Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Франсоа Оланд: Операцията в Сен Дени беше „особено рискована и тежка“

OFFNews 18 ноември 2015 в 16:18 5104 3

Оланд

Снимка АФП

Франсоа Оланд излиза от заседанието на Министерския съвет, което е председателствал тази сутрин. Зад него е министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

„Операцията в Сен Дени потвърди, че ние сме във война“, заяви днес френският президент Франсоа Оланд, който вече беше нарекъл „война“ терористичните нападения в Париж на 13 ноември късно вечерта.

Двама заподозрени бяха убити в престрелките в Сен Дени, включително една взривила се терористка. Ранени са петима полицаи. Седем души са арестувани, припомня „Фигаро“.

Президентът говори пред кметове от цялата страна, събрани в Париж.

Словото си той започна така:

Госпожо кмет на Париж, град мъченик, но град светлина, ние сме с вас.

Дами и господа кметове,

Чрез вас тук е събрана Франция, споена в изпитанието, обединена в една решимост – да бъде способна да се справи с обстоятелствата. Те са днес изключителни. Преди момента, в който се изказвам пред вас, една полицейска операция, особено рискована и тежка, завърши. Нейна цел тази нощ беше да бъдат неутрализирани терористи, живущи в Сен-Дени, които са във връзка с извършителите на атентатите и отвратителните престъпления от петък вечерта. Двама от тези терористи са мъртви в нападението и има арести. Представям си безпокойство, което е сграбчило призори жителите на Сен-Дени и приветствам тяхното хладнокръвие.“

Оланд е уверил кметовете, че  правителството ще помогне за по-добра защита и екипировка на общинските полицаи, а на кметствата, които желаят, „ще бъдат предоставени оръжия от арсеналите на националната полиция“.

Президентът изрично е предупредил, че Франция ще трябва „да направи необходимите проверки преди да приеме бежанци“ на своя земя. Освен това бързата реформа в правото на убежище ще позволи да се оттегли статута на бежанец на всяко лице, което би представлявало заплаха.

На заседание на Министерския съвет тази сутрин е бил внесен законопроект, който ще улесни целта - по думите на Оланд - местата и групите, които вършат „апология на тероризма“, да бъдат „незабавно“ разтурени.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!