Тестовете на OFFRoad-Bulgaria.com: Комбиниран акумулаторен перфоратор Parkside Performance

OFFNews 19 декември 2019 в 07:01 30650 0

Бидейки геолог по образование и призвание, през годините често ми се е налагало да се боря с различни по твърдост и състав скали, да се опитвам да ги раздробявам или да отчупвам от тях различни късове. И сега, макар и отдавна да работя нещо друго, съм запазил геологията и колекционирането на кристали като хоби и обикалям българските планини в търсене на различни творения на природата.

За да се сдобия с някой хубав образец и да го откъртя от скалата, често ми се налага да ползвам силови методи и ръчни инструменти. Това обикновено става с чук и длето, по-рядко с кирка и лопата, а при по-сериозни ситуации се намесва и лост.

И може би никак не бе случайно, че от екипа тестери на OFFRoad-Bulgaria.com точно на мен се падна да пробвам и поработя с един отличен заместител на чука и длетото - акумулаторен перфоратор Parkside Performance.

Компактен, стилен и мощен уред за пробиване и къртене, независим от кабели и захранване.
От 3 години притежавам малък винтоверт Parkside и съм изключително доволен, но тук за пръв път се сблъсквам с Performance серията на ръчните инструменти на марката. И така, на пръв поглед, идва една добре опакована и компактна на вид кутия.


Грабва ме със удобната дръжка и чудо, метални закопчалки, сериозни и стабилни.


Технически данни според официалната брошура:


Литиево йонен акумулатор: max. 20 V (4,0 Ah)

Енергия на удара: 3 J

Брой удари: 0 – 4700 min-¹

Обороти на празен ход: 0 – 950 min-¹

Max. диаметър на пробиване: 24 mm в бетон и камък / 13 mm в метал / 27 mm в дърво

Включени принадлежности: 1 метален ограничител за дълбочина на пробиване.

Безчетков двигател, който се износва по-бавно и гарантира по-дълъг живот на уреда.

Мощен ударен механизъм (с енергия на удара 3 J) осигурява достатъчно мощност за обработка на разнообразни материали, като мaксималният диаметър на пробиване в бетон и камък е 24 mm, в метал – 13 mm, а в дърво – 27 mm.

Централен селекторен превключвател на машината за лесна смяна на наличните функции:

- пробиване без удар (за материали с крехка структура),
- ударно пробиване с включен ударен механизъм (за твърди материали като бетон)
- къртене (с включен ударен механизъм при спряно въртене) и плавна настройка за центровката на длетото

Сигурност при работа осигуряват металният ограничител за дълбочина на пробиване и колелото за ограничаване на оборотите.

Вградено LED осветление за манипулации в слабо осветени пространства.

Перфораторът е снабден с удобна ръкохватка с меко противоплъзгащо покритие, както и с допълнителна дръжка, която може да се върти на 360°.
Бързодействащ патронник със система SDS-Plus.

Акумулаторната батерия (20 V/4,0 Ah) е съвместима с всички уреди от серията PARKSIDE X 20 V Team. Зареждането й отнема 60 минути, след което бързодействащото зарядно устройство, включено в комплекта, се изключва автоматично.


Теглото също е сериозно, загатва за солиден инструмент вътре. И така и се оказа, вътре компактно са подредени акумулаторен перфоратор Parkside Performance с батерия 20V, 4 Ah, зарядно за нея и книжка с инструкции.



Самият перфоратор е окомплектован с удобна дръжка за стабилна работа и регулатор на дълбочината на пробиване.

Цвета на инструмента, за разлика от традиционните уреди Parkside, не е зелено и черно с червено, а черно и сиво с червено. Корпуса не е 100% пластмаса, а комбинация от метал и пластмаса. В метален корпус е поместен основния двигател на уреда.

Теглото е 3.7 килограма с батерия и поставено длето и е възможно да се работи с една ръка, реално се удържа, но трудно и стабилната работа изисква да се държи с две ръце.

В дръжката е монтиран и светодиод за подсветка на работното пространство, което определено улеснява работата при липса на достатъчно светлина.

Ето още веднъж, с риск да се повторя, малко технически детайли:

Честота на въртене на празен ход – 0-950 оборота на минута.

Брой удари – 0-4700 минута
Сила на удара – 3J( искам да отбележа, електрически, не акумулаторни, уреди от реномирани мaрки с по-големи габарити също имат сила на удар между 2.6J и 3J)

Максимален диаметър на пробиване
13 мм за стомана
27 мм за дърво
24 мм за бетон

Показателите на литиево-йонната акумулаторна батерия от серията X20Vteam също са впечатляващи:
Номинално напрежение 20V
Капацитет 4Ah
10 клетки

Зарежда се от зарядното от 0 до пълен капацитет за приблизително 60 минути. Има цветен индикатор за нивото на заряд( от зелено през оранжево до червено) на батерията, който с едно натискане на малък бутон показва дали има нужда от зареждане - червено, има частичен заряд - оранжево и червено или батерията е пълна и готова за работа - зелено.


