Тайно досие на ФБР уличава Мартин Лутър Кинг в участия в оргии и връзки с комунистите

OFFNews 05 ноември 2017 в 13:42 15794 2

Тайно досие на ФБР за водача на движението за граждански права Мартин Лутър Кинг излезе с масива разсекретени в края на октомври документи, свързани с убийството на 35-ия американски президент Джон Кенеди. В него се твърди, че той е имал редица връзки и други "сексуални отклонения", както и връзки с Комунистическата партия, пише Би Би Си.

Документът е с дата само три седмици преди убийството на д-р Кинг през април 1968 г.

Президентът Кенеди не се споменава в документа. Не е ясно защо той е бил пазен в тайна близо 50 години.

Няма и доказателства, че твърденията са били потвърдени.

Корицата показва, че е документите са били преглеждани през 1994 г. от работна група на ФБР във връзка с убийството на Кенеди и че тя е заключила, че досието не трябва да бъде разсекретено.

Много от обвиненията в доклада изглежда са отправени на база лични разговори между други хора, докладвани са от трети лица.

Според едно от тях Кинг е имал любовница в Калифорния, от която е имал дете - то е отправено от "много отговорен човек от Лос Анджелис, който заема позиция, на която би могъл да знае".

Сред другите обвинения са, че е бил заобиколен от съветници, свързани силно с Комунистическата партия в САЩ, както и че изявленията му винаги са били подкрепяни от симпатизанти на комунистите. Твърди се още, че е бил таен привърженик на комунизма, "истински марксист". Сред обвиненията има и твърдение, че е участвал оргии, например в двудневна пиянска оргия с проститутки във Вашингтон през януари 1964 г., че е принуждавал млади жени да участват, че е имал любовни афери с четири жени, включително фолк певицата Джоун Байез.

Списъкът с твърденията вероятно би бил много проблемен за лидера и борец за граждански права, ако бе огласен през 1968 г., пише Би Би Си.

Голяма част от документите обрисуват Кинг като инструмент на комунистическата партия. Те представят в изключително лоша светлина Нобеловия лауреат за мир със сериозен принос за приемането на Закона за гражданските права 4 години по-рано.

Не е напълно ясно защо досието е създадено, но няколко от общо 20-те страници се отнасят до проекта на Кинг "Вашингтонска пролет", представен месеци след съставянето на досието.

Въпреки репутацията на Кинг като прекрасен говорител, в досието се твърди, че всичко, което е казвал, е било одобрявано предварително от съветници.

"Кинг мисли толкова бавно, обикновено не е подготвен да направи изявление без помощта на някой друг", пише в документ.

По отношение на комунизма се казва: "Кинг е искрен марксист, който го е изучавал (марксизма), вярва в него и се съгласява с него, но заради това, че е религиозен служител, не смее да го каже публично".

Твърденията за сексуалния живот на Кинг, основани на слухове, са събрани в последните две страници. 

Ма̀ртин Лу̀тър Кинг Младши (на английски: Martin Luther King, Jr.) е роден на 15 януари 1929 г. в Атланта. Той е американски духовник и общественик, един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. Кинг става баптистки пастор и още в началото на своята кариера става защитник на гражданските права, превръщайки се с времето в една от иконите на американския прогресивизъм.

Кинг ръководи Автобусния бойкот в Монтгомъри през 1955 година, а две години по-късно участва в основаването на организацията Конференция на южните християнски водачи, на която става пръв председател. През 1963 година с неговите усилия е организиран известният Поход до Вашингтон по време на който произнася емблематичната си реч „Имам една мечта“. В нея той прокламира разширяването на обхвата на традиционните американски ценности, включвайки в него представата за общество, игнориращо цвета на кожата. С тази реч Кинг утвърждава своята репутация на един от най-значимите оратори в американската история.

През 1964 година Мартин Лутър Кинг става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир за неговите усилия за премахване на сегрегацията и расовата дискриминация чрез гражданско неподчинение и други ненасилствени средства. В последните години от живота си той насочва усилията си към борбата с бедността и прекратяването на Виетнамската война.

Кинг е убит на 4 април 1968 година. Посмъртно е награден с Президентския медал на свободата (1977) и със Златния медал на Конгреса (2004). През 1986 година годишнината от раждането на Мартин Лутър Кинг е обявена за официален празник, отбелязван на третия понеделник на месец януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

06.11 2017 в 18:04

Това досие звучи много "достоверно". Нищо чудно, че са го пазили в тайна - щяха да станат за смях по онова време. В днешно време на никой не му пука какви глупости се пишат - винаги ще има кой да повярва.

12053

1

The Prince

05.11 2017 в 20:38

Две неща...

1) Това за връзките му с Комунистическата партия и за слабостите му що се касае до жени и оргии вече се знаеше от доста отдавна.

2) Такива изпълнения са типични за всеки политик. Всеки си има такова досие, но просто се разкриват само тези, които трябва да бъдат изкарвани "врагове".
Ето, например, майката на Обама има публикувани голи снимки в историята си, но за това не се говори, нито се оповестява публично. По-старателните могат да ги намерят, ако се разтърсят.
 
X

Да помогнем на украинските деца!