Гугъл пресява информация, за да не изберат Тръмп през 2020 (видео)

Търсачката цели да "програмира" хората чрез своите алгоритми и изкривено показване на информация, за да ги убеди в дадени политически или социални гледни точки, сочат документи и свидетелства

Калоян Константинов 26 юни 2019 в 19:00 15403 3

Снимка 10news.com

Тед Круз.

В Щатите се развихря огромен политически и технологичен скандал, в центъра на който седи "Гугъл" и който ще повлияе на целия свят. Преди броени дни сайтът "Проектът Веритас" (Project Veritas) публикува запис от скрита камера, в който основен участник е Джен Генай - дългогодишен служител на компанията и едно от главните лица в нея, заемащо длъжността Началник на отговорните иновации (Head of Responsible Innovation). Това е отделът, който работи по разработването и изучаването на нови технологии, които имат потенциала да повлияят на обществото. Той също така следи въвеждането на технологиите с изкуствен интелект (AI).

Разговорът се провежда в заведение, а Генай няма идея, че я снимат. Затова тя си позволява да коментира целите и амбициите на "Гугъл", които са повече от плашещи - контрол на населението и избора на нов президент на Щатите, който да не е Доналд Тръмп или подобен на него, вместо да се показват обективни данни:

"Елизабет Уорън (бел.ред. - сенатор от Масачузетс) казва, че трябва да раздробим "Гугъл". Аз я обичам, но тя е доста объркана, това няма да направи ситуацията по-добра, ами по-лоша, защото всички тези по-малки компании, които няма да разполагат със същия ресурс като нас, ще бъдат натоварени с предотвратяването на следващата Тръмп ситуация. Малка компания не може да се справи с това. Всички ни прецакаха през 2016 г. И то не само нас, хората също ги прецакаха, медиите ги прецакаха, всички бяха внезапно прецакани - как се случи това и как можем да го спрем в бъдеще? Ние също така обучаваме алгоритмите си, за да видим дали ако 2016-та се случи отново, дали резултатът ще е същият?", казва тя във видеото.

С "Проекта Веритас" се е свързал и служител на "Гугъл", който е разкрил още от плановете на компанията и е споделил тайни документи. Той е посочил алгоритъма, за който говори и Генай - Справедливост на машинното обучение (Machine Learning Fairness): "Причината, поради която наченахме нашите принципи на изкуствения интелект, е, че хората не теглят чертата в пясъка, която трябва. Те не казват кое е честно и справедливо, затова ние - като една голяма компания - ще го кажем", коментира във видеото Генай.

Вътрешният човек на сайта в "Гугъл" разяснява какво значи това:

"Те ще предефинират реалността спрямо това, което те смятат, че е честно и искат, и което е част от техния дневен ред".

Изтекли документи свидетелстват за това, че фирмата иска да предостави в своите сайтове и търсачка новини, които са "истина с една-единствена гледна точка". Тя също така нарочно промотира информация от политически леви източници, криейки от десни:

"Това, което "ЮТюб" направи (бел.ред. - сайтът е собственост на "Гугъл"), беше да промени препоръките на търсачката си. Принципно, досега алгоритъмът им работеше така: ако харесваш нещото А, то тогава сигурно ще харесаш и нещото Б. Ако харесвате съдържанието на Дейв Рубин, то би трябвало да ви препоръча видеата на Тим Пул (бел. ред. - десни политически коментатори). Вместо да прави това обаче, търсачката нарочно ви препоръчва различни гледни точки, различни новинарски източници, като например CNN и MSNBC, които са с ляв политически уклон", разкрива анонимният служител в "Гугъл".

Пример как търсачката на "Гугъл" нарочно представя някои политически и социални теми от левия спектър по добър начин, а тези от десния политически спектър - по лош. Допълнителна проверка на OFFNews показа абсолютно същите резултати. Накратко: когато напише в търсачката думите "жените могат", "Гугъл" ви предлага да прочетете следните резултати: "жените могат да гласуват" / "да го направят" / "да направят всичко" / "да влизат в армията" / "да летят". Когато обаче напишете "мъжете могат да", ситуацията е следната: "мъжете могат да имат бебета" / "да забременеят" / "да имат менструация" / "да имат бебета вече" / "да готвят" / "не могат да измислят нищо". Когато в търсачката бъде написано "Хилъри Клинтън и-мейли", не излиза нито едно предположение (бел. ред. - Клинтън беше разследвана за споделяне на конфиденциална информация от електронната си поща). Когато обаче същото бъде написано с Доналд Тръмп, излизат куп резултати.

