За какво (не) се разбраха Путин и Байдън: най-важното от срещата в Женева

Президентът на САЩ: Ако Алексей Навални умре в затвора, последиците за Русия ще бъдат опустошителни

OFFNews 16 юни 2021 в 21:16 6118 2

Снимка Getty Images

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън приключиха срещата си в Женева.

Двете делегации разговаряха първо в тесен състав, в който влизаха двамата президенти и външните министри - Сергей Лавров и Антъни Блинкън.

Според Путин днес не е имало враждебност и разговорът е преминал конструктивно, а Байдън си тръгна от вила "Ла Гранж" с демонстративно вдигнат палец.

Съвместното изявление

Русия и САЩ потвърждават ангажимента си към принципа, според който в света никога не трябва да бъде подпалвана ядрена война. Това се казва в съвместно изявление на президентите след срещата.

В документа се посочва, че "Русия и САЩ са показали, че дори в периоди на напрежение те са способни да постигнат напредък в осъществяването на съвместните цели за осигуряване на предсказуемост в стратегическата сфера, намаляване на рисковете от въоръжени конфликти и заплахата от ядрена война".

"Неотдавнашното продължаване на договора за стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ) е свидетелство за нашия ангажимент към контрола над ядрените оръжия. Днес ние потвърждаваме нашия ангажимент към принципа, според който в ядрена война не може да има победители и такава никога не трябва да бъде подпалвана", пише още в изявлението.

Връщане на посланиците

На пресконференция в Женева след срещата на върха с американския си колега руският президент Владимир Путин заяви, че двамата са се договорили за връщането на посланиците на двете страни на местоработата им, съответно в Москва и Вашингтон.

"Ние се договорихме, че този въпрос е решен", заяви Путин.

Руският държавен глава съобщи още, че е обсъдил с Байдън широк кръг въпроси - от стратегическата стабилност до сътрудничеството в Арктика.

"Предполагам, че темите са известни на всички: стратегическата стабилност, киберсигурност, регионалните конфликти, търговските отношения. Говорихме още за сътрудничеството в Арктика", каза Путин.

Снимка: АП / БТА

Няма да има нова Студена война

На своята собствена пресконференция президентът на САЩ определи тона на срещата като позитивен, но добави, че е предупредил Путин срещу всякаква намеса в американските избори.

"Ясно казах, че ние няма да толерираме опитите за нарушение на нашия демократичен суверенитет или за дестабилизиране на нашите демократични избори и че ние ще отвърнем на такива опити", заяви Байдън.

Той отбеляза, че през повечето време е разговарял с Путин за киберсигурността и че някои критични инфраструктури трябва да бъдат недосегаеми: "Дадох му списък с 16 специфични обекта, вариращи от енергийния сектор до водоснабдителните системи".

Според него Путин не се стреми към Студена война със САЩ.

Джо Байдън е казал на руския си колега, че човешките права винаги ще бъдат на масата за преговори с Русия: "Как мога аз да бъда президент на САЩ и да не повдигна въпроса за нарушението на човешките права?".

Той е акцентирал още, че нито един американски президент не може да съхрани доверието на американския народ, ако не защитава демократичните ценности.

Руският президент се подигра с Навални

На въпрос на CNN за Алексей Навални Путин иронизира, че самият опозиционер вероятно е искал да бъде арестуван и отново го обвини в нарушаване на закона.

Руският президент потвърди, че темата за Навални е обсъждана на срещата по инициатива на Байдън, но не даде подробности.

Путин спази собствената си традиция да не назовава опозиционера по име и фамилия.

На пресконференция си руският държавен глава обвини САЩ в подкрепа на политическата опозиция в Русия.

Според него привържениците на Навални са подготвяли бунтове и са публикували рецепти за "коктейли Молотов" - затова и трябвало да бъдат обявени за екстремистки от руските власти.

"Казах на Путин, че ако Алексей Навални умре в затвора, последиците за Русия ще бъдат опустошителни", заяви от своя страна президентът на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

2

Nick Ivanov

16.06 2021 в 23:34

Гледах внимателно срещата, знам и английски, и руски език. Байдън е един прекалено уморен и възрастен човек, за чиято здравна и делова дееспособност директно възникват въпроси. Путин както винаги беше във форма, и традиционно си пусна покрай ушите глупостите, с които го занимават фейкмейкърите. Преди това събитие руснаците прецизно, без засилка отстраниха всички лостове за намеса в държавните им дела - от набедени опозиционери до ролята на долара. Довършиха и едната тръба от Северен поток 2, за да покажат сила.

3162

1

Grigor Arssov

16.06 2021 в 22:12

Щом памперса го казва, че НаХални ще умре... значи ще умре, жив не им е нужен, вече!!!