Битката за Белия дом

Александър Новков 16 февруари 2016 в 11:34 6290 2

Шестима имат шанс да станат следващият президент на САЩ.

Президентските избори в САЩ, ще се проведат на 8 ноември тази година. Гласоподавателите от 50-те щата ще изберат своите делегати, които ще определят следващия президент чрез електорална колегия.

Преди настъпването на този решителен момент обаче предстои сериозна вътрешна борба в основните партии за това, кой да бъде номиниран за президент.

В Демократическата партия борбата е между бившата Първа дама и Държавен секретар Хилъри Клинтън и сенатора на щата Вермонт Бърни Сандърс.

Хилъри Клинтън първа заяви намерението си да се кандидатира за президент от листата на демократите на 12 април 2015 г. Тя е добре известна на американските граждани и има дългогодишна роля в политиката на страната. Спечелва си сериозна популярност през 1992 г., когато съпругът ѝ Бил Клинтън се кандидатира за президент и впоследствие печели. Хилъри е определяна като втората най-влиятелна Първа дама в историята след Елинор Рузвелт. През 1999 г. се кандидатира за сенатор на щата Ню Йорк и след победата година по-късно се превръща в единствената жена, която е едновременно Първа дама и сенатор. Прекарва два мандата като сенатор, а през 2007 година заявява намерението си да се кандидатира за президент от листата на демократите, надявайки се да бъде първата жена номинирана от голяма партия в историята на САЩ, но в крайна сметка Барак Обама печели вътрешнопартийните, а впоследствие и президентските избори. От 2009 до 2013 г. Клинтън е Държавен секретар.

Кампанията ѝ е фокусирана върху няколко тематики, сред които увеличаването на доходите на средната класа, увеличаване на правата на жените, провеждане на реформа във финансирането на бъдещи кампании и подобряване на здравеопазването в страната.

След като заяви кандидатурата си за президентските избори, първоначално поведе в анкетите, но според последните проучвания на общественото мнение силите са изравнени.

Опонентът на Клинтън сред демократите е сенаторът на Вермонт Бърни Сандърс. Той обяви кандидатурата си на 26 май 2015 г. Макар Сандърс да е независим, пътищата му с Демократическата партия са се пресичали няколко пъти и той представлява демократите в сената, тъй като много от вижданията му имат общи точки с водената от партията политика. Сандърс привлича огромни тълпи на публичните си изяви и благодарение на социалистическите си възгледи спечели подкрепата на работническата класа и част от населението с висше образование. Той е основният фаворит на бялото население сред електората на демократите.

Фокусът на кампанията му е насочен към финансова реформа, за справянето с неравенствата на доходите и богатство в САЩ, които според него разяждат Америка.

Разликата между двамата кандидати е минимална и на този етап имат на практика сходни шансове за номинация. Проведените първични избори в Айова на 1 февруари дадоха леко предимство на Клинтън, но изоставането на Сандърс е минимално, като в един момент разликата помежду им достигна 0.4%. 

Девет дни по-късно на първичните избори в Ню Хемпшир, сенаторът на Вермонт получи сериозна подкрепа от местните избиратели и получи 60% от гласовете им.

В Републиканската партия борбата е между четиримата основни кандидати Доналд Тръмп, Джеб Буш, Тед Круз и Марко Рубио.

Безспорно най-шумният кандидат сред републиканците е милиардерът Доналд Тръмп. Той обяви началото на кампанията си на 16 юни 2015 г. От дълги години Тръмп е считан за потенциален кандидат на всеки следващи избори. През октомви 1999 година за първи път се кандидатира от Реформаторската партия, но се отказва в средата на февруари следващата година. През 2004 г. се идентифицира като демократ и дарява огромни суми на партията. През 2009 г. влиза в редиците на републиканците.

Популистките и традиционалистки възгледи, както и обещанията му да направи Америка велика отново, му печелят подкрепата на работническата класа и необразованите хора. Най-скандалните му изказвания са свързани с имиграцията и граничния контрол. Тръмп направи гръмки предложения, като депортирането на всички нелегални имигранти, изграждането на стена по мексиканската граница и временна забрана за влизане в страната на мюсюлмани.

Първичните избори в Айова го наредиха на второ място сред републиканците зад Тед Круз, но след победата в Ню Хемпшир Тръмп оглави надпреварата.

Ден преди Тръмп, първоначално считаният за основен фаворит на републиканците Джеб Буш обяви кандидатурата си. Той е син на 41-ят президент на САЩ Джордж Хърбърт Уокър Буш и по-малък брат на 43-ят Джордж Буш – младши. Той е 43-тият губернатор на щата Флорида. Заема позицията от 1999 до 2007 година и за неговата кандидатура се спекулираше от 2012 г. насам. Сред най-големите препятствия, пред които е изправен е противопоставянето на част от населението на това нов Буш да бъде президент, заради негативния имидж, който има брат му Джордж Буш сред мнозина американци.

Сред основните приоритети за Буш са реформа в образователната система и по-умерен подход към имиграцията. Той предложи удължаване на законното време за пребиваване, но не и даване на пълно гражданство за някои имигранти. Той беше и един от малцината, които разкритикуваха Доналд Тръмп в медийното пространство. През последните месеци очакванията за доминация на Джеб Буш не се оправдаха и в момента изостава много от останалите трима фаворити.

Тед Круз обяви кандидатурата си на 23 март 2015 г. В момента той е втори в надпреварата за номинация на Републиканската партия. Той е сенатор на Тексас от 2013 г. насам. Круз обещава конституционално правителсто и отстояване на свободата. Той примамва избирателите с гаранции за икономически растеж, въвеждането на плосък данък, сигурност по границите, като същевременно не се забранява легалната миграция.

Любопитното при него е, че е роден в Канада, заради което се разрази скандал дали има правото да се кандидатира за президент на Америка. Според конституцията на страната единствено натурални американци могат да се кандидатират за поста. Под натурални се предполага, че става въпрос за хора, родени на територията на САЩ. Круз е с американско гражданство безспорно. Майка му е натурална американка, но баща му е роден в Куба. Доналд Тръмп неколкократно изтъкна това през кампанията.

Последният кандидат в редиците на Републиканците, който на този етап има реален шанс да бъде номиниран е Марко Рубио. Той Обяви официално кандидатурата си на 13 април 2015 г. От 2011 година насам е сенатор на щата Флорида.

Както Тед Круз, така и Рубио има кубински корени, но за разлика от него е роден в САЩ. Родителите му обаче не са имали американско гражданство, когато се ражда. Той често заявява намерението си да съживи „Американската мечта“ за семействата от работническата и средната класа. Фактът, че произхожда от работническо семейство в съвкупност с дадените обещания му спечелиха много избиратели като се нареди на трето място по популярност в проучванията.

На първичните избори в Айова 28% от гласувалите са подкрепили Круз и 24% Тръмп. Голямата изненада на вечерта е Марко Рубио, който получи 23%.

В Ню Хемпшир Доналд Тръмп спечели 35% от гласовете, с които си осигури първото място, а основните му конкуренти останаха разочаровани от слабите си резултати. Тед Круз остана на трето място с 12%, следван от Джеб Буш и Марко Рубио всеки, всеки от които получи подрепата на 11% от местните привърженици на републиканците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!