Appzio e стартъп компания на годината на наградите на БАИТ

Церемонията се проведе под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, а на нея присъства лично Президентът Румен Радев.

OFFNews 28 февруари 2018 в 15:42 2709 0

Иновативната платформа за създаване на мобилни приложения Appzio беше отличена на седмата годишна церемония по връчване на наградите на Българската асоциация по информационни технологии. Appzio е българо-финландски проект, който е на път да постави нов стандарт в създаването на мобилни приложения в световен мащаб. Компанията е част от портфолиото на фонда за рискови инвестици Eleven, а наскоро получи второ финансиране от една от най-големите банки в региона, за да разраства активно международната си дейност.

„Благодарни сме за това признание. Appzio съществува от 2015г и се конкурира с големи компании в световен мащаб. До миналата година наблягахме на развитието на технологията и успешно привлякохме първите десетки клиенти, които да потвърдят качеството на платформата. Сега сме се фокусирали върху това повече компании да чуят за нас и да могат да доставят качествени приложения на клиентите си.” – сподели Бранимир Парашкевов, съосновател на компанията.

Валери Симеонов връчи наградата в категория „Значителен корпоративен ИКТ проект“. Тя беше присъдена на БГО Медия за уеб-базираната информационна система HARP за управление на данни и сложни процеси, свързани с медицински проучвания. Системата се използва от Министерството на здравеопазването в Обединеното кралство, над 100 комисии във Великобритания и над 500 000 експерти глобално.

Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката връчи наградата в категория „Журналистически принос“. Отличието беше присъдено на Петър Георгиев от БНТ, който последователно и задълбочено поставя на обществено внимание актуални теми, важни за ИКТ индустрията, икономиката като цяло и гражданите.

Атанас Темелков, председател на Държавната агенция „Електронно управление“ връчи наградата в категория „Държавна администрация“. Победител в категорията е Областна администрация – Пловдив – за разработена и внедрена междуинституционална платформа „Посещаемо и безопасно училище“. Чрез нея институциите обхващат и задържат в образователната система деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст от 5 до 16-годишна възраст. Екипите включват общо 900 представители на всички институции.

Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община връчи наградата за „Общинска администрация“. Победител в категорията е Община Пловдив - за внедряване на облачни платформи в училищата на територия на общината, което по същество е дигитализация на образователните процеси. Стартирала през 2017 г., програмата ще обхване всички общински училища до 2019 г.

Тенденцията за понижаване на възрастта на младежите, които се ориентират към информационните технологии като бъдещо професионално развитие, се засилва.

Тази година конкурсът отбелязва нов рекорд - за най-малък участник. 10-годишната Соня Генова кандидатства с разработено от нея мобилно приложение, което съдържа въпроси от основните предмети в 3-ти клас. Журито реши да поощри постижението на ученичката с плакет и грамота, а спонсорите на конкурса и фирми-членове на БАИТ осигуриха предметни награди. Соня Генова получи последен модел таблет, осигурен от ERP България, очила за виртуална реалност от Борика АД, както и раница от Мусала Софт. Наградата беше връчена от Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ.

За втора поредна година ученик е победител в категорията „Младежка награда“ и той също получи допълнителни награди - очила за виртуална реалност от Борика АД и раница от Мусала Софт. Илиян Кордев, ученик от ТУЕС към ТУ-София спечели с проекта си на система за откриване на пробиви в сигурността на устройства, базирани на Линукс операционна система.

Победителите в останалите категории са:

Образователна награда – Министерство на образованието и науката за Образователна платформа „ТВОЯТ ЧАС“. Чрез нея през 2017 г. над 314 000 ученици от 1-ви до 12-ти клас са ангажирани с допълнителни занимания.

Успешен български ИКТ продукт - Империя Онлайн – за напълно локализираната за арабския пазар игра Kingdoms Online. Само за 2 месеца след публикуването си, тя достига до 100 хиляди мобилни геймъри в района.

За Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения беше избрана Check Point Cardio. Компанията предоставя цялостна система за телемониторинг в реално време на ЕКГ и други жизненоважни показатели и притежава телемедицински център за 24-часово наблюдение и диагностика на пациентите в реално време, с повече от 35 500 пациентски досиета.

Наградата за Компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света спечели Датекс. Компанията вече 28 години е световен лидер в производството на фискални устройства, а в последните години е все по-активна и в разработката и производството на мобилни платежни терминали. Продуктите на компанията се изнасят в над 100 страни от всички континенти. За последните 5 години фирмата е произвела над 2 500 000 платежни терминала.

Носителят на Наградата за специален принос получи ползване на автомобил Opel Insignia за една седмица и уикенд за двама в Банско.

Победителите във всяка категория получиха поименни плакети и грамоти от БАИТ, както и предметни награди, предоставени от Opel. Всеки от отличените ще може също така да си закупи книги по избор с ваучер на стойност 80 лв., осигурен от Сиела Норма. Носителите на наградите вече разполагат и с електронен подпис B-Trust от Борика АД, както и с почистващи материали за офис техника от Фрекълз.

Победителите в конкурса бяха избрани сред 127 кандидатури от 88 личности, компании и институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!