Руска прокуратура иска рекордните 19 г. за палеж на военкомат. Обвинени са двама рокаджии

OFFNews 07 април 2023 в 17:33 1674 0

Нуриев

Снимка ROOM 32/VK.COM

Алексей Нуриев е заклет рокаджия.

Прокуратурата е поискала 19 г. затвор за 28-годишния Роман Насриев и 37-годишния Алексей Нуриев, обвинени за подпалването на администрацията на град Бакал в Челябинска област, в чиято сграда се е намирало и наборната служба. Това е най-дългата присъда, поискана досега по подобни дела, съобщи Би Би Си.

Роман Насриев е сержант от полицията и е работил като шофьор в Росгвардия от края на 2016 г., а Алексей Нуриев е служил в Министерството на извънредните ситуации. Двамата са били приятели от много години и са свирили в рок групата Room32.

Според разследването през нощта на 11 октомври м.г. Насриев и Нуреев - убедени противници на руската инвазия в Украйна, са счупили прозорец на първия етаж на административната сграда и са хвърлили няколко бутилки с "коктейл Молотов". Последвал пожар, който пазачът успял да потуши преди пристигането на пожарната.

Същата вечер мъжете са задържани от служители на ФСБ на Челябинск съвместно с местната полиция.

Първоначално те са обвинени в умишлено увреждане на имущество (част 2 от член 167 от Наказателния кодекс), но след това обвинението е преквалифицирано в извършване на терористичен акт от група заговорници (част 2 от член 205 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание от 12 до 20 г. затвор).

По-късно следователите на ФСБ добавят обвинението за обучение с цел тероризъм заради намерените в телефоните им видеоклипове на упражненията им в подпалване. За това се предвижда наказание от 15 г. до доживотен затвор. 

Обвиняемите не отричат, че са извършили подпалването, но не са съгласни с квалификацията на обвиненията по членовете за тероризъм.

В показанията си по време на процеса Нуриев описва експериментите им с коктейли "Молотов", които според следствието са обучение за терористични цели, като "обикновена момчешка игра".

Според него той и Насриев са започнали да правят това още преди обявяването на частична мобилизация в Русия и по времето, когато е заснето видеото с "опитите", не са мислили да подпалват сграда. "Просто се чудех как да ги направя (коктейлите Молотов)", обяснява той.

"Не съм минавал през никакво обучение в терористични дейности. Мисля, че хвърлянето на бутилка не изисква такова обучение. Не сме възнамерявали да извършваме терористични действия и затова не е било необходимо да го учим", каза Насриев, като отбеляза, че по време на упражненията са хвърляли бутилки по камъни.

И Насриев, и Нуриев не отрекоха, че са имали негативно отношение към нахлуването на Русия в Украйна и към решението на руските власти да обявят частична мобилизация в страната. Но Насриев подчерта, че не е искал да дестабилизира властите или да им влияе, както смята следствието, и е бил наясно, че подпалването на сградата няма да доведе до съществена промяна в политиката на властта.

"Ясно ми е, че с подобни мои действия не бих могъл да спра мобилизацията и специалната операция или да принудя властите да го направят. Това е ясно, мисля, че е ясно на всички. Това не може да стане с такива действия", каза той.

"С действието си исках да покажа, че в нашия град има и такива, които не са съгласни с мобилизацията и специалната операция, и нищо повече", казва Нуриев в показанията си.

"Не съм привърженик на военни действия, защото умират хора", каза Нуриев, но добави: "Никога не съм подкрепял украинските власти, защото те воюваха в Донбас и Луганск, където умираха цивилни граждани".

Нуриев посочи още, че не са имали намерение да подпалват военкомата. По думите му той предварително е знаел, че той не се намира в частта на сградата, в която са хвърляли бутилките.

Според двамата обвиняеми те са избрали да извършат палежа през нощта, защото са смятали, че тогава в сградата няма да има хора, а и не са знаели, че по това време пазачът е бил там.

Според Насриев той е знаел, че след руската инвазия в Украйна, в различни руски региони започват палежи на военкомати, но е смятал, че за подобни престъпления се налагат "незначителни наказания".

Първоначално правоприлагащите органи в различни региони наистина са образували дела за палеж по хулигански подбуди или за увреждане на имущество. По-късно обаче обвиняемите по делата за палежи на центрове за набиране на военнослужещи и на сгради на административните служби или службите за сигурност бяха преквалифицирани в терористи.

Първата осъдителна присъда в Русия по обвинение в тероризъм за палеж на военкомат беше произнесена в края на януари тази година. Владислав Борисенко, жител на Нижневартовск, беше осъден на 12 г. затвор със строг режим. Делото му беше разгледано от Централния окръжен военен съд в Екатеринбург. Там се разглеждат и делата на Насриев и Нуриев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика