Разследване на CNN доказа: Кремъл лъже за Еленовка

OFFNews 11 август 2022 в 14:44 13926 10

азовци

Снимка фейсбук профил на Олексий Арестович

Еленовка

Разследване на американския телевизионен канал CNN опровергава версията на Русия за обстоятелствата около обстрела на наказателната колония в село Еленовка в самопровъзгласилата се Донецка народна република, където се намират защитниците на завода "Азовстал" в Мариупол, съобщи Би Би Си.

Центърът за задържане бе обстрелван на 29 юли, а жертвите са 53. По данни на властите на ДНР други 75 души са били ранени.

На следващия ден руското министерство на отбраната обяви, че ударът е бил нанесен от произведената в САЩ ракетна установка HIMARS, която Украйна е получила от западните си партньори.

Киев отговори, че това е руска провокация, чиято цел е да обвини Украйна в извършването на военни престъпления.

Журналистите от CNN анализират видео и снимки от колонията в Еленовка, проучват сателитни снимки и се допитват до военни и съдебни експерти.

Заключенията им изключват руската версия за инцидента. Естеството на щетите по сградата на центъра за задържане подсказва, че не са били използвани РСЗО. Стените на сградата и по-голямата част от покрива са непокътнати, което е невъзможно с HIMARS. В подкрепа на твърденията си журналистите показват снимки от разрушаването на руски оръжейни складове в Южна Украйна, които наистина са били атакувани с HIMARS.

Въз основа на предоставените от руската страна снимки и видеоматериали от Еленовка експертите, интервюирани от CNN, заключават, че смъртта е причинена от пожар, който е бил толкова внезапен, че затворниците дори не са имали време да станат от леглата си.

На нито една снимка не се виждат кратери от оръжия или щети от шрапнели, което е просто невъзможно при огън с реактивна система за залпов огън, казва експертът по оръжия Крис Коб-Смит.

Експертите също така подчертават, че ако Украйна наистина е искала да обстрелва Еленовка по някаква причина, не е било необходимо да прибягва до използването на скъпите HIMARS с ограничен брой боеприпаси. Колонията се намира на 15 километра от фронтовата линия, а украинските въоръжени сили разполагат с други видове оръжия за нанасяне на удари от такова разстояние.

Разследването привежда и много други аргументи, за да обори руската версия.

Не се говори много за причините, които може да са накарали руската страна да организира подобна провокация. Два анонимни украински източника заявяват, че нападението срещу Еленовка е било извършено в навечерието на размяната на пленници.

Освен това според съпругата на един от затворниците малко преди атаката няколко бойци от "Азов", които властите на така наречената ДНР смятат за най-опасни и склонни към бунт, са били прехвърлени в една от казармите в Еленовка.

В края на юли съветникът на украинския президент Олексий Арестович обясни в канала си в Телеграм, че специалистите, анализирали руското видео от Еленовка, твърдят, че картината прилича повече на експлозия на вещество с висока температура на горене вътре в самата сграда, отколкото на резултат от обстрел.

"Това изглежда като опит за премахване на следи от престъпление след събитията, които се случиха в сградата. Един от основните признаци е, че хората не са разпръснати като при експлозия, а изглежда, че телата им са изгорели, след като вече са били мъртви към момента на избухването на пожара", написа той.

Ден преди това в социалните мрежи се появи видео на пленен украински войник, на когото руски войници отрязват гениталиите с канцеларско ножче. На видеото украинецът е със запушена уста и завързани на гърба ръце, проснат на земята. Човекът се опитва безуспешно да се съпротивлява. Поне двама руснаци го държат здраво, докато друг срязва панталоните и бельото му, изрича цинични обиди и отрязва гениталиите му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

814

10

emil kirilov

12.08 2022 в 13:49

Цървулите от империята на злото от 100 години само лъжат най-лицемерно и най-нагло първо отричат всичко и дават олигофренски обяснения после тихомълком си признават и така докато окончателно не се разпаднат. Примери бол: Голодомора; Пактът Рибентроп-Молотов; Катинското клане; аварията в Кищим; Чернобил; отравянето на Скрипал; взривяването на малайзкия Боинг; чутовния допинг скандал; нахлуването и референдума в Крим; НЕНАПАДЕНИЕТО на Украйна; жестокостите в Буча, Ирпен, Мариупол; потъването на крайцера Москва; взривовете в Саки. Вярват им само "полезните идиоти" - лузери и дебили.

-1555

9

ob1

12.08 2022 в 11:07

На руZнацитата само идиот може да вярва. Колко пъти през февруари дрънкаха лъжи, че подготвят учения, а не нахлуване? И разни тролски говна ги повтаряха и тук.
Със Саки кво стана? Имаше един ранен и нямаше загуба на техника. И като излязоха сателитните снимки всичките тролове се покрихте за един ден.
Сган продажна!

-490

8

EA Trash

12.08 2022 в 01:10

Само абсолютен наивник може да повярва на тая версия... То няма едно доказателство, а мотив пък да не говорим.
Ако руснаците искаха да ги убият можеше това да стане след изфабрикувани обвинения в съда и никой нямаше да може да каже и копче.
Ама друго си е да вярваш на платени либераски медии... Там никога не лъжат!

-1555

7

ob1

12.08 2022 в 00:04

Винкел, за биенето на негри няма ли да кажеш нещо?
Ай заработвай ги малко тез копейки, съвсем без нищо ли искаш да ти плащат?

-7325

6

Fake news са доказали нещо :)). Като театъра, където уж бяха застреляли двама в гръб, но един ден сутринта ги застрелват, пък те падат на земята в късния следобяд на другия ден :)))

210

5

Merc

11.08 2022 в 20:02

Не хранете рашистките тролове !

Те от това живеят и заработват .

2051

4

Propaganda

11.08 2022 в 16:42

Тая руска измет ще гори в ада.

По-добре ядрена война, отколкото раските животни да продължат да съществуват.

-1555

3

ob1

11.08 2022 в 16:27

Викаш друго си е RT или РИА новости? Там е от истина нагоре, вервайте!
И на летището в Крим експлозиите бяха планирано взривяване на стари боеприпаси, нали?

1074

1

IV123

11.08 2022 в 15:35

Руска измет!