Руското следствие: Убийството на Дугина е поръчково. Украйна: нямаме нищо общо

OFFNews 21 август 2022 в 15:27 8500 17

Александър Дугин и Дария Дугина три часа преди журналистката да бъде взривена в джипа на баща си.

Снимка Telegram / Аким Апачев

Александър Дугин и Дария Дугина три часа преди журналистката да бъде взривена в джипа на баща си.

Убийството на журналистката и политолог Даря Дугина е планирано и има поръчков характер. Това съобщи ТАСС в неделя с позоваване на изявление на пресслужбата на Следствения комитет на Руската федерация.

„С оглед на вече събраните данни следствието смята, че престъплението е предварително планирано и е поръчково“, отбелязват от Следствения комитет. Председателят му Александър Бастрикин е дал инструкции наказателното дело за убийството на Дугина да бъде прехвърлено за по-нататъшно бързо, цялостно и обективно производство на Главния следствен отдел на Следствения комитет на Русия.

Както вече беше съобщено, вечерта на 20 август в автомобил Toyota Land Cruiser, движещ се близо до село Болшие Вяземи, Московска област, е избухнало взривно устройство, след което колата се е запалила. "Вече е установено, че под дъното на колата от страната на водача е било поставено взривно устройство. Даря Дугина е загинала на място", коментираха от Следствения комитет на Русия.

В момента следователите, съвместно със специалисти от Главната дирекция по криминалистика на СК на РФ, продължават огледа на местопроизшествието. След оглед на изгорелия автомобил от специалист по взривни работи, той е евакуиран на специализиран паркинг. За разследване на случая са назначени експертизи, включително биологична, генетична, физико-химическа, взривоопасна, иззет е видеозапис от видеорегистратора на автомобила и е изпратено предписание на оперативните служби за установяване на извършителите на престъплението и евентуални свидетели.

Шокиращи за политическия елит на Русия са както дръзкото посегателство срещу дъщерята на философа Александър Дугин, смятан за баща на концепцията, придобила, на Запад особено след нахлуването на Русия в Украйна наименованието „рашизъм“, така и начинът и мястото, където е извършена подготовката за него.

Дугина се е връщала от фестивала на „Традиция“, събрал хора, споделящи идеите на баща ѝ, когато в 21 часа при движение с висока скорост автомобилът ѝ се взривил. Устройството се е намирало под купето на "Тойота"-та от страната на шофьора и е било поставено там на паркинга на фестивала в Подмосковието. Джипът, който е собственост на Дугин, е бил паркиран на ВИП паркинг, за който се предполага, че е бил по-добре охраняван и случайни лица не би трябвало да имат достъп до него. Според ТАСС гостите на фестивала са били много и са били паркирали колите си отляво и отдясно от двете страни на Звенигородското шосе.

Руската агенция уточнява, че при влизане на паркинга автомобилите не са проверявани. Имало е обаче екипи на пътна полиция. „Взрив е можел да бъде поставен където си щете и от когото си щете, което и се е случило“ – цитира ТАСС анонимен източник от правоохранителните органи. Рамките за взривни вещества и оръжие са били поставени непосредствено на входовете към залата на мероприятието.

Официалният представител на руското МВнР Мария Захарова заяви, че ако версията за украинска следа в убийството на дъщерята на близкия до Путин философ бъде потвърдена от следствените органи, тогава би трябвало да се говори за политика на държавен тероризъм, реализирана от Киев. Лидерът на ЛДПР на покойния Владимир Жириновски Леонид Слуцки нарече покушението „варварско убийство“ и „терористическа атака срещу идеологията и основите на концепцията „Русский мир“ (Руски свят).

Съветникът в офиса на президента на Украйна Володимир Зеленски Михаил Подоляк заяви, че Украйна няма никакво отношение към взривяването на автомобила на журналистката и политолог. „Подчертавам, че Украйна безусловно няма никакво отношение към това.“

В руския сектор на социалните мрежи се появиха снимки на самия Дугин, който се държи за главата на мястото, където е загинала дъщеря му. Според политолога Сергей Марков веднага, след като научил за смъртта на дъщеря си, философът, наричан „мозъкът на Путин“ е бил откаран в болница.

„Аз презирам Дугин като философ. Цялото му „евразийство“ е някаква гъста славянофилска глупост, но каквито и възгледи да е имал, нито той, нито семейството му заслужават възмездие, терор и други неща. Един ужас не се побеждава от друг“, написа след убийството на Дугина журналистката Ксения Собчак, дъщеря на покойния кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

17

Стига глупости.

-4778

16

137

22.08 2022 в 18:00

Беззъбите кучета,

Аз може да ви попържвам от време на врвме ама до сега не съм ви заплашил с посещение по домовете. Вие сте тези дето го правите (по-долу е черно на бяло) и като ви покани човек почвате с оправданията. Банда беззъби кучета, сър!

-3667

14

fik1

22.08 2022 в 13:36

вие сте тези които се зъбят и плашат с гулаги, другите се опитваме да ви вкараме малко резон, но уви

-60

13

офф бее

22.08 2022 в 10:26

Номерирания, като си много озъбен, що не идеш да подпомогнеш ордите на любимия си путлер? Там проблемите се решават с "хапане", тук само "лаем"...
Ама внимавай, че гледам украйнците добре са усвоили ваденето на зъбки. Неволята ги е научила. Направо са като "феята на зъбките"!

-4778

12

137

22.08 2022 в 08:23

Фики,

На мен ми е ясно, че сте банда беззъби кучета дето само лаят зад оградата. Нямаше нужда да го потвърждаваш ;)

-3667

11

fik1

21.08 2022 в 23:26

въпреки вашето желание и същевременно парадоксално за ваше съжаление не сме СССР и нищо няма да ви се случи

-4778

10

137

21.08 2022 в 21:52

Dolivo,

Ако искаш още сега ще ти кажа къде живея. Не е нужно да се трепеш да ме геолокираш. Може да си вземеш с теб всичките алтернативни акаунти/личности ако това те прави по-смел ;)

-60

9

офф бее

21.08 2022 в 21:25

Аве, чудя се, тая дали се е хранила здравословно... Щото е имала възможности...

-60

8

офф бее

21.08 2022 в 21:07

Баси интелигентите тия! Било поръчково! Бомба имало!
Аз пък си мислех, че тая е пушила докато кара...