Съд в Швейцария оправдава беларуски офицер от спецчастите за изчезването на трима опозиционери

OFFNews 28 септември 2023 в 17:51 1650 0

офицер

Снимка Би Би Си

Офицерът от спецчастите на Беларус.

Швейцарски съд оправда бившия боец от беларуските спецчасти Юрий Гаравски по делото за изчезването на тримата известни беларуски опозиционери Юрий Захаренко, Виктор Ханчар и Анатоли Красовски през 1999 г. Това е първият случай на дело срещу чужденец, обвинен в изчезване, в историята на Швейцария, съобщи DW (в руския регистър на "чуждестранните агенти") от съдебната зала.

"Никой не е задраскал този сценарий, аз го предвидих въз основа на факта, че процесът се провежда в демократична държава - за разлика от Беларус или Русия, обвиняемият има шанс да бъде оправдан. Това може да е резултат от недостатъчна работа на прокуратурата и процесуални причини, но не е задължително присъдата да поставя под съмнение самото събитие на престъплението", заяви пред Би Би Си адвокатът на беларуския правозащитен център "Вясна" Павел Сапелко. 

Според него оправдателната присъда на Гаравски може да има смразяващ ефект върху института на универсалната юрисдикция и евентуалното разглеждане на нови дела по този принцип в швейцарските съдилища.

Безпрецедентният съдебен процес се проведе в кантона Санкт Гален. Председателят на Окръжния съд в Роршах (град с по-малко от 10 000 жители на брега на Боденското езеро) Олаф Губмел проведе процеса само за два дни - 19-20 септември. Изслушванията бяха преместени в столицата - в сградата на кантоналния трибунал.

Съдът оправдава Гаравски и по двете обвинения - за изчезването на хора и за заблуждаване на правосъдието. Гражданският иск на Захаренко и дъщерите на Красовски за 200 000 франка ще бъде пренасочен към гражданския съд. Подсъдимият заяви, че присъдата е ясна за него, съобщава DW.

Съдията оправда решението си с това, че случаят е специален, в него "са замесени властите" и те са "отговорни за изчезванията".

"Тези факти не трябва да будят съмнение. Но по време на разпита обвиняемият беше объркан и избягваше да отговаря", цитира DW думите на съдията.

Според съдията някои от свидетелските показания са измислени от Гаравски. В крайна сметка съдът заключава, че обвиняемият може да е служил в СОБР, но ролята му в отвличанията остава неясна.

"Възможно е да е чул за това от колегите си", казва Губмел.

Процесът срещу Гаравски създава няколко прецедента. Прокурорът Петер Хангартнер за първи път в историята на Швейцария внася в съда дело за изчезване. Никой от участниците в процеса не се е сблъсквал с подобни казуси преди това.

Беларуските правозащитници от център "Вясна" заедно с европейските си колеги от FIDH и Trial International за първи път в историята постигнаха съдебен процес по дело за отвличания на опозиционери в Беларус. А семействата на Захаранка, Красуски и Ханчар най-накрая видяха човек, съден за убийствата на техните роднини, извършени преди 24 г.

Процесът срещу Гаравски стана възможен благодарение на принципа на универсалната юрисдикция. Той позволява извършителите на тежки зверства - като геноцид и военни престъпления - да бъдат съдени, независимо къде са ги извършили. Единственото изискване е обвиняемият да се намира в страната, в която ще бъде съден.

Един от най-известните съдебни дела, проведени по този принцип, е процесът срещу "архитекта на Холокоста" Адолф Айхман в Йерусалим. За разлика от Айхман Гаравски пристига в Швейцария доброволно; той иска политическо убежище в страната.

През 2018 г. Гаравски бяга от Беларус в Швейцария. Година по-късно той разказа пред DW за участието си в убийствата на беларуски опозиционни активисти през 2019 г.

Твърди, че е участвал в задържането (всъщност - в отвличането) на бившия министър на вътрешните работи Захаренко, бившия ръководител на Централната избирателна комисия на Беларус Ханчар (през 1996 г.) и бизнесмена Красовски и ги е убил командирът на СОБР Дмитрий Павличенко. Тези признания на бившия служител на реда са в основата на делото.

По време на разпита Гаравски леко променя показанията си - ако в интервюто за DW той казва, че е дал на Павличенко пистолета, с който е застрелял и тримата мъже, то бившият офицер от специалните сили заявява пред съдията, че не е докосвал пистолета.

Гаравски също така заяви, че в началото не е осъзнавал каква съдба очаква Захаренко - не е знаел, че бившият министър е отведен в гората, за да го убият. Адвокатът на Гаравски Уи Хуен настояваше по време на делото, че клиентът ѝ не е имал намерение да организира "насилственото изчезване" на опозиционните активисти.

"Много съм разстроена. Притеснена съм през целия ден. Очевидно за един толкова цивилизован свят този сюжет е детективска история, а не реалност", казва Елена Захаранка, дъщеря на убития ръководител на беларуското вътрешно министерство. Тя е един от ищците по делото на Гавански.

Въпреки това съдът ѝ е дал възможност да разкаже на света какво се случва в Беларус, допълва Захаренка - според нея това е важно, въпреки че Гавански е оправдан.

"Направихме това, което е възможно. Смятам, че Гаравски умишлено промени показанията си, не беше толкова откровен в разказа си, колкото когато се срещнахме с него", каза Захаренко.

През 2019 г. DW организира среща между Гаравски и Захаренко и бившият офицер от специалните сили разказа версията си пред дъщерята на отвлечения и убит министър за това какво и как се е случило и се извини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика