За първи път от век Камарата на представителите не може да избере председател

72-годишната Пати Мъри бе избрана за временен шеф на Сената и така за първи път в историята си САЩ ще имат жена на важния пост

OFFNews 04 януари 2023 в 14:55 1236 0

Маккарти

Снимка Getty images

Кевин Маккарти

Републиканецът Кевин Маккарти, номиниран за втория по важност пост в американската политика - председател на долната камара на Сената, отново не успя да събере необходимия брой гласове. Това се случва за първи път от повече от век - за последно през 1923 г., когато са били необходими девет кръга, докато се стигне до избора, съобщи Би Би Си.

Гласуването се проведе на три пъти. Маккарти получи само 202 гласа от членовете на Републиканската партия. За да спечели поста, са му нужни поне 218 гласа.

В Камарата на представителите има 222 републиканци, но 19-те най-консервативни членове на фракцията не искат да го подкрепят. Те гласуваха за друг републиканец - Джим Джордан.

Основният съперник на Маккарти - кандидатът на демократите Хаким Джефрис, спечели 212 гласа, като всички демократи гласуваха за него.

Камарата на представителите ще продължи да гласува до постигането на успешен резултат. Докато не бъде избран председател, законодателите не могат да се занимават с други въпроси - не могат да полагат клетва нови членове на Конгреса, не могат да се приемат нови закони.

Много председатели на камарата са се сблъсквали с трудности по пътя към поста, но вътрешнопартийните конфликти в миналото са били разрешавани сравнително бързо, често преди гласуването.

Маккарти влезе в сблъсък с опозицията на крайно десните си съпартийци още през ноември миналата година, когато републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите на междинните избори.

Конгресменът Анди Бигс от Аризона се позиционира като алтернатива на Маккарти, макар и малко вероятна. Срещу Маккарти се обявява и представителят на Флорида Мат Гец. Бигс получи 10 гласа на първия тур, а девет други републиканци гласуваха за други кандидати.

Опозицията не харесва Кевин Маккарти по лични и идеологически причини. В продължение на няколко седмици тя настоява за отстъпки от страна на Маккарти, по-специално за улесняване на импийчмънта на председателя на парламента. На среща със свои поддръжници във вторник сутринта Маккарти заяви, че до 20 републиканци могат да гласуват срещу него. Въпреки това той беше убеден, че в крайна сметка ще спечели.

Междувременно Пати Мъри бе избрана за временен председател на Сената на САЩ (president pro tempore), съобщи ДПА и така за първи път в историята на страната жена заема важния пост.

Официално председател на Сената е вицепрезидентът, който има решаващата дума при равен брой гласове. Сега това е Камала Харис, която осигуряваше мнозинство на демократите в разделената поравно през последните 2 г. между двете водещи партии горна камара на Конгреса.

Временният председател на Сената е човекът, който води заседанията в отсъствието на вицепрезидента - нещо, което обикновено става в практиката.

Вчера двете камари на Конгреса в 118-ия му състав, определен след междинните избори през ноември, се събраха за първи път. Сенатът, където демократите си осигуриха мнозинство, избра за свой временен председател Пати Мъри. 72-годишната Мъри представлява в горната камара на Конгреса северозападния щат Вашингтон. През ноември демократката бе преизбрана за шести мандат като сенатор.

"Усещам тежестта на отговорността", каза Пати Мъри в телефонно интервю за ДПА. Тя подчерта, че страната "няма нужда от хаос точно сега" и американците очакват съвместна работа в Конгреса за решаване на всекидневните им проблеми.

Администрацията на Доналд Тръмп бе хаотична. Затова се стигна до 6 януари, заяви още демократката в навечерието на втората годишнина от смъртоносния щурм на Капитолия от привърженици на тогавашния президент от Републиканската партия.

Временният председател на Сената е трети подред в списъка на потенциалните заместници на президента след вицепрезидента и председателя на Камарата на представителите. Пати Мъри обаче временно ще е втора в списъка, тъй като долната камара на Конгреса не успя да излъчи свой председател, отбелязва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови