Фандъкова: Много политически сили се месят в "Орландовци"

OFFNews 18 юни 2015 в 08:32 3341 2

Снимка БГНЕС - архив

Няма новорегистрирани хора в махалата в столичния квартал "Орландовци". Живеещите в района имат своите основания да протестират, но проблемът е в намесата на много политически сили. Това коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова по бТВ.

По думите й кметът на общината и началникът на сигурността в общината са били на място от началото на сблъсъците и именно след тяхна информация е поискала по-засилено полицейско присъствие. Тя отбеляза, че в момента се изгражда трасето за видеонаблюдение в квартала, като то ще е част от мащабна програма за целия град.

„От 2012 г. се работи за премахване на незаконните постройки в София. В „Сердика” през последните години са премахнати 14 постройки, в дните непосредствено преди избухването на напрежението са издадени протоколи за още 14, има заповеди за две от тях. Те ще бъдат премахнати”, подчерта Фандъкова. 

По думите й подобни казуси има в цяла София, но е нужна съвместната работа на редица институции, тъй като незаконните махали се появяват отново и отново. По отношение на случая с „полулегалните” жители на квартал „Бенковски”, за които bTV разказа, Фандъкова посочи, че е назначена проверка, като по първоначални данни в имота се отглеждат животни, за които е сезирана БАБХ. Тя посочи, че е поискала от кмета да бъде „спасен” този общински терен.

Фандъкова обяви, че 46 екипа работят по ремонтите в кварталите. „Основните трасета, по които бяхме свикнали с дупките и слаломите, вече ги забравихме – сега можем да насочим ресурса към кварталите”, заяви тя. По думите й с оправянето на времето е започнала работата в „Надежда”, „Горна баня”, „Студентски град”, „Слатина” и на ред други места.

В момента по „Цариградско шосе” има три участъка, където се извършват различни дейности. Очаква се подлезът на "Алея Яворов" да бъде завършен до 15 юли.

Затворената в момента пешеходна част от бул. „Витоша” (от „Солунска” до „Алабин”) ще е готова до края на юли, като след това работата ще се съсредоточи в посока Южния парк – ще бъдат изградени нови тротоари, а трамвайното трасе ще бъде обезшумено. 

На бул. „Александър Малинов” се работи с удължено работно време - от 7:00 до 19:00 часа.

Фандъкова отбеляза, че безредици като тези от „Орландовци” също имат ефект върху инфраструктурата – направените преди 2 години осветление и ограда на парка в квартала са били изпотрошени само за няколко дни и сега трябва да бъдат възстановени.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews