Нетаняху: След войната Израел си връща контрола над Ивицата Газа за неопределено време

Днес се навършва точно месец от началото ѝ. С ден на траур и минута мълчание Израел почита жертвите

Александра Маркарян 07 ноември 2023 в 13:40 2429 0

Израелски войник по време на сухопътната операция на Израел в Ивицата Газа.

Снимка IDF

Израелски войник по време на сухопътната операция на Израел в Ивицата Газа.

Израел планира да си върне пълния контрол над Ивицата Газа след края на войната с "Хамас". Това стана ясно от изявление на министър-председателя Бенямин Нетаняху днес, когато се навършва точно един месец от кървавото терористично нападение.

На 7 октомври "Хамас" нападна селища в Южен Израел и изби над 1400 души (повечето цивилни), рани хиляди и плени повече от 240. В отговор Израел обяви война на терористите, които контролират палестинския анклав от 2007 г. насам. Жертвите и в Ивицата Газа за хиляди - според контролираните от "Хамас" здравни власти те са над 10 хил. души. Въпреки призивите на Израел за евакуация, "Хамас" препятстват напускането на цивилните, включително чрез миниране на пътя към южната част на анклава и чрез обстрел.

След края на войната Израел ще носи "цялата отговорност за сигурността" в Ивицата Газа "за неопределен период от време", обяви Нетаняху.

"Смятам, че Израел за неопределен период ще има цялостната отговорност за сигурността, защото видяхме какво се случва, когато я нямаме. Когато нямаме тази отговорност за сигурността, това, което имаме, е избухване на терора на "Хамас" в мащаби, които не можехме да си представим", казва той пред ABC News.

През последните седмици тази позиция беше изказана от израелски официални лица само анонимно.

Основаната през 1987 г. групировка "Хамас" от Ахмед Ясин и Мухамед Таха съществува с основната цел да унищожи Израел. Обявената за терористична организация от САЩ и ЕС печели изборите в Ивицата Газа в края на 2006 г. и през 2007-а взема властта насилственото от международно признатата палестинска автономна власт. Израел отговаря с блокада и ограничава движението на хора и стоки към и от територията.

"Хамас" отрича Холокоста. Нарича изтреблението на около 6 млн. евреи по време на Втората световна война за "най-голямата лъжа". 

Днешното изявление на Нетаняху не се посреща еднозначно радушно. Администрацията на американския президент Джо Байдън предупреди Йерусалим, че е по-вероятно да се окаже в тежка ситуация в Газа, ако не започне да изготвя план за това кой ще управлява анклава, ако успее да отстрани Хамас от власт.

Други израелски официални лица - цитирани от Ройтерс - заявяват, че Израел ще трябва да поддържа военно присъствие в Газа, за да служи като буфер за защита на израелските цивилни граждани.

Също така в интервюто за ABC News Нетаняху е притиснат да каже дали ще се съгласи с призива на президента на САЩ Джо Байдън за хуманитарни паузи.

Първоначално той избягва въпроса, като заявява, че е против по-дългосрочно прекратяване на огъня с мотива, че това би било равносилно на капитулация пред Хамас.

Ден на траур

Днес Израел отбелязва навършването на точно един месец от клането на "Хамас", извършено на 7 октомври.

Местни граждански групи организират събития в памет на 1400-те убити, повечето от които - цивилни.

В 11 ч местно (и българско) време бе първото от тях - минута мълчание, съпроводена от сирени, които се включват в Деня на възпоменание за Холокоста. Събитието бе на пл. "Демокрация" в Тел Авив. Израелското знаме беше спуснато наполовина на редица места.

Жълти балони бяха пуснати на церемония в университета "Бар-Илан" по повод навършването на един месец от началото на войната срещу "Хамас" и като символ на заложниците, взети в плен от терористичната групировка.

Студенти запалиха възпоменателни свещи и в Академията за изкуства и дизайн "Безалел" в Йерусалим.

На фона на траура, точно днес лидер на "Хамас" отрече организацията му да е отговорна за избиването на цивилни в Израел. Пред Би Би Си високопоставен лидер на "Хамас" отказва да признае, че неговата групировка е убивала цивилни в Израел, като твърди, че мишена са били само наборни войници. Муса Абу Марзук заяви, че "жените, децата и цивилните граждани са освободени" от атаките на "Хамас". Телата на жертвите обаче опровергават думите му.

Бойните действия

Израелските сили са установили контрол над военен пост на "Хамас" в центъра на Газа, съобщават от Израелските сили за отбрана, като са открили на мястото противотанкови установки и ракети, оръжия и разузнавателни материали. Военните твърдят, че израелски военни самолети са ударили клетка от около 10 членове на Хамас, ръководена от сухопътни войски от бригада Нахал, които са идентифицирали клетката и са ръководили въздушната атака срещу аванпоста. По-късно войниците са идентифицирали противотанков отряд, действащ наблизо, и са насочили допълнителен въздушен удар, се посочва в съобщението.

На Западния бряг тази нощ Израелските сили за сигурност са арестували 11 членове на "Хамас". Заподозрени в тероризъм са 28 души, съобщават военните. Според съвместното изявление на ЦАХАЛ, Шин Бет и Гранична полиция по време на акция в град Тулкарем на Западния бряг за разбиване на терористична инфраструктура са открити редица скрити експлозиви и оръжеен склад.

Палестинските медии пишат, че през нощта в село Саир близо до Хеброн в южната част на Западния бряг при сблъсъци с войските на ЦАХАЛ е бил убит и палестинец. Говорител на болницата "Ахли" в Хеброн е посочил, че мъжът е 24-годишният Саад Нимр ал-Фарух. Съобщава се, че други двама души са били ранени при инцидента. Палестинецът е бил ранен, когато войниците са отвърнали на огъня по групи палестинци, които са хвърляли камъни и коктейли "Молотов" по силите на ЦАХАЛ.

По границата с Ливан войските на ЦАХАЛ са изстрелвали артилерийски снаряди по клетка на "Хизбула" на ливанска територия, която се опитва да извърши атака с противотанкови управляеми ракети на израелска територия близо до мошав (израелско селище) Щула в Горна Галилея.

По-рано силите на ЦАХАЛ са атакували позиция на Хизбула, "за да отстранят заплаха", съобщават военните, без да уточнят каква е била тя.

Жителите на някои общини в Северен Израел са инструктирани да останат в близост до укрепените помещения за безопасност и убежища на фона на неуточнено предупреждение за сигурност. Според съобщения в медиите жителите на Метула, Ифтах, Кфар Гилади, Мисгав Ам, Манара, Малкия, Кфар Ювал, Маргалиот и Рамот Нафтали са помолени да останат в близост до защитените зони до второ нареждане тази сутрин. Движението в някои от тези райони е блокирано, съобщава Ynet.

Палестинска жена, увита в знамето на Хамас и носеща малък нож, е била простреляна и ранена от израелските сили на контролно-пропускателния пункт "Каландия" близо до Йерусалим в резултат на предотвратено според полицията терористично нападение. Жената получава медицинска помощ на място и е задържана. При претърсването на вещите ѝ е открит малък нож. Няма данни за допълнителни наранявания.

Хуманитарната криза в Газа

Обединените арабски емирства създават полева болница в Ивицата Газа с около 150 легла, хирургично отделение и отделения за интензивни грижи за възрастни и деца. Пет самолета отлетяха от Абу Даби за Ариш в Северен Египет днес, превозвайки оборудване и консумативи за лечебното заведение, съобщава информационната агенция WAM. В съобщението се казва, че болницата ще бъде изградена на няколко етапа, без да се посочва точен график.

Оборудването на болницата ще включва отделения по анестезия и хирургия, гинекология и интензивно лечение, "обслужващи както деца, така и възрастни", посочва WAM пред AFP.

Богатата държава от Персийския залив вече заяви, че ще предостави 20 млн. долара помощ на палестинския народ и ще доведе около 1000 палестински деца, заедно с техните семейства, в ОАЕ за лечение.

Междувременно евакуацията на населението от северните райони към южните в Ивицата Газа продължава. И днес за целта бе отворен хуманитарен коридор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки