Първо наказателно дело в Русия за екстремизъм заради принадлежност към ЛГБТ обществото

OFFNews 20 март 2024 в 16:33 1284 4

Арестът

Снимка EANEWS.RU

Съдът в Оренбург арестува художествения ръководител Александър Климов и администратора на ЛГБТ клуба Pose Диана Камилянова по наказателно дело за организиране на екстремистка общност. Делото става факт след обиск в клуба в началото на март. Освен служителите на реда в обиска са участвали и членове на националистическата "Руска общност".

Това е първото известно наказателно дело за екстремизъм заради принадлежност към ЛГБТ общността, след като Върховният съд призна "международното ЛГБТ движение" за екстремистко, съобщи Би Би Си.

Наказанието, което заплашва Климов и Камилянова, е 10 г. затвор.

Изслушването се проведе при закрити врати, като журналистите бяха допуснати в залата само за обявяването на решението. Климов не сдържа сълзите си, когато чу решението на съдията да го арестува, eanews.ru.

Според следствието обвиняемите, "като лица с нетрадиционна сексуална ориентация", са работили в клуб Pose и са "осигурявали функционирането му", съобщава Ural56.Ru, като се позовава на съдебния доклад.

Климов и Камилянова са обвинени, че "са действали като група по предварителен сговор с неустановени лица", които "също подкрепят възгледите и дейността на забраненото в Русия международно ЛГБТ общество", пише вестникът.

"Завеждането на първото наказателно дело срещу развлекателно заведение беше голяма изненада", коментира Ксения Михайлова, адвокат на ЛГБТ групата "Coming Out".

Тя отбелязва, че формулировката на обвиненията в оренбургския съд не кореспондира с решението на Върховния съд да признае ЛГБТ движението за екстремистко. Според нея решението на Върховния съд е формулирано по такъв начин, че за основен признак на екстремистка дейност може да се смятат дейностите, насочени към "промяна на общественото мнение, на държавната политика".

"Очевидно е, че гей клубът не преследва такава цел. Въз основа на формулировката на обвинението можем да заключим, че разследващите са приравнили "ЛГБТ пропагандата", която е административно нарушение, с дейността на екстремистка организация", заключава адвокат Михайлова.

През нощта на 9 март органите на реда нахлуват в клуб Pose. Наред с други вещи са иззети сценичен женски костюм, пет женски перуки и фалшиви женски гърди, се съобщава на страницата на националистическата организация "Руска общност в Оренбург", чиито активисти са участвали в обиска заедно с органите на реда.

"С първия успешен рейд вие демонстрирахте високо ниво на подготовка и организация и ние се гордеем с нашето постижение", поздравиха участниците в обиска администраторите на страницата на "Руската общност".

На сайта на организацията сред дейностите ѝ са изброени цели като "осигуряване на безопасността на руските граждани", "подпомагане на руските граждани да намерят работа" и "защита на слабите от агресията на криминални елементи" и др.

След обиска Z-каналите разпространиха снимки на участниците в партито в клуб Pose и снимка, на която те лежат на пода по бельо по време на обиска.

След като ЛГБТ движението беше признато за екстремистко, имаше няколко съдебни решения за показването на "екстремистки символи" - изображения на дъга, но това бяха административни, а не наказателни дела. Първото такова дело е срещу момиче в Нижни Новгород за носене на обеци с цветовете на дъгата - тя е арестувана за пет дни, тъй като се счита, че е показала публично екстремистки символ, носейки обеците в кафене.

Няколко обиска на гей клубове в различни региони на Русия бяха извършени непосредствено след решението на Върховния съд да забрани ЛГБТ движението през декември 2023 г. От началото на 2024 г. вниманието на правоприлагащите органи към ЛГБТ заведенията и други тематични партита се засилва.

Полицията нахлува в гей клубове, прекъсва еротични партита и нахлува на частни мероприятия под претекст за търсене на ЛГБТ пропаганда. Така например полицията нахлу в сексологичното парти Amore Party в Тула и някои от участниците бяха обвинени в "ЛГБТ пропаганда", въпреки че събитието не беше на хомосексуална тематика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

21.03 2024 в 07:47

а дъртите педофили в Кремъл?

1000

4

дядо Санко

20.03 2024 в 19:53

И колко до сега са осъдените за екстремизъм, от ЛГБТ общността в Кремъл?

345

3

Джендо Джедев

20.03 2024 в 18:33

Bayhuy1,

Навремето един чичко, който също като Путлер започна блицкриг (ама далеч по-успешен) пращаше подобни (па и всички, които не му бяха по вкуса) по лагери насам-натам. Знаем как завърши всичко. ;) Историята се повтаря.

345

1

Джендо Джедев

20.03 2024 в 16:38

"Освен служителите на реда в обиска са участвали и членове на националистическата "Руска общност"

Айдееееее, почнаха и с шпиц-командите. Типичен кристалнахт. Фашистка работа! Тоя филм сме го гледали.
 
X

Да помогнем на украинските деца!