Супер вторник – най-важният ден за бъдещите обитатели на Белия дом

Александър Новков 01 март 2016 в 07:00 3210 0

"Супер вторник" е – най-важният ден от 2016 година за кандидатпрезидентската битка в САЩ. Днес щати от Аляска до Джорджия гласуват едновременно за номинираните за президент от Републиканската и Демократическата партия.

Републиканецът Доналд Тръмп и демократът Хилари Клинтън започнаха деня като фаворити, но техните съперници работят срещу историята и математиката, за да обърнат финала на състезанието.

В така наречения "Супер вторник" в голям брой щати едновременно се провеждат първичните избори, имащи за цел да се изберат делегатите им, които на 8 ноември да изберат следващия президент.

Тази година в първия ден на март 13 щата, сред които вторият по брой на населението и съответно на излъчвани делегати - Тексас, ще дадат своя глас за кандидатите на Републиканската и Демократическа партия.

От щатите, които ще гласуват на този ден по традиция, ключови за демократите са Колорадо, Джорджия и Тексас, а за републиканците - Тексас, Джорджия и Тенеси. 

Как изглежда ситуацията към настоящия момент за основните кандидати от двете партии:

Хилъри Клинтън

Бившата първа дама и държавен секретар спечели първичните избори в Айова и Невада. За да спечели борбата за номинацията на Демократите, са ѝ необходими общо 2383 делегати. До момента тя е спечелила 551 делегати, от които 460 супер делегати. Това ѝ дава известна преднина пред конкурента ѝ Бърни Сандърс, но е важно да се отбележи, че супер делегатите не са задължени да гласуват за определен кандидат и, в крайна сметка, могат да подкрепят Сандърс в решителния момент. 

Бърни Сандърс

Сенаторът на Вермонт спечели Ню Хемпшир и разполага с 85 делегати, от които едва 20 супер делегати. Сандърс понесе тежък удар в Южна Каролина, спечелвайки едва 26% от гласовете и изоставането му започва да става осезаемо. За него "Супер вторник" може да се окаже решаващ за изхода на кампанията. Любопитен момент ще е ако Бърни Сандърс загуби битката за собствения си щат Вермонт, което, макар той да не е от ключово значение поради малкия брой излъчвани делегати, ще нанесе голям психологически удар върху Сандърс.

При републиканците нещата са по-заплетени и основните трима фаворити - Доналд Тръмп, Марко Рубио и Тед Круз - ще влязат в решителен сблъсък, който може да отстрани от надпреварата всеки един от тях.

Доналд Тръмп

Милиардерът Доналд Тръмп влиза уверено в „Супер вторник“, след като спечели първичните избори в три от четирите гласували щата до момента. С победите си в Невада, Ню Хемпшир и Южна Каролина той си осигури 82 делегати, които му дават комфортна преднина. Силно представяне утре би затвърдило позицията му на фаворит. Все пак е важно да се отбележи, че той още е далеч от необходимите за победа 1237.

Тед Круз

Тед Круз спечели първичните избори в Айова, но впоследствие изостана. За него е изключително важно да спечели родния си Тексас, което би го върнало на челната позиция. В момента разполага със 17 делегати и провал днес реално може да го изхвърли от надпреварата.

Междувременно словесната война между него и Тръмп продължава с пълна сила. Преди дни по време на дебат милиардерът нарече Круз лъжец и го обвини, че е откраднал гласове от Бен Карсън в Айова, а от своя страна сенаторът на Тексас определи планът на Тръмп да депортира 11 млн. имигранти, след което най-добрите от тях да бъдат допуснати обратно, като "амнистия".

Марко Рубио

Марко Рубио в момента е на трета позиция в надпреварата със 17 спечелени делегати. Макар да изостава с едва един от Тед Круз след четири щата той още няма победа. Изненадващо или не, той вече веднъж успя да победи сенатора на Тексас, но дали има реален шанс срещу лидера Доналд Тръмп ще определи днешният ден. Слабо представяне почти сигурно ще го изхвърли от борбата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови