Русия започва данъчна реформа, която ще засегне горната част на градската средна класа

Мая Младенова 30 май 2024 в 10:55 1581 3

Руски рубли

Снимка Pixabay

За физическите лица ставката се увеличава с нарастване на дохода и ще е между 13 и 22%.

В Русия започва най-голямата данъчна реформа от няколко десетилетия.

Министерството на финансите предложи тази седмица нови параметри на данъчно облагане - прогресивна скала на данъка върху доходите на физическите лица, повишен корпоративен данък върху доходите и др., съобщава руската редакция на Би Би Си. Това може да доведе до по-високи цени, но основното очаквана промяна е в структурата на икономиката. Държавата отнема част от парите от бизнеса и населението и ги преразпределя в полза на други сектори, които сега смята за важни, коментира медията.

За физическите лица ставката се увеличава с нарастване на дохода  и ще е между 13 и 22%.

За доход под 2,4 милиона рубли (около 50 000 лева) годишно данъкът е 13%. За доход между 2,4 и 5 милиона рубли (до около 100 000 лева) годишно ставката е 15%. 

За доход от 5 милиона рубли до 20 милиона рубли годишно - 18%, за доход от 20 до 50 милиона рубли годишно - 20%, за доходи над 50 милиона рубли годишно - 22%.

Реформата засега ще засегне хората с доходи над 200 хиляди рубли (4000 лева) на месец преди данъци. Освен това ставките няма да се прилагат за цялата сума, тоест ако човек получи 250 хиляди рубли, той ще плати данъци в размер на 13% върху сумата до 200 хиляди и 15% върху останалите 50 хиляди, отбелязва Би Би Си.

Министерството на финансите предлага да се увеличи корпоративният данък от 20% на 25%, въпреки че ако една организация инвестира в своето развитие или нови технологии, тя ще може да получи данъчни облекчения.

Бизнесът ще се сблъска и с увеличение на данъка върху добива на полезни изкопаеми - за металурзите (с 1,15 пъти) и производителите на торове (с 2-2,3 в зависимост от вида на произведения тор). Според анализатори това едва ли ще се отрази сериозно и на двата сектора.

Решението не е окончателно и предстои да бъде разгледано от Думата и правителството. Ако влезе в сила в този вид, новите ставки ще важат от 1 януари 2025 г.

Увеличението на данъка върху доходите на физическите лица, според Министерството на финансите, ще засегне 2 милиона души - или приблизително 3,2% от работещите руснаци.

Според статистиката средната руска заплата е малко над 70 рубли на месец (около 1400 лева), а средната заплата в Москва е около 146 хиляди рубли на месец (около 2900 лева). Така с увеличението на данъците ще бъде засегната „горната част на средната градска класа“. Тя включва например ИТ специалисти или други служители във високотехнологичните сектори.

„По-вероятно е да удари хората, които до известна степен са излезли от групата на много бедните и сега имат достатъчно, относително казано, за лечение, образование и отдих“, каза икономистът Александра Осмоловская-Суслина пред Би Би Си. Според нея заради увеличението на данъка ще трябва да се откажат от нещо - образование, лечение или отдих.

Осмоловская-Суслина уточнява, че в Русия няма много такива хора и повечето от тях работят в държавни корпорации - ВТБ, Газпром, Сбербанк и др.

По-високата част от прогресивната скала се отнася по-скоро до много богати хора, от които също няма много в Русия. „Ако говорим за класа, който получава максимална ставка с доход над 50 милиона годишно, тогава да, това са само няколко“, казва Донец.

Но дори и за тях има изключения: данъкът върху доходите от депозити, дивиденти и други ценни книжа ще се облага с данък до 2,4 милиона рубли годишно със ставка от 13%, а върху доходите над тази сума - със ставка от 15% без допълнително увеличение.

Александър Исаков от Bloomberg Economics нарича увеличението "скромно" в разговор с Би Би Си. „Горната пределна ставка от 22% не изглежда окончателна и очевидно ще нарасне до 30-35% през следващия изборен цикъл“, каза той.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1005

    3

    Ендевър

    30.05 2024 в 17:52

    Сметката винаги я плаща народът. Както във филма за Калигула: "А бедните - да го ду--т!"
    Много богатите имат много начини да си скътаят парите (само трябва да стоят далече от прозорци за да не паднат или да си гледат здравето за да не получат някой ФСБ инсулт :))!

    -885

    2

    nms

    30.05 2024 в 14:48

    Очакваше се, ама тъпаците не разбраха че бедняците ще платят с кръвта си войната а богатите с парите и лукса.
    А ако му бяха смачкали скапаната миша глава нямаше да им се налага.

    145

    1

    Джендо Джедев

    30.05 2024 в 11:08

    Войната е скъпо занимание...
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх