Сводка на войната, 12 юли 2023 г. Говорили си СВР и ЦРУ: ''Какво да правим с Украйна?''

Александър Леви и Катрин Гишар 12 юли 2023 в 19:52 7860 1

Снимка 1news

Сергей Наришкин твърди, че си е говорил близо час с шефа на ЦРУ.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс: "провал" за Украйна. Въпреки многобройните обещания и хубавите думи в последния момент, тази среща на върха е "провал" за Киев : днес за първи път тази дума бе използвана в украинския печат. Украинските власти се надяваха поне на график и официална покана за присъединяване към Атлантическия съюз. В замяна на това те получиха мъгливи обещания за в неясно бъдеще, които предизвикаха гнева на Володимир Зеленски още преди откриването на срещата на върха. "Всъщност НАТО просто не знае какво да прави с Украйна", пише днес влиятелният киевски журналист Сергей Сидоренко, обвинявайки за това поведението най-вече на две държави - Германия и САЩ. За него Олаф Шолц е истинският "идеолог", който стои зад тази нерешителност; що се отнася до Джо Байдън, неговият екип се противопоставя на бързото влизане на Украйна в НАТО, за да "даде на Украйна пространство за маневриране при преговорите с Русия". Те казват: "Ами ако можехме да договорим мир срещу обещание, че Украйна няма да се присъедини към нато?" - отбелязва Сидоренко в "Украинска правда".

"Какво да правим с Украйна?" Сергей Наришкин твърди, че е разговарял дълго със своя колега от ЦРУ. Ръководителят на СВР, руската служба за външно разузнаване, твърди че е говорил по телефона с Уилям Бърнс в продължение на "почти един час" в края на юни, за да обсъдят "събитията от 24 юни", а именно опита на групата "Вагнер" за въоръжено въстание в Русия. Но според руския шпионин това е било само "претекст", за да се говори по много по-тревожна тема, а именно Украйна. "Мислехме, обсъждахме какво да правим с Украйна оттук нататък", обясни той. Изказване, което със сигурност няма да остане незабелязано от украинците, които със сигурност не си представят, че съдбата им се решава в телефонен разговор между ЦРУ и руската СВР. Този разговор, който не беше отречен от американска страна, все пак потвърждава, че каналът за комуникация между двете служби остава отворен и дори че техните шефове (които се срещнаха в Истанбул през ноември миналата година) поддържат този вид обмен. Според неофициална информация Уилям Бърнс се е обадил на руския си колега и по време на бунта на Вагнер, за да го увери, че Вашингтон няма нищо общо с него, и да потвърди, че остава негов привилегирован събеседник в Москва.

"Психясах" или бунтът на Евгений Пригожин. Все повече свидетелства от редиците на наемническата група на Вагнер описват 24-часовото въоръжено въстание, инициирано от техния лидер, като необмислена и безотговорна операция, предприета по прищявка. "Просто психясах", твърди се, че Пригожин е казал на най-близките си сътруднци, за да обясни действията си. Един от младите командири на Вагнер заяви пред руската служба на Би Би Си, че огромното мнозинство от офицерите и бойците не са имали представа какво се случва. Нито пък за това какво се е опитвал да постигне Пригожин. "Следяхме събитията в Телеграм, също като вас", каза той на журналистите от Би Би Си. Евгений Пригожин по природа е импулсивен и често непредсказуем, твърдят негови близки. Остава фактът, че “психясването” му за всеобща изненада сериозно дестабилизира Кремъл.

"Продавам BMW в отлично състояние". В последния си доклад американската фирма за ИТ сигурност Palo Alto Networks разказва за особено дързък опит на руски хакери да проникнат в компютрите на западните посолства в Киев. Хакерската група "Приветливата мечка" или ART29, считана за поделение на СВР, руската служба за външно разузнаване, успява да прихване и хакне обява, публикувана от полски дипломат, който иска да продаде своето BMW, което според него е "много добре поддържано". Руските хакери намаляват цената му (за да може обявата да бъде видяна от възможно най-много хора) и вкарват шпионски вирус в албума със снимки, след което изпращат обявата на двадесетина посолства в Киев. Не е известно колко от тях са се хванали на въдицата. Държавният департамент на САЩ заяви, че службите му за сигурност са знаели за опита и че нито един от компютрите му не е бил заразен.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

4

Гражданин

12.07 2023 в 23:12

Има много мнения че тия преговори са фейк. Та франсетста да сядат на дългата маса,и да чакат потвърждение. А че не всичко което хвърчи се яде е ясно

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика