Съветниците на Тръмп с план за прекратяване на войната в Украйна

САЩ ще спре военната помощ, ако двете страни не седнат на масата за преговори

OFFNews 25 юни 2024 в 11:17 6236 7

Войната в Украйна

Снимка GettyImages

Украинското знаме

Двама ключови съветници на Доналд Тръмп му представиха план за прекратяване на войната между Русия и Украйна. Ако той спечели президентските избори и одобри плана, ще трябва да предложи на Украйна още американски оръжия, но при условие, че започне преговори с Русия, пише Ройтерс. 

"Съединените щати в същото време ще предупредят Москва, че всеки отказ от преговори ще доведе до увеличаване на подкрепата на САЩ за Украйна", каза в интервю генерал-лейтенант Кийт Келог, един от съветниците на Тръмп по национална сигурност.

Съгласно плана, изготвен от Келог и Фред Флейц, които са били началници на кабинетите в Съвета за национална сигурност на Тръмп по време на неговото управление 2017-2021 г., огънят ще бъде прекратен въз основа на преобладаващите бойни линии по време на мирните преговори. Тръмп приветства стратегията им. 

 "Не твърдя, че той се съгласи с него или се съгласи с всяка дума от него, но получихме добра обратна връзка", каза Фред Флейц.

Въпреки това, говорителят на Тръмп Стивън Чеунг заяви, че само изявленията, направени от Тръмп или оторизирани членове на неговата кампания, трябва да се считат за официални. Освен това той отбеляза, че бившият президент многократно е заявявал, че приоритет през неговия втори мандат ще бъде бързото преговаряне за прекратяване на руско-украинската война.

"Войната между Русия и Украйна никога нямаше да се случи, ако Доналд Тръмп беше президент", смята Стивън Чеунг.

Стратегията, очертана от Келог и Флейц, е най-подробният план досега от сътрудници на Тръмп, който каза, че може бързо да уреди войната в Украйна, ако победи президента Джо Байдън на изборите на 5 ноември.

Предложението ще отбележи голяма промяна в позицията на САЩ относно войната и ще срещне опозиция от страна на европейските съюзници и в Републиканската партия на Тръмп.

Кремъл заяви, че всеки мирен план, предложен от евентуална бъдеща администрация на Тръмп, ще трябва да отразява реалността на място, но че руският президент Владимир Путин остава отворен за разговори.

"Стойността на всеки план е в нюансите и в отчитането на реалното състояние на нещата на място", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред Ройтерс.

Украинското външно министерство не отговори на искания за коментар относно плана.

Според Келог ще бъде от решаващо значение Русия и Украйна бързо да седнат на масата за преговори, ако Тръмп спечели изборите. А Флейц увери, че Украйна не трябва официално да отстъпва територия на Русия според техния план и добави, че е малко вероятно Украйна да си възвърне ефективния контрол върху цялата си територия в близко бъдеще.

Според документа Москва ще бъде склонена да седне на масата за преговори с обещанието за продължително отлагане на членството на Украйна в НАТО. Този месец Путин заяви, че войната може да приключи, ако Украйна се съгласи да се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО и да предаде четири източни и южни провинции.

По време на заседание на Съвета за сигурност на ООН миналата седмица френски и британски посланици повториха мнението си, че мир може да се търси само когато Русия се изтегли от украинската територия - позиция, която Киев споделя.

Няколко анализатори изразиха загриженост, че планът на Келог и Флейц може да даде на Москва надмощие в преговорите.

"Това, което Келог описва, е процес, насочен към Украйна, която се отказва от цялата територия, която Русия сега окупира", каза Даниел Фрид, бивш помощник държавен секретар, работил по политиката за Русия.

По време на интервю миналата седмица Тръмп изключи изпращането на американски войски в Украйна и изглеждаше скептично настроен към превръщането на Украйна в член на НАТО. Той посочи, че бързо ще намали помощта за Киев, ако бъде избран.

Байдън пък последователно настоява за повече помощ за Украйна и неговата администрация подкрепя нейното евентуално присъединяване към НАТО. По-рано през юни американският президент и украинският президент Володимир Зеленски подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    145

    7

    Джендо Джедев

    26.06 2024 в 07:01

    Конски,

    Ела за малко! Интересно как би коментирал това.

    60

    6

    Far Rider

    25.06 2024 в 14:11

    Още помня какво се случи преди 8 години. На президентските избори на 8 ноември 2016 г. Тръмп печели победата с 306 гласа (56,88 %), като си осигурява повече делегати в избирателната колегия, въпреки че получава по-малко гласове – (61 332 151) сред населението от кандидата на Демократическата партия Хилъри Клинтън, за която има 62 562 377 гласа. Това е четвъртият подобен случай в историята на САЩ. Така, че (колкото и да не ми се иска!) шансовете на Тръмп не са никак малки. Що се отнася до планът за прекратяване на войната: Украйна няма да го приеме и нещата ще стант лоши за всички нас поради спиране на доставките на американско оръжие. НАТО няма да е в състояние да достави почти нищо щом САЩ не участват. Жалко за огромният брой украински герои дали живота си в борбата с орките. Да се подготвят Молдова, България.

    145

    5

    Джендо Джедев

    25.06 2024 в 13:28

    Mateevk,

    На Моркова вярват само тия, които вярват на лъжливото овчарче. И в Дядо Мраз. Явно има бая такива екземпляри. Човещинка, кво да правиш!

    145

    4

    Джендо Джедев

    25.06 2024 в 13:24

    Че Моркова си е афионлия по рождение (а може и като малък да е падал на глАва) е ясно, ама тия около него на каква точно дрога са? Или и те са със същата диагноза?

    628

    3

    user4eto

    25.06 2024 в 12:09

    Тия съветници на тръмпона, са поредното доказателство чий агент е.
    Действането с такава мека китка към кремъл, е във вреда и на САЩ, ама все още не са го проумели.

    2104

    2

    Mateevk

    25.06 2024 в 11:27

    Колко къса е паметта на хората! Вече забравихме какво се случи преди 85 години, но забравихме и това, което се случи съвсем не толкова отдавна - при първия мандат на Тръмп. Той тогава обеща абсолютно същото - как за нула време ще реши проблема със Северна Корея. Днес отлично се вижда как го е решил. А това, че при Тръмп Путин не би посмял да влезе в Украйна, са пълни глупости.

    210

    1

    Telluris Malus

    25.06 2024 в 11:24

    По същество това е плана заявен от Жужето.