Руска атака в Купянск. Москва обвини Украйна за атаки по мостове в Крим

OFFNews 06 август 2023 в 19:30 4530 0

ВСУ

Снимка Facebook/Володимир Зеленський

ВСУ

Чонгарския автомобилен мост, който свързва Крим с Херсонска област, и населеното място Чонгар, са били атакувани, заяви поставеният от Русия ръководител на Херсонска област Владимир Салдо, цитиран от Ройтерс.

Според Салдо Чонгарският мост и Чонгар са обстреляни с ракети "Сторм шадоу" (Storm Shadow), като са нанесени щети на моста и на училище в Чонгар.

Поставеният от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов потвърди, че на моста са нанесени щети, и уточни, че няма жертви вследствие на атаката. Салдо и Аксьонов заявиха, че мостът е затворен за ремонт.

През юни Украйна порази същия мост, през който минава маршрут, използван от руските сили за движение между Крим и други части на Украйна, намиращи се под руски контрол.

Владимир Салдо съобщи в "Телеграм" за още една атака срещу мост. В изявлението му се казва, че е ударен малък мост, преминаващ над протока Тонкий и свързващ град Геническ с Арбатската стрелка. По моста бяха изстреляни общо 12 ракети, 9 от които бяха свалени от силите за противовъздушна отбрана, изтъкна Салдо.

Според очевидци един човек е ранен леко при нападението. На пострадалия е оказана помощ.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че руска управляема бомба е поразила център за кръвопреливане в Харковска област.

Само това престъпление казва всичко за руската агресия, заяви Зеленски по повод поразения кръвен център в Купянск.

Украинският лидер определи нападението като "военно престъпление" и нарече извършителите "зверове". Купянск е железопътен възел на 16 километра от фронтовата линия. Украйна си върна града през септември, но той е ежедневна мишена на руските сили.

Зеленски съобщи още за обстрели с ракети "Калибър" и "Кинжал" срещу завода за авиационни двигатели Мотор Сич в град Запорожие, както и срещу цели в Хмелницка област.

Ударът срещу авиационния завод е бил нанесен малко след нападението с морски дрон срещу руски танкер в района на Кримския мост.

"Благодаря на Службата за сигурност на Украйна, на нашия флот и на всеки боец, които възстановяват справедливостта и учат Русия да губи. Украйна ще спечели тази война. Светът ще спечели тази война. Истината ще спечели тази война", заяви украинският президент.

От днес паметникът "Родината майка" в Киев е без съветски символи и ще се нарича "Майка Украйна". Отстраненият герб на Съветския съюз ще бъде преместен в музей.

На негово място е монтиран тризъбец, който е част от държавния герб на Украйна. Работата по замяната започна преди повече от една седмица, но беше спирана заради лошо време и противовъздушни тревоги, предаде БНТ.

"Трябва не само да оказваме съпротива на бойното поле, но и да водим успешна борба на идеологическия и културния фронт", допълни Ростислав Карандеев, и.д. министър на културата на Украйна.

Русия съобщи за украински удар с касетъчни боеприпаси срещу университетска сграда в окупирания Донецк. Възникналият пожар е бил потушен.

Стана ясно, че въоръжените сили на Украйна са отблъснали атаките в района на Авдиевка и удържат руснаците в още 4 направления.

През деня е имало около 30 бойни сблъсъка.

По-конкретно, в посока Купянск, украинските войници твърдо държат линията и успешно отблъскваха вражеските атаки в района източно от Петропавловка, Харковска област. Руснаците са нанесли въздушни удари, както и артилерийски и минохвъргачни удари, предаде УНИАН. 

Въоръжените сили на Украйна сдържат противника в района североизточно от Дилиевка. В същото време в авдиевското направление, под силен вражески въздушен и артилерийски огън, украинските защитници успешно отблъснаха атаките на руските войски в района на Авдиевка.

В посока Маринка украинците продължават да сдържат настъплението на руските войски в района на Маринка и Красногоровка. В същото време в Запорожка посока противникът проведе неуспешни настъпателни действия в района на Работин, Запорожка област.

„Силите за отбрана на Украйна продължават провеждането на настъпателна операция в мелитополското и бердянското направление, закрепват се на постигнатите рубежи и провеждат контрабатарейни мерки“, се казва в доклада на Генералния щаб на Украйна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки