Русия използва нападението срещу корабите си, за да излезе от зърнената сделка (допълнена)

Москва готова да доставя безплатно до 500 000 тона на най-бедните страни, каза аграрният министър Дмитрий Патрушев

OFFNews 29 октомври 2022 в 18:15 7375 7

зърно

Снимка Архив

Москва е готова на безплатна доставка за най-бедните страни.

Русия преустановява участието си в сделката за зърно след нападенията срещу кораби на Черноморския флот, съобщи руското Министерство на отбраната.

"Във връзка с терористичната атака, извършена от киевския режим с участието на британски специалисти срещу корабите на Черноморския флот и гражданските плавателни съдове, участващи в осигуряването на сигурността на "зърнения коридор", руската страна преустановява участието си в изпълнението на споразуменията за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Министърът на земеделието Дмитрий Патрушев заяви днес, че Русия, с участието на Турция, е готова да достави безплатно на най-бедните страни до 500 000 тона зърно през следващите четири месеца.

"Ако разгледаме ситуацията като цяло, като вземем предвид тазгодишната реколта, Руската федерация е напълно готова да замени украинското зърно и да доставя на приемливи цени на всички заинтересовани страни", заяви Патрушев.

В началото на септември президентът Владимир Путин нарече ситуацията с износа на зърно от Украйна "поредната нагла измама" и "груба хитрост". Според него зърното се изнася не за развиващите се по-бедни страни, а за държавите от Европейския съюз.

"Може би трябва да помислим за ограничаване на посоката на износа на зърнени и търговски храни по този маршрут. Със сигурност ще се консултирам с президента на Турция г-н Ердоган по този въпрос", каза тогава Путин.

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба реагира на съобщението на Русия за оттеглянето ѝ от споразумението за зърното и призова другите страни да поискат от Русия "да спре да играе гладни игри".

"Предупредихме за плановете на Русия да провали инициативата за черноморско зърно. Сега Москва блокира зърнения коридор, който осигурява продоволствената сигурност на милиони хора, под измислени претексти. Призовавам всички държави да изискат от Русия да спре да си играе с глада и да се върне към ангажиментите си", написа Кулеба в туитър.

Прессекретарят на Володимир Зеленски - Сергей Никифоров, заяви в коментар за в. "Съперник", че Украйна очаква реакцията на Турция и ООН по отношение на това изявление на Руската федерация.

"Украйна не е подписвала никакви "споразумения за зърно" с Русия. Подписалите я страни са Русия, Турция и ООН. Украйна не е подписала никакви споразумения с Русия, защото разбира, че тя почти никога не спазва поетите от нея ангажименти. Затова очакваме реакцията на подписалите споразумението страни", каза Никифоров.

ООН е в контакт с Русия, след като тя обяви, че спира участието си в споразумението, което възобнови износа на зърно и jорове от украинските черноморски пристанища, каза говорителят на международната организация Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Жизнено важно е всички страни да се въздържат от всякакви действия, които биха изложили на риск Черноморската зърнена инициатива, която е ключов хуманитарен опит и явно има положително въздействие върху достъпа до храни за милиони хора по света", каза Дюжарик.

Вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че Русия ще се сблъска със "силен гняв", ако се откаже от споразумението, позволяващо износа на зърно от Украйна. 

120-дневната черноморска инициатива за износ на зърно, ръководена от ООН, която беше договорена с Москва и Киев, продължава до 19 ноември. В нея се посочват условията за износ на зърно от украински пристанища, блокирани от войната, която Русия започна през февруари.

Благодарение на постигнатото споразумение близо 9 млн. тона зърно напуснаха украинските пристанища, което облекчи световната продоволствена криза, предизвикана от инвазията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

7

Johnny B Goode

30.10 2022 в 01:34

Еврото, ама ти си бил и поет бе? Същи Пишурка.

5430

6

deyan_h

29.10 2022 в 23:57

Уф. Написах чаршаф и си го затрих.
Не ми се пише пак... Ако jорове е торове.... Що спирането на износ на РФ амоняк ще да е лошо нещо в контекста на дискурса?

5430

5

deyan_h

29.10 2022 в 22:06

А какво, извинявайте, е "jорове"?

-5426

4

Бай Пешо от Перни 6

29.10 2022 в 20:28

Да не бяха се самозабравили укрите и ток щяха да имат и търговийката да си върви, ама те повярвали са си че могат да въртят к@@@нски номера под шапката на краварите. Ще си носят последствията сега :). Ако бяха спазвали и Минските сппразумения, над 100000 украинци щяха да са живи.

345

1

Джендо Джедев

29.10 2022 в 18:23

Руснаците и договорите... Ех, колко прав е бил Бисмарк!