В най-мащабната атака срещу украинския енергиен сектор Русия атакува ВЕЦ "Днепър" и няколко други

Изстреляни са 90 ракети от различен тип над 60 дрона. Ударите са нанесени едновременно в различни региони на Украйна

OFFNews 22 март 2024 в 12:22 1734 1

Удар

Снимка T.ME/MARIUPOLNOW

САЩ са призовали Украйна да спре атаките срещу енергийната инфраструктура на Русия, като са предупредили Киев, че ударите с дронове рискуват да повишат световните цени на петрола и да провокират ответни мерки, съобщава британското издание "Файненшъл таймс", като се позовава на три източника, "запознати с дискусиите".

22 март 2024 г.

------

През нощта на 22 март Русия нанесе масиран комбиниран удар по редица украински региони, насочен към обекти от енергийната инфраструктура, включително най-голямата водноелектрическа централа в страната "Днепър", съобщиха украинските власти, цитирани от Би Би Си. Киев го нарече най-мащабната атака в последно време - ако не и през цялата война. Москва все още не е направила официален коментар.

Харков и Харковска област, Запорожка, Сумска, Полтавска, Днепропетровска, Одеска, Хмелницка, Виницка и Ивано-Франковска област - това бяха регионите, които президентът на Украйна Володимир Зеленски назова.

Според Зеленски руските военни са изстреляли около 90 ракети от различни типове и над 60 безпилотни самолета камикадзе. Тези данни бяха потвърдени от военновъздушните сили на ВСУ. Те признаха, че са успели да свалят само 92 въздушни цели от общо 151. Не са свалени седем хиперзвукови ракети "Кинжал", пет крилати ракети Х-101/Х-555, пет крилати ракети Х-22 и балистични ракети.

Украинските власти и енергетици твърдят, че най-много щети са нанесени на инфраструктурата в Харков. Градът е напълно лишен от електричество.

Мащабът на пораженията в Харков е по-голям, тъй като целите там включват производството, подстанциите за високо напрежение и подстанциите на разпределителните оператори, обясни в телевизионния ефир ръководителят на "Укренерго" Володимир Кудрицкий.

Ударена е Днепърската ВЕЦ. Тази легендарна съветска водноелектрическа централа е най-голямата в Украйна.

"Засега няма опасност от скъсване на язовирната стена, щетите се изясняват и ще бъдат окончателно уточнени до няколко часа", каза Кудрицкий.

Укрхидроенерго съобщи за удар по съоръженията на Днепърската ВЕЦ и язовирната стена, след който е избухнал силен пожар.

"Няма опасност от пробив. Ситуацията в станцията се контролира", заявиха от компанията. 

През юни м.г. Каховската ВЕЦ беше разрушена. Последиците бяха катастрофални.

В Запорожската атомна електроцентрала, която се намира в окупираната територия, по време на ракетната атака е изключен един от електропроводите, свързващи централата с единната енергийна система на Украйна.

"Ако последната линия за връзка с вътрешната енергийна мрежа бъде изключена, централата ще се окаже с поредното прекъсване на електрозахранването, което е тежко нарушение на условията за безопасна експлоатация", предупреди ръководителят на Енергоатом Петро Котин.

Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко посочи, че Русия е извършила "най-мащабната атака срещу украинския енергиен сектор в последно време".

"Целта е не просто да се повреди, а да се опита отново, както миналата година, да предизвика мащабно смущение в енергийната система на страната", написа той сутринта във Фейсбук.

Кудрицки смята, че нощните удари са били най-мащабната атака за целия период на войната. Според него са използвани комбинирани средства за поразяване, като ударите са нанесени едновременно в различни региони на Украйна - както в топлоелектрическите и водноелектрическите централи, така и по главните подстанции, управлявани от "Укренерго".

Извънредни прекъсвания на електрозахранването имаше в Днепропетровска, Полтавска, Сумска, Кировоградска, Запорожка, Одеска и Донецка област. В Днепропетровска област почти 250 000 жители са останали без електричество, съобщи началникът на областната военна администрация Серхий Лисак.

Обстрел по инфраструктурни и енергийни обекти бяха потвърдени в Харковска, Днепърска, Запорожка, Кривой Рих, Виницка, Хмелницка, Ивано-Франковска и Лвовска област.

При нападението срещу критичната инфраструктура са повредени и жилищни сгради, има и цивилни жертви, съобщи украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко. Известно е, че двама души са загинали в град Хмелницки, а осем души са били ранени.

Ръководителят на военната администрация на Запорожка област Иван Федоров заяви, че в Запорожие може да е загинал още един човек. По последни данни на спасителите трима души се водят за изчезнали в града, а 10 души са ранени. Продължават издирвателните и спасителните операции в частния сектор на областния център.

Зеленски, коментирайки мащабната атака срещу енергийните обекти в страната, отново призова да не се отлага решението за военна помощ за Украйна.

"Системите "Пейтриът" трябва да защитават Харков и Запорожие, имаме нужда от системи за противовъздушна отбрана, за да защитим хората, инфраструктурата, къщите и язовирите. Партньорите знаят точно какво е необходимо. Точно те могат да окажат подкрепа. Ние се нуждаем от тези решения. Животът трябва да бъде защитен от мутрите от Москва".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика