Индексът на Microsoft за опасностите онлайн - тролене и сексуални заплахи

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2017 в 17:06 3000 1

Част от графиката на изследването

На 7 февруари, Международния ден за безопасен интернет, Майкрософт публикува проучването Digital Civility Index с фокус върху потребителските нагласи към онлайн поведението и общуването. Целта на изследването е да насочи вниманието върху рисковете, които интернет общуването може да създаде за деца и възрастни, както и съществуващите онлайн заплахи за репутацията, личната информация, контактите и физическата сигурност на потребителите.

Участниците в проучването са на възраст между 13 и 74 години от 14 държави (Австралия, Белгия, Бразилия, Чили, Китай, Франция, Германия, Индия, Мексико, Русия, ЮАР, Турция, САЩ и Великобритания). В основата на проучването са 17 онлайн заплахи, разпределени в четири категории – поведенчески, заплахи за репутацията, сексуални заплахи и навлизане в личното пространство. На базата на изследването от Майкрософт са изготвили кратък списък с добри практики за онлайн поведение, които са насочени към различни групи в интернет обществото, включително технологични компании, преподаватели и НПО.

Digital Civility Index сочи, че интернет потребителите са изложени на средно 2.2 онлайн заплахи от включените 17 в списъка.

Най-разпространените са нежелан контакт с друг потребител, грубо отношение, тролене, нежелани съобщения със сексуален контекст и онлайн тормоз. Две трети от анкетираните заявяват, че са ставали жертва на интернет заплахи, като процентът нараства до 78%, когато запитаните включат и преживяното от техни приятели и роднини. Половината от анкетираните твърдят, че се чувстват много притеснени от онлайн заплахи, докато 62% не знаят къде могат да потърсят помощ. Сред най-честите последици от негативното онлайн общуване са загубата на доверие при 30% от запитаните, повишените нива на стрес (при 23%) и прекратяване на приятелство (при 18%).

Данните от проучването сочат, че 30% от анкетираните са бил изложени на онлайн риск в рамките на една седмица или месец, докато 12% споделят, че това се случва всеки или почти всеки път, когато са онлайн. В резултат, 42% от участниците в изследването са променили настройките за лична информация в социалните мрежи, които използват, и 42% значително са намалили обема от лична информация, която споделят на профилите си.

Според Digital Civility Index случаите на онлайн тормоз са най-често срещани в Русия и ЮАР. Потребителите в Мексико най-често стават жертва на сексуален тормоз, докато в Китай най-разпространената онлайн заплаха е кражбата на лични данни и информация. Държавите, където етичните норми за онлайн поведение се спазват най-много, са Великобритания, Австралия и САЩ. Разликите спрямо различните държави могат да се обяснят със зрелостта на онлайн обществото и местните културни особености. В държавите с по-зряло онлайн общество се наблюдават по-малко случаи на неетично поведение, докато в останалите рискът е много по-висок, както и вероятността жертвата и нарушителят да се познават лично.

Във всички държави, независимо от разликите в резултатите, най-честият източник на онлайн рискове и нарушения е Facebook, която е най-използваната социална мрежа и в България.

„Дигиталните етични норми означават да се отнасяме към другите с уважение, достойнство и съчувствие. Изследвахме рискове, с които потребителите могат да се сблъскат всеки ден, като нежелани съобщения със сексуален контекст, тормоз и обидни коментари. След това измерихме какви са последиците от това в реалното ни ежедневие. Онлайн рисковете могат да имат истински негативно влияние върху начина ни на живот“, коментира Майкъл Кьогелер, генерален директор на Майкрософт за район Multi-country Europe.

Международният ден за безопасен интернет е глобална инициатива, която се провежда всеки февруари и цели да поощри безопасното използване на технологиите основно сред деца и младежи. Майкрософт е активен участник в инициативата от нейното създаване през 2004 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7977

1

МБ

07.02 2017 в 21:20

Десетоточковците, тен майнъсите, айде поне днес, на 7 февруари, Международния ден за безопасен интернет, не цвъкайте десетте минуса.

Сведете глави, покайте се, не товарете повече с минуси своя брат Уейофф, пожалете го.

Гузни сте, и да минете оттук, няма да оставите следи от които да се разбере, че сте се запознали със статията