Рекордни 200 000 заразени за денонощие в САЩ, Вануату регистрира първия си случай

OFFNews 11 ноември 2020 в 07:15 1816 0

Втората вълна на COVID-19 продължава да бележи рекордни стойности на заразени и починали с коронавирус. Само за денонощие в САЩ бяха регистрирани на 200 000 нови случая. Същевременно островната тихоокеанска държава Вануату отчете първия си заразен с коронавирус, предаде Ройтерс.

Испания регистрира 411 смъртни случая от коронавирус във вторник, което е най-високият дневен скок на смъртните случаи от 28 април, предаде Анадолската агенция. Броят на починалите от вируса сега е 39 756. Само за седмица са се увеличили с 1000. В края на октомври Испания наложи извънредно положение за 6 месеца.

Високи нива на смъртност от COVID-19 отбелязва и Франция, където за 24 часа са починали 472 души. Новите случаи са 22 180. 31 477 души са хоспитализирани, включително 3 168 за последните 24 часа. Франция регистрира и най-високата безработица от две години през третото тримесечие, показват изнесените от статистическата служба INSEE данни, цитирани от "Ройтерс". Вчера на протест излязоха десетки хиляди учители, недоволни от липсата на адекватни мерки срещу вируса в училищата. Според тях в училищата няма мерки за социално дистанциране, за да се предотврати разпространението му сред ученици, учители и техните семейства. 

Ейре ще облекчи ограниченията за пътувания за пристигащите от "червените" региони на Великобритания и Европейския съюз, най-силно засегнати от COVID-19, от 29 ноември. Страната планира да съкрати техния карантинен период на по-малко от пет дни от 14 в момента, ако тестовете им са отрицателни за вируса, предаде "Ройтерс". Хората, пристигащи от "зелени" региони с по-малко от 25 случая на COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни, не трябва да ограничават движенията си, нито пътуващите от "оранжеви" области, но ако представят отрицателен тест, направен не по-късно от три дни.

Датското правителство отстъпи от заповедта за избиване на 15 млн. норки във всички ферми в страната, предаде CNN. Причината за решението е, че няма законови правомощия да уреди убиването на животни във ферми, незасегнати от коронавирус. Доклад на правителствена агенция, която следи коронавируса в Дания, показа мутацията му при 12 души в северната част на страната, които са заразени от норки. Здравният министър Магнус Хюнике заяви, че половината от 783 случая на COVID-19 в Северна Дания са свързани с животните.

Съединените щати във вторник надхвърлиха предишния си дневен рекорд за нови случаи на COVID-19, предаде АФП. Още 201 961 заразени са били регистрирани за 24 часа, според данни на университета "Джонс Хопкинс". Големият брой се дължи и на забавяне на данните през уикенда. 10 238 243 се вече общо случаите в САЩ с общо 239 588 смъртни случая. За денонощие са регистрирани 1535 смъртни случая от COVID-19, което е рекорд през последните месеци, тъй като САЩ се борят да ограничат разпространението на пандемията.

Преди дни американският фармацевтичен гигант Pfizer и неговият германски партньор BioNTech обявиха, че кандидатът им за ваксина е 90% ефективен в предотвратяването на COVID-19, отбелязвайки голям пробив в търсенето на ваксина. Антъни Фаучи, топ експертът по инфекциозни болести в САЩ, обаче заяви, че американците, по-малко изложени на риск от заразяване с COVID-19, могат да имат достъп до ваксина до април.

Канадският премиер Джъстин Трюдо призова местните власти във вторник към действия, за да се спрат рекордните новите случаи на COVID-19 в цялата страна, предаде "Синхуа". Канада съобщава за общо 272 512 случая на COVID-19 и 10 629 смъртни случая, според CTV. Онтарио, който наскоро облекчи строгите си ограничения върху бизнеса и обществената дейност в някои региони, съобщи във вторник за 1 388 нови случая на COVID-19, рекорд в провинцията.

Бразилия отчете още 25 012 нови случая на новия коронавирус през последните 24 часа и 201 починали от COVID-19. Това съобщи министерството на здравеопазването във вторник, цитирано от "Ройтерс". Южноамериканската държава е регистрирала 5 700 044 случая от началото на пандемията, докато официалните жертви са нараснали до 162 829, според данни на министерството. Това е второто най-голямо огнище в света след Съединените щати. По-рано бразилският здравен регулатор Anvisa съобщи, че спира клиничните изпитания на китайска ваксина срещу коронавируса след нежелани реакции при доброволец. Осведомителната агенция отбелязва, че това е сериозен удар за един от най-напредналите кандидати за ваксина.

Африка скоро ще достигне два милиона случая на COVID-19. В понеделник са били регистрирани 8 581 новозаразени, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (CEPCE). През последните 24 часа броят на случаите в Африка за COVID-19 достигна 1 892 140. Статистиката показва и нови 255 починали.

На фона на втората вълна на инфекцията по света тихоокеанската островна държава Вануату регистрира първия си случай на коронавирус, след като неин гражданин, завърнал се от САЩ и поставен под карантина, е дал положителен резултат, предаде Асошиейтед прес. Вануату бе сред последните страни в света, които не се бяха сблъсквали с вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!