Никола Саркози: „Твърде много време беше изгубено след „Шарли Ебдо“

OFFNews 18 ноември 2015 в 17:44 5427 3

Саркози

Снимка Архив

Никола Саркози: Трябва да се криминализира влизането в джихадистки сайтове.

В интервю за в. „Монд“ днес бившият френски държавен глава (2007 – 2012 г.) Никола Саркози за първи път говори по-подробно за терористичните атаки в Париж, както и за намеренията на действащия президента. Франсоа Оланд обяви целта „да се разруши ИДИЛ“ в понеделник пред Конгреса (двете камари на парламента – Националното събрание и Сената, събрани на общо заседание). Сред мерките той обяви, че ще поиска и промени в конституцията.

Много опитен политик, 60-годишният Саркози е лидер на опозиционната Републиканска партия и не е изключено отново да влезе в надпревара за президентски пост. Известен е като привърженик на твърди мерки за сигурност; през 2005 г. - като министър на вътрешните работи, той прокара Закон за борба против тероризма.

Представяме интервюто му в „Монд“:

- Удовлетвори ли ви речта на Франсоа Оланд пред Конгреса?

- Присъствахме на един неочакван, небивал и впечатляващ завой в политиката на сигурност на това правителство, както и в неговата външна политика. Приветствам това, защото то е начало на съобразяване с нещата, които ние искаме от месеци.

- След като той се е вслушал, ще възприемете ли конструктивна позиция?

- След този завой поведението на републиканската опозиция трябва да бъде конструктивно. Но възниква въпрос: защо толкова късно? Защо това не беше направено по-рано? Атентатите против „Шарли Ебдо“ бяха преди близо една година. А всичко, което опозицията поиска на времето, не беше чуто.

Освен това има да се правят още усилия. Например, необходима е криминализация на влизането в джихадистки сайтове. Както и създаването на PNR (европейска картотека на данните на пътниците в самолети), на които левицата се противопоставя в Европейския парламент, както и Националният фронт.

- Одобрявате ли преразглеждането на конституцията, искано от Франсоа Оланд?

- По принцип не съм против конституционна реформа, но всичко зависи от това какво ще има в нея. Ние ще гледаме съдържанието ѝ с прагматизъм. Ако това ще помогне да се засили непосредствено сигурността на французите, ние ще я подкрепим. Ако ще бъде само, за да се организира юридическа дискусия, това не би имало смисъл, тъй като французите изискват незабавни решения.

- Заложи ли ви капан Оланд, вземайки една голяма част от вашите предложения?

- Какъв капан? За да бъде приета, поправката в Конституцията трябва да събере мнозинство от 3/5 от двете камари на Парламента, събрани в Конгрес, нещо което означава, че нищо няма да е възможно без съгласието на опозицията. Желая, впрочем, правителството да вземе и тези от нашите предложения, които то още не е възприело.

Две мерки, по-специално са необходими: въдворяване в определено населено място плюс носене на електронна гривна на лицата, картотекирани „S“, разглеждани като рискови от разузнавателните служби. И удължаване на задържането в режим на сигурност за терористите, излежали своята присъда в затвора. (OFFNеws: Във френската наказателна система това е период на адаптация, прилаган спрямо особено опасни престъпници, от които може да се очаква рецидив; прави се за определен срок в специални медико-социални центрове.) Ако пред тези две мерки има конституционни пречки при сегашното състояние на закона, преразглеждането на конституцията ще помогне именно да бъдат отстранени.

- Тези атентати можеха ли да бъдат избегнати? Бяхте говорил за „пропуски“ в нашата система за сигурност...

- Ако при такъв брой мъртви и ранени, сметнем, че не е имало пропуски, до какво ниво на жертви трябва да вдигнем летвата, за да използваме тази дума? Извлечени ли бяха всички заключения от атентатите през януари т. г.? Отговорът е „не“. Твърде много време беше изгубено.

Парламентарната анкетна комисия по борбата с джихадистките мрежи предаде своя доклад през юни, писа на президента на Републиката през септември. Докладът съдържаше конкретни предложения, но авторите му не получиха никакъв отговор от страна на правителството...

Правителството също така не направи всички изводи от нашата военна намеса в Сирия по отношение на вътрешната сигурност. Именно от този момент трябваше да засилим антитерористичния ни потенциал. Имаме нужда да извлечем поуки от това, което стана. Ще трябва без съмнение да минем през създаването на анкетна комисия в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!