Жертвите са над 50. Русия обстрелва колония с пленници от Азовстал и обвини ВСУ

Лидерът на Азов обяви "лов" на организаторите и извършителите на военното престъпление

OFFNews 29 юли 2022 в 15:33 8422 25

азовец

Снимка БТА/АП

Военнослужещ от полка "Азов", ранен по време на сраженията срещу руските сили, позира за фотограф в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, Украйна, вторник, 10 май 2022 г.

Руските въоръжени сили са извършили целенасочен преднамерен обстрел на затворническо общежитие в окупираното селище Еленовка, в което са били държани украински затворници от полка Азов, съобщиха от Генералния щаб на украинските въоръжени сили (ВСУ).

Жертвите са повече от 50, а ранените - вероятно над 100.

По този начин руските окупатори искат да обвинят Украйна в извършването на "военни престъпления", а също и да прикрият изтезанията на затворници и разстрелите, които са били извършени там по заповед на окупационната администрация и командването на руските въоръжени сили, твърдят от Киев.

Според командира на ракетно-артилерийското командване на армията ВСУ не са нанасяли ракетни и артилерийски удари в района на Еленовка.

"Ракетните войски и артилерията на украинските въоръжени сили, благодарение на високоточните оръжия, получени от партньорски държави, нанасят изключително точни удари само по руски военни цели. Украинските въоръжени сили се придържат стриктно към принципите и нормите на международното хуманитарно право и никога не са обстрелвали и не обстрелват гражданска инфраструктура, особено места, където има вероятност да се намират военнопленници", се казва в изявлението.

Генералният щаб определи като откровена лъжа и провокация изявленията на Руската федерация, че ВСУ обстрелва гражданска инфраструктура и населението.

Пропагандистите на Кремъл обвиниха за украинските сили за удара и жертвите.

На руската атака реагира и лидерът на движението "Азов" Андрий Билецки.

"Във връзка с удара по колонията в Еленовка, където се намират нашите от "Азовстал". Тази нощ руснаците са убили някои от азовските пленници. Руското командване представя масовите убийства на пленници като действие на украинската армия. Бойците от полка са били преместени в отделна сграда", пише той в профила си в Телеграм.

По думите му в момента се събира информация за жертвите и конкретните извършители на това военно престъпление.

"Вече е очевидно, че това е предварително планиран акт от страна, за която понятието офицерска чест е непознато, а още по-малко спазването на Женевската конвенция, правилата, законите и обичаите на войната. Русия не можа да победи Азов в честна битка, затова се опитва да ни унищожи с предателство. Аз, от името на отрядите "Азов", обявявам издирване на всички, участвали в масовото убийство. Всеки редови изпълнител и всеки организатор, независимо от позицията и местоположението си, ще бъде подведен под отговорност. Където и да се криете, ще бъдете открити и унищожени", каза Билецки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

25

EA Trash

30.07 2022 в 21:17

Я обясни сега как се прави точен удар с РСЗО Град?!? Много ми е любопитно.
Тоя дето го цитираш е с не по-малко изшлайфан мозък от теб!

210

24

Merc

30.07 2022 в 14:37

После видео с отрезанием яиц украинскому пленному и удара "Градами" по пленным в Еленовке, чтобы скрыть свой Освенцим, надо признать:

Россией правит не Гитлер.

Ей правит Чикатило.

-490

23

EA Trash

30.07 2022 в 13:12

Да убиеш военнопленниците преди да си ги разпитал, е като да се простреляш сам в краката - губиш ценна информация, печелиш обвинения само. Западната пропаганда съвсем ви е изшлайфала мозъците...

22548

22

dolivo

30.07 2022 в 10:51

грозна работа е войната, кой знае каква е истината.

понеже съм с предубеждения срещу Русия, до доказване на противното, избирам да вярвам, че руската пропаганда лъже, точно както статията го описва


22548

21

dolivo

30.07 2022 в 10:51

грозна работа е войната, кой знае каква е истината.

понеже съм с предубеждения срещу Русия, до доказване на противното, избирам да вярвам, че руската пропаганда лъже, точно както статията го описва

210

19

Merc

29.07 2022 в 23:29

"Където и да се криете, ще бъдете открити и унищожени", каза Билецки.

Запомнете тази фраза добре , путлерастки тролчета.

Не мислете , че и на вас ще ви се размине.

2073

18

Johnny B Goode

29.07 2022 в 22:23

Еврото, слагам си черната лента на ревера и отивам да скърбя, че няма да се занимаваш с мене.
Съжалявам, но не мога да ти отвърна на чувствата. В този сайт (а и живота сигурно), ти си един обикновен поплювко. Ако се срещнем някой ден, едва ли ще те забележа.
Айде бягай да стрижеш тревата. Да не забравиш да пуснеш фенера, че сигурно е станало тъмно пред панелката ;)

2073

16

Johnny B Goode

29.07 2022 в 20:29

Н Вова, на Вова го лъскам.
 
X

Да помогнем на украинските деца!