Страната, в която могат да ви хвърлят в затвора за домашен любимец

''Можете ли да повярвате, че персийските котки не са в безопасност в родината си? Ще ни запомнят като хора, които са забранили кучетата, защото са кучета и котките, защото са котки''

OFFNews 19 юли 2022 в 11:15 5773 6

Персийска котка в Музея на котките и кафенето в Техеран, Иран, 16 февруари 2022 г. В музея се помещават 30 котки от видовете късокосмести, дългокосмести, персийски, шотландски, британски и вански котки.

Снимка Getty Images

Персийска котка в Музея на котките и кафенето в Техеран, Иран, 16 февруари 2022 г. В музея се помещават 30 котки от видовете късокосмести, дългокосмести, персийски, шотландски, британски и вански котки.

"Той ме гледа с невинните си и красиви очи. Моли ме да го изведа на разходка, но аз не смея. Ще ни арестуват."

Махса, която има куче, говори за новата вълна от арести на собственици на домашни любимци и конфискация на техните животни в иранската столица Техеран. Полицията там наскоро обяви, че разхождането на кучета в парковете е престъпление. Забраната беше обоснована като мярка за "защита на безопасността на обществото".

В същото време иранският парламент скоро може да одобри законопроект за защита на правата на обществото срещу животните, който ще ограничи повсеместно притежаването на домашни любимци.

Според предложеното законодателство притежаването на домашни любимци ще подлежи на разрешение, издадено от специална комисия. Ще има и минимална глоба от около 800 долара за "внос, покупка и продажба, транспортиране и отглеждане" на редица животни, включително често срещани домашни любимци като котки, костенурки и зайци.

"Дебатите около този законопроект започнаха преди повече от десетилетие, когато група ирански депутати се опитаха да прокарат закон, с който да се конфискуват всички кучета и да се дават в зоологически градини или да се оставят в пустините", заяви пред Би Би Си д-р Паям Мохеби, председател на Иранската ветеринарна асоциация и противник на законопроекта.

"През годините те промениха това няколко пъти и дори обсъждаха телесни наказания за собствениците на кучета. Но планът им не стигна доникъде".

Отглеждането на кучета винаги е било разпространено в селските райони на Иран, но през 20-ти век животните се превръщат и в символ на градския живот.

През 1948 г. Иран е една от първите страни в Близкия изток, която приема закони за защита на животните, а правителството финансира първата институция за укрепване на правата на животните. Дори кралското семейство на страната е имало кучета като домашни любимци.

Но Ислямската революция от 1979 г., при която шахът Мохамед Реза Пахлави е свален, променя много аспекти от живота на иранците и техните кучета.

В ислямската традиция животните се смятат за нечисти. В очите на новия режим кучетата се превръщат и в символ на "западничеството", което той се опитва да ограничи.

"Не е имало твърд регламент за притежаването на кучета", казва пред Би Би Си д-р Ашкан Шемирани, ветеринарен лекар от Техеран.

"Полицейските сили арестуват хора за това, че разхождат кучетата си или дори ги носят в колите си, въз основа на тяхното тълкуване на това, което може да се разглежда като символ на западничеството."

Д-р Шемирани каза, че властите дори са създали "затвор" за конфискуваните домашни любимци. "Чухме много ужасяващи истории от това място", добавя той.

"Животните бяха държани в продължение на много дни на открити площи без подходяща храна и вода, докато собствениците на кучета преминаваха през всякакви правни проблеми."

Икономическите проблеми на Иран, последвани от дългогодишни западни санкции, също са изиграли роля за новия законопроект. Властите забраниха вноса на храна за домашни любимци за повече от три години като част от стремежа да се запазят валутните резерви на страната.

В среда, доминирана от чуждестранни марки, това означава скок на местните цени, особено след създаването на нелегален пазар.

"Ние сме силно зависими от хора, които внасят тайно храна", казва пред Би Би Си собственик на ветеринарна клиника в град Машхад. - Цените сега са пет пъти по-високи от тези, които бяха само преди няколко месеца."

Собственикът твърди, че местно произведената храна за домашни любимци не отговаря на стандартите: "Качеството е много лошо. Фабриките използват евтино месо или риба, дори съставки с изтекъл срок на годност".

Новото законодателство не е насочено само към кучетата. Котките също са включени в списъка на животните - споменати са дори крокодилите. Това е така, въпреки че Иран е родното място на персийските котки - една от най-известните породи в света.

"Можете ли да повярвате, че сега персийските котки не са в безопасност в родината си?", казва пред Би Би Си ветеринарен лекар от Техеран. - Няма никаква логика в този закон. Хардлайнерите искат да покажат железните си юмруци пред хората."

Д-р Мохеби, председател на Иранската ветеринарна асоциация, нарече предложения закон "смущаващ". "Ако парламентът приеме законопроекта, следващите поколения ще ни запомнят като хора, които са забранили кучетата, защото са кучета, и котките, защото са котки."

Хората като Маша са истински загрижени за бъдещето на своите домашни любимци. "Няма да се осмеля да кандидатствам за разрешение за моя "син" - казва тя. - Ами ако ми откажат молбата? Не мога да го оставя на улицата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

19.07 2022 в 20:24

Еврото, като ги повториш тези глупости 100 пъти, няма да станат истина.
Я по-добре прочети малко какво стана с американското посолство в Техеран след като свалиха шаха. Нещо там заложници, опити да изкарат американците от страната имаше ли?
После ела пак разкажи как американците докарали на власт аятоласите.

3767

3

Име на профила

19.07 2022 в 18:56

Както винаги путлеристите говорят полуистини. Първата половина на това, което е написал, е горе-долу вярна.

Сега кажи, американците ли ходят да отнемат и тормозят кученца, защото са "нечисти"?

Именно путлер дружи с ислямисти и ги вкарва в Украйна да се бият с православни народи.

2073

2

Johnny B Goode

19.07 2022 в 15:08

Еврото, тази алтернативна история на руската яхта дето си бил миналата седмица ли ти я разказаха?