Скандалът се разрастна за дни до такива пропорции, че представители на "Гугъл" бяха призовани за изслушване в Сената на САЩ на 25 юни. Особена популярност добиха въпросите на републиканския сенатор от Тексас Тед Круз. Той разпитва Маги Станфил (Maggie Stanphill), която е директор на Потребителския опит (User Experience) в компанията.

В него Круз разпитва Станфил дали посочената информация от тайния източник на "Веритас" и от изтеклото видео с шефката в "Гугъл" са истина, на което Станфил през цялото време или увърта, или казва, че не са ѝ известни подобни факти. Тя твърди, че платформата е направена в полза на всяка раса, религия и личност на планетата и не цели да спира никого нарочно. Сенаторът обаче явно не е съгласен с това:

Тед Круз: "Ще трябва да кажа, че по всичко личи, че това не е така. Има ли някой човек на висша ръководна длъжност в "Гугъл", който да е гласувал за Доналд Тръмп?"

Маги Станфил: "Благодаря Ви, сенаторе. Аз съм директор на Потребителския опит и работя в полза на дигиталното добруване на "Гугъл", мога да Ви кажа, че имаме разнообразна потребител..."

Тед Круз: "Познавате ли някой, който е гласувал за Тръмп?"

Маги Станфил: "Определено знам за хора, гласували за Тръмп."

Тед Круз: "От висшия ръководен ешелон на "Гугъл"?"

Маги Станфил: "Не говоря за политика с колегите си."

Тед Круз: "Това "не" ли е?"

Маги Станфил: "Извинете, това "не" за какво се отнася?"

Тед Круз: "Известно ли Ви е някой от висшия ръководен ешелон, дори един-единствен директор в компанията да е гласувал за Доналд Тръмп?"

Маги Станфил: "Като експерт по Потребителския опит не смятам, че е в рамките на моята компетентност да коментирам..., но определено не знам."

Тук сенаторът дава друг пример за вътрешния политически уклон на компанията спрямо демократите и левите идеи. Той показва данни, според които по време на политическата кампания за президент на Америка служителите на "Гугъл" са дарили повече от 1,3 милиона долара на Хилъри Клинтън. Даренията от служители на "Гугъл" за Тръмп обаче са били 0 долара.

Накрая Круз завършва с последен въпрос: "Един от изтеклите документи обяснява какво всъщност прави "Гугъл", което е да събира серия от "печати" за сайтовете, тренировъчни данни, да ги класифицира, да програмира алгоритми, да филтрира медии, след което да ги подрежда в класации и разделя. Списъкът завършва с това, че в крайна сметка хората - тук слагам кавички - биват програмирани. Нима "Гугъл" гледа на работата си като програмиране на хора със своята търсачка?"

Маги Станфил: "Благодаря Ви, сенаторе. Не мога да говоря за цялата компания, но мога да Ви кажа, че поставяме нашите потребители на първо място в своя дизайн."

Можете да видите целия разговор на сенатора с представителката на "Гугъл" от вчера по-долу:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

4

SC

28.06 2019 в 20:05

Нито Дейв Рубин, нито Тим Пул са „десни“. И двамата са ляво-центристи, които често коментират колко откачени и фанатични са станали крайно-левите, сред които е и ръководството на „Гугъл“. Дотолкова са крайни и авторитарни, че вече консерваторите са по-либерални от тях.
А разследването на „Веритас“ вече е свалено (т.е. цензурирано) от множество популярни сайтове. Видеото им може да бъде намерено само на техния сайт и в „Битшут“ - алтернатива на „Ютуб“, която взе да набира популярност, покрай скорошните изцепки на най-популярния видео-сайт. Но това е друга тема.

12021

2

bls

26.06 2019 в 21:22

Мащабите на този скандал са несравними с нищо случило се до момента. Твърдяната руска намеса на изборите в сащ на фона на това е като игра на първокласници в час по програмиране.