Героите от Азов изтезавани и убити, после взривени. Украйна започва лов на мъчителите

Министърът на отбраната Олексий Резников нарече случилото се в затворническата колония украинския Катин

OFFNews 29 юли 2022 в 22:02 23919 39

Еленовка

Снимка фейсбук профил на Олексий Арестович

Еленовка.

Специалистите, анализирали руското видео от Еленовка, твърдят, че картината прилича повече на експлозия на вещество с висока температура на горене вътре в самата сграда, отколкото на резултат от обстрел, обяви съветника на президента Володимир Зеленски - Олексий Арестович, в канала си в Телеграм.

"Това изглежда като опит за премахване на следи от престъпление след събитията, които се случиха в сградата. Един от основните признаци е, че хората не са разпръснати като при експлозия, а изглежда, че телата им са изгорели, след като вече са били мъртви към момента на избухването на пожара", пише той.

По-рано от Генералния щаб на украинските въоръжени сили обявиха, че руските въоръжени сили са извършили целенасочен преднамерен обстрел на затворническо общежитие в окупираното селище Еленовка, в което са били държани украински затворници от полка Азов. Жертвите са повече от 50, а ранените - вероятно над 100. 

Кремъл пък обвини украинските сили за удара и жертвите.

Източник от украинското разузнаване коментира пред "Обозревател", че руските сили са ударили по Еленовка веднага след като целият свят видя ужасните изтезания, на които руските военни подлагат украинците.

Вчера в социалните мрежи се появи видео на пленен украински войник, на когото руски войници отрязват гениталиите с канцеларско ножче. На видеото украинецът е със запушена уста и завързани на гърба ръце, проснат на земята. Човекът се опитва безуспешно да се съпротивлява. Поне двама руснаци го държат здраво, докато друг срязва панталоните и бельото му, изрича цинични обиди и отрязва гениталиите му.

Днес се появи и продължение на видеото, на което се вижда как след това руснаците влачат украинеца, прострелват го в главата и го захвърлят в някаква яма.

Благотворителната организация "Ангелите на Азов" обяви в канала Телеграм, че изясняват имената на загиналите и ранените. Оттам казаха и че екип на Международния комитет на Червения кръст също е отишъл на мястото. От фондацията предупредиха, че всяка информация, която сега се появява в руските тв канали и други проруски медии, е психологическа атака срещу "Азов" и украинското общество и призовават да се изчакат проверените данни.

"Патронажната ни служба своевременно ще информира близките за ситуацията. Никой няма да бъде лишен от помощ", подчертават от фонда.

Подразделенията на полка "Азов" обявиха, че започват издирване на всички замесени в клането на украинските военнопленници в Еленовка. Последните данни сочат, че загинали са 53-ма, а 75-ма са ранени.

От канцеларията на президента Володимир Зеленски обявиха, че с подобни действия руската страна се опитва да наруши споразуменията за размяна на военнопленниците, които се предадоха в завода "Азовстал" в Мариупол при определени гаранции.

Според съветника на президента Михайло Подоляк ударът на руснаците е бил внимателно планиран.

"Руснаците умишлено и цинично избиха украински пленници и това ще бъде разследвано от Главната прокуратура и от международните следствени органи. Очевидно, усещайки приближаването на тактическото поражение, Русия прибягва до нови канибалски провокации", добави той, цитиран от УНИАН.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников написа в туитър, че руската държава трябва да бъде победена на бойното поле.

"Руският обстрел на колонията в Еленовка е украинският Катин. Измъчването и убийството на украински военнопленници е нарушение на Женевските конвенции. Русия е непримирима терористична държава, която трябва да бъде победена на бойното поле", подчерта Резников, цитиран от УНИАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

45

user4eto

31.07 2022 в 21:46

belovejdov, ти що не хванеш пътя за Мордор. Пари за билет ще ти пратя дори.
Предполагам, там ще получаваш информация за "украинските изроди" (както ги наричаш) от първа ръка.

723

44

user4eto

31.07 2022 в 21:34

SSssKV, а ти каде беше когато 1944-1947 руските окупатори зверстваха в България?
Виждам, че на всички облъчени празноглавци все едно ви е в устите - вие къде бяхте когато гориха живи хора?
А ти там ли беше?
Хубаво е в главата да имаш нещо повече от рашистка пропаганда.
"От началото на конфликта през 2014 година броят на цивилните жертви възлиза на 3400 души. 2084 от тях са загинали преди обявяването на примирието, подписано в Минск през февруари 2015 г. Това изчисление включва и 298-те жертви от сваления през юли 2014 г. самолет MH17 на Malaysia Airlines. От данните ясно се вижда, че в периода между 2016 г. и 2021 г. цивилните жертви в региона намаляват драстично.
По данни от доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за периода 2017-2020 г., броят на цивилните жертви е 946 души. Според доклада на ОССЕ, от тях 227 души са били на територията, контролирана от украиннското правителство, а много повече – 657, в териториите под контрола руските сепаратисти."

-60

42

офф бее

30.07 2022 в 23:49

Нещо "четене с разбиране" не ти се получава, явно!
Няколко пъти отказвали, отначало било спокойно, мислели, че са на сигурно... Къде прочете, че са ги държали като заложници или жив щит?! Малоумен ли си - те са 15-20 души на кораб и никой не се крие зад тях, пред тях, под тях или около тях...
Ама то на всичките ви фенове мисленето и разбирането не е силна страна. Иначе нямаше да си късате ризите за путлер.

-490

41

EA Trash

30.07 2022 в 21:22

belovejdov, не знам защо се опитваш да спориш със същества вярващи на УНИАН и офнюз. Те са по рождение със синдрома на проф. Иво Христов. Най-малкото не могат да разберат какво се опитваш да им кажеш.

-60

39

офф бее

30.07 2022 в 20:23

Моряците отказаха няколко предложения за евакуация, когато това беше лесно и възможно. После видяха дебелия с приближаването на бойните действия, но евакуацията вече не беше безопасна. Какви заложници?! Преди орките да нападнат Украйна някой пречил ли е на корабите да се движат свободно? Само Българи ли са били на пристанището в кораби? Що не чуеш какво разказват моряците - никой не се е качвал на кораба!

Цялата ви лъжлива пропаганда е такава! Скапаняци!

-60

36

офф бее

30.07 2022 в 18:28

Какво да си признаваме ве, трол? Кой е казал, че някой друг е минирал пристанището?! Ти презобил ли си?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!