Реално тази батерия е една от най-големите, които могат да се намерят на пазара като капацитет и гарантират дълга работа на инструмента с нея. Поставя се в дълбоки улеи на дръжката, а големия бутон за освобождаване я държи стабилно на място, избягвайки всякакво движение или луфт, така характерни за някои други марки инструменти от този тип.

Зарядното също се захваща стабилно с батерията и има индикатори - червено при разредена батерия и зелено, когато батерията е заредена и готова за работа.

И нещо дребно, но правещо впечатление - кабела на зарядното устройство е достатъчно дълъг.

Това често не е така при този тип уреди и прави проблеми при позиционирането около контакта, но тук този проблем не съществува. 

В куфара има предвидено гнездо за втора батерия, която може да се закупи отделно, което прави къртача готов за много дълга и продължителна работа.

Захватът на бургиите и длетата е SDS Plus. Перфораторът има 4 позиции на работа – Пробиване, Ударно пробиване, Настройване позицията на секача и Къртене.

Има и 6 настройки на оборотите и честота на ударите.

Естествено, има и бутон за обръщане посоката на въртене, удобно поставен до старт-стоп бутона.

Допълнителната дръжка за удобна работа се мести във всички посоки около оста на инструмента за лесна и удобна работа. Като цяло ергономията му е на много високо ниво, държи се удобно и стабилно, дава възможност за работа и в по-тесни пространства.

Но каквото и да си говорим, работат с твърди материали е истинския тест за всеки къртач. Затова игнорирах дървото и метала, там е ясно, че на режим Пробиване инструмента ще се справи, и се насочих директно към твърд бетон и скали. Мои близки хора завършват строежа на семейната си къща, по която определено има още много работа за такъв инструмент и в мразовитото декемврийско утро ги посетих, надъхан за сериозни тестове. Но преди това съветвам всеки да остави този, а и който и да е подобен уред, първо да поработи на празен ход в режим Къртене, за да загрее смазващото масло в патронника. Така и аз отделих минута за това занимание, след което се хвърлих директно на един ъгъл стърчащ бетон, който трябваше да бъде обработен. Благодарение на лекотата (спрямо подобните аналози) и ергономията на дръжките неудобната позиция не беше проблем. Леко и уверено длетото захапа бетона и се разхвърчаха късове. Целта беше да се оглади, а не разтроши материала, с което машината се справи блестящо, както е видно и от клипа (моля да игнорирате неопитността на боравещия с инструмента).

Не беше нужно никакво особено усилие, което ме амбицира за следващия тест – здрав и объл варовиков къс.

Тук определено се искаше майсторлък, който аз нямам, за да се борави правилно с перфоратора, но въпреки това камъкът се предаде. Ако беше по-голям, определено можеше да забия длетото в него, както правят в някои големи магазини. Държа да отбележа, варовикът е мек, но здрав материал, плътен и труден за чупене. Но след като го преодолях, реших да направя върховен тест – да противопоставя перфоратор Parkside Performance срещу витошко паве. Моите приятели бяха оградили една фиданка с няколко такива павета и аз подхванах едното. Сиенитът, от който е изградено павето, е особено корава и плътна скала, пословична със своята твърдост и издържливост на всякакви механични влияния. Не случайно от тази скала са изработвани настилките на стара София, които все още седят на оживени булеварди и отказват въпреки над 100 годишната си служба да се предадат. Та избрах аз едно такова паве и започнах да къртя единия ъгъл с инструмента.

Както се вижда в клипа, за няколко секунди павето поддаде и сиенита се откърти. Можех да продължа още много, камъни и бетон из двора на новостроящата се къща не липсваха, но представянето до момента беше красноречиво. Ако трябва да обобщя епизода Къртене, с оглед на компактния си размер и параметри перфоратор Parkside Performance се справя блестящо с това, което може да се очаква от него – оглаждане на бетон, къртене на малки късове от бетон, скали и зидарии. Все пак това е компактен уред и не е предназначен за пробиване на отвори за врати в дебел бетон или дялане на камъни за настилка от големи скални късове. Но прекрасно би се справил с издълбаване на кабелен канал или гнездо за разпределителна кутия например. Къртенето е все пак само една от функциите на уреда, редно беше да пробвам и пробиване. За цел си избрах вече огладения бетон. Останах изумен от лекотата на работа.

Вижда се в приложения клип, но буквално за секунди бургията влиза навътре в бетона и пробива дълбок отвор. Като бормашина перфоратор Parkside Performance се справя блестящо и безотказно.

Ако трябва да обобщя, перфоратор Parkside Performance е универсален инструмент, полезен за всеки домашен майстор и сигурен помощник при къртене на мазилки, пробиване на всякакви материали, прокопаване на кабелни канали, оглаждане на различни ръбове и куп други дейности. Компактен, в здрава и сигурна кутия, той не заема място и спокойно замества няколко инструмента накуп. А факта, че е акумулаторен уред, независим от кабели и ток, го прав прекрасен помощник и в градината, гаража и вилата.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови