са си взели поука и помолиха за по-лека мярка за неотклонение, Даниел също поиска по-леко наказание. Съдът обаче не уважи искането им, тъй като според съдиите мотивите на СРС са правилни и съществува реална опасност от извършване на друго престъпление. 

На съдебното заседание присъстваха и голяма част от приятелите и роднините на обвиняемите. Адвокатът на непълнолетния Колев коментира пред журналисти факта, че само и единствено клиентът му не каза пред съда, че си е взел поука. Каква поука да си вземе от случилото се. Той е отишъл, за да разтърве две групи биещи се момчета, каква поука да вземе, попита риторично защитникът, като поясни, че Даниел е познавал и част от българите, и част от ромите в конфликта и затова е решил да се намеси. На коя страна е бил и дали изобщо е заемал такава не стана ясно. 

Припомняме, че четиримата обвиняеми са от квартал "Бенковски". Най-големият от тримата братя Георги Коцев е баща на две деца - на 3 и на 4 г., а най-малкият Жони Коцев е осъждан за кражба през 2011 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!