Официална версия: как е планирано и инсценирано убийството на Бабченко

OFFNews 02 юни 2018 в 09:59 4490 0

Руският опозиционен журналист Аркадий Бабченко, за чиято смърт съобщиха украинските власти, се оказа жив ден след появяването на информацията за смъртта му. Украинските служби пък обявиха, че убийството е инсценирано, за да бъде предотвратено истинско покушение, което според Киев е поръчано от Русия. 

Като организатор на нападението беше задържан Борис Герман. Четвъртък вечерта съд реши, че той ще остане в ареста за два месеца. 

Герман признава, че е поръчал убийството, на бившия участник в бойните действия в Донбас Алексей Цимбалюк, но поръчката не била действителна, а той действал под контрола на друга, неназована засега украинска служба. 

Официална версия

Според официалната версия за инсценировката на убийството "неустановено за момента лице" не по-късно от 5 април е предложило на Борис Герман след парично възнаграждение да организира убийството на "редица руски граждани, в частност обществени активисти, бивши сътрудници на руските спецслужби, които са били принудени да заминат за Украйна", съобщава руската служба на Би Би Си. 

Според украинските власти това "неустановено лице" има връзка с руските спецслужби, макар че засега не се назовава конкретно ведомство. 

Според прокуратурата Герман се е срещнал с Цимбалюк на 6 април и му предложил възнаграждение, за да убие Бабченко. В същия ден Герман му изпратил "досието" на журналиста в WhatsApp. Цимбалюк не отказал, но предал информацията на Украинската служба за безопасност. 

На 17 април Герман и Цимбалюк се срещнали още веднъж, като вторият дал съгласието си да убие Бабченко, а Герман обещал да му намери оръжие. 

10 дни по-късно Герман му предал 14 000 долара и казал, че по-късно планира да организира още две убийства. Според главния прокурор на Украйна Юрий Луценко в някакъв момент при общуването между двамата станало ясно, че в "списъка за ликвидация" има 30 души. 

Именно това накарало украинските служби да инсценират смъртта на Бабченко, твърди прокурорът. След като Борис Герман бил сигурен, че първата жертва е факт, той можел да бъде убеден да предаде целия списък. 

Самият Аркадий Бабченко казва, че службите се свързали с него месец преди инсценирането на убийството. Като доказателство те му представили "досието", изпратено на Цимбалюк, със снимка, взета от паспорта му, когато бил на 25 години, която освен в паспорта, присъства само в системата на руската паспортна служба. 

В някакъв момент Герман започнал да звъни на Цимбалюк и да му намеква, че убийството трябва да стане възможно най-скоро. Бабченко подозира, че покушението трябвало да стане на 26 май. За да промени тези планове, Бабченко симулирал, че си е счупил крака и стоял настрана от прозорците, защото на този етап никой не можел да гарантира, че Цимбалюк е единственият нает за убийството. 

На 29 май вечерта Бабченко облякъл предварително простреляна блуза, легнал в уговорената поза и бил залят със свинска кръв. Така той бил сниман, служителите на службите си отишли, а жена му извикала бърза помощ. 

След това е съобщено, че журналистът е починал в линейката, като медиците били сред малкото знаещи за инсценировката. Бабченко бил откаран в моргата, едва където по думите му той престанал да се страхува. 

В същия ден Герман купил билет за полет до Милано, откъдето планирал да лети за Русия. 

Тук официалната версия приключва, като оставя много неизвестни - срещнал ли се е Цимбалюк с Герман, получил ли е втората част от обещаните пари. Ясно е само, че в 13.12 часа киевско време Герман е задържан от украинските власти. 

На следващия ден главният прокурор обяви, че списъкът с всички нарочени за убийство е в ръцете на украинските служби, а на всички тези хора е осигурена охрана. 

Версията на Борис Герман

Показанията на Герман въвеждат името на още един участник - Вячеслав Пивоварник. Той е стар познат на Герман, който сега работел в някакъв фонд, наричан от него "личен фонд" или "частен фонд" на Владимир Путин. 

Пивоварник отговарял за "организиране на терористични актове и въоръжени преврати при бъдещи избори за президент, като отговарял конкретно за цяла Украйна". 

Той споменава и още един участник - Дмитрий, на когото също казал за планираното. За момента не е известно кой е този Дмитрий и каква е неговата роля. Пред съда Герман обяви, че този Дмитрий е служител на украинското разузнаване, което е част от Украинската служба за безопаснот, инсценирала убийството на Бабченко - т.е. той се явява двоен агент. 

Герман твърди, че е получил от Пивоварник задачата да открие хора за извършване на редица убийства в Украйна и след това поверил задачата за убийствата на Цимбалюк, Дмитрий обаче веднага му казал, когато Цимбалю се обърнал към украинските служби. Така според версията на Герман той през цялото време знаел, че убийството е инсценирано. 

Затова той твърди, че поръчката за убийството в крайна сметка не била истинска, а списъкът с потенциалните 30 жертви той предал на контраразузнаването. 

Адвокатът на Герман не отрича, че клиентът му планирал да лети за Милано, но според него това било отдавна планирано пътуване. 

Украинските служби отричат Борис Герман да е имал връзка с контраразузнаването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!