Неофициално: Изюм падна. Официално: Администрацията в Харков потвърди превземането на Купянск

Русия: Ситуацията в Изюм е тежка (ОБНОВЯВА СЕ)

Красимир Крумов 10 септември 2022 в 14:27 16905 9

Украинското знаме пред сградата на администрацията в Купянск

Снимка Харковски областен съвет

Областната администрация в Харков потвърди освобождението на Купянск и публикува снимката на украински войници пред сградата на местния съвет.

Рускоезичните канали в телеграм гръмнаха с новина за падането на Изюм. „Изюм се предаде“, „Изюм падна“ и „Изюм беше предаден“ са вариантите, с които различни групи обявяват ситуацията около важния за изхода на Харковската контранастъпателна операция на ВСУ град. Засега липсват официални потвърждения от Киев и Москва, едва преди час Украйна потвърди официално, че ВСУ са превзели Купянск.

Към 14.30 се появи и видео при входния знак на влизане в Изюм, на което се вижда да се развява украинския флаг. "На 10 септември 2022 година разузнавателна рота на 25-а десантна бригада заедно с трети полк на спецназа. Ние вече сме в Изюм. „Все буде Украина!“ Вече се вее нашето знаме", казва глас зад кадър.

Около 15 ч. българско време руската агенция РИА Новости съобщи, че "ситуацията в града е тежка":

Положението в Изюм е тежко, в резултат на постоянния обстрел от страна на украинските войски през последните две седмици в града има много разрушения, заяви ръководителят на районната администрация на Изюм Владислав Соколов, гласи съобщението.

Военният кореспондент на Русия Евгений Поддубний, който озвучава всички бойни успехи и пропагандни акции на руската армия в тревожен до почти панически тон, цитиран от Газета.ру, съобщава, че за Въоръжените сили на Руската федерация обстановката в боевете край Харков е изключително тежка. По думите на Поддубний, на когото поне за това може да се вярва, подкреплението, изпратено от Москва по Харковското направление, е забавило украинците, но не ги е спряло.

За освобождаването на ключовия Купянск съобщи съветничката на председателя на Харковския областен съвет Наталя Попова. „Купянск – това е Украйна. Слава на ВСУ“ – написа Попова и публикува известната вече от часове снимка на украински военнослужещи с националния флаг на фона на административната сграда на Купянск. От Генералния щаб на ВСУ продължават оперативното мълчане и не коментират нови завоевания на Украйна в Харковска област.

По обяд в събота полският военен експерт Ярослав Волски, който е популярен със сдържаните си и по-консервативни прогнози, обяви, че до часове Изюм ще падне. Руски миниблогъри потвърждават, че руснаците се изтеглят от Изюм и прогнозират, че украинците ще се придвижат „надолу по източния бряг от север и юг и ще се съберат към Лиман, който скоро ще бъде украински. Подобни данни вече има в социалните мрежи, но не може да бъдат преценени достоверно дали са резултат от реална фактическа обстановка или еуфорична пропаганда. За активни действия на противника (ВСУ) в района на Красний Лиман предава и Евгений Поддубний.

„Противникът очаквано започна активни действия в района на Красний Лиман и с това киевският режим задушава нашата групировка в Изюм със заплаха от обкръжение. Войната това не са само победи. Това са винаги победи, чрез поражения. И ние трябва да станем по-добри и по силни. А следващите дни ще бъдат тежки. И това трябва да ни сплоти, а не обратно", констатира драматично военният вестоносец на Кремъл.

„Край Изюм на кръстопът, който се разделя на три, руснаците са изоставили купища гориво, амуниции и храна“, коментира в Туитър блогър. Коментарите са, че руската армия е отстъпила умишлено за да минимализира броя на убитите и пленените при силово навлизане на ВСУ в града.

В 2 следобед по киевско време в събота УНИАН предаде, че ВСУ са напреднали по няколко направления на юг с по от два до няколко десетки километри.

Агенцията цитира говорителката на обединения координационен пресцентър на Армията Наталя Гуменюк. "Има напредък на нашите войски по южната линия на фронта в различни сектори от два до няколко десетки километра. Скоро определено ще докладваме за тези населени места, които са щастливи да посрещнат нашите бойци", каза тя.

В същото време след импровизираното издигане на украинския флаг в Балаклея, днес командването на Сухопътните войски на ВСУ е вдигнало знамето на Украйна официално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

9

AntiZ

10.09 2022 в 21:45

Неофициално: Изюм падна. Официално: Руzzия се наzсра!

14048

8

voododoll

10.09 2022 в 20:53

Освободили са Купянск. Няма как да превземеш нещо което си е твое по начало.

Иначе много се радвам на контраофанзивата - рисоробите газ пикаят, кръв повръщат от злоба!

-1200

7

путин хуйло

10.09 2022 в 16:32

Всички ние трябва да благодарим на героичния украухски народ и храбрите му войни, че някога ни освободиха от 500 годишно евразийско владичество Днес отново благодарение на тях България ще бъде спасена от това да се превърне евразийска задунайска - нещо към което активно се стреми мерзавецът (п)РеZидент, престъпната му шайка, неправилно нарична "българско" правителство, всички политически партии и поне половината общество!

2550

6

alfakentavur

10.09 2022 в 15:43

След някое и друго десетилетие ще честват рождения ден на Путлер като най-големия обединител на Украйна.

-1655

5

ob1

10.09 2022 в 15:04

Ей ся ордерчо ще дойде да каже как Киев пада :)

2051

4

Propaganda

10.09 2022 в 14:58

"Войната това не са само победи. Това са винаги победи, чрез поражения."

Ода на руския генетичен дебилизъм.

Само, че е забвавил за "специалната военна операция" ще му се наложи скоро путя да го праща у Сибир.

Та след като си призна за войната, къде са му победите на раския фашага?
Геноцида в Буча, театъра в Мариопол, превзет Киев за 3 дни ли?

Излишно руско подчовече.

1220

3

хr4

10.09 2022 в 14:54

Бахти пичовете! Очакваше се веселба, ама чак толкова...Тия ме изумяват! Почти колкото ме изуми некадърността на руснята!

2910

2

ivenco

10.09 2022 в 14:53

Официално е:


ДНР съобщи за напускането на Изюм

Първият заместник-министър на информацията на Донецката народна република Даниил Безсонов съобщи, че град Изюм, Харковска област, е изоставен. Военният кореспондент на VGTRK Евгений Поддубни написа, че обкръжаването на руските войски в Изюм „би било катастрофа“.

„Да, те напуснаха Изюм, както и от някои други населени места в посока Харков - каза г-н Безносов в Telegram.- Разбира се, това е резултат от грешки на висшето командване. Но няма нужда да търсим скрити значения в това. Не става въпрос за споразумения и не за предателство. Просто се борим доколкото можем"
Комерсант

Хахаххаха Орките в Мордор

-1495

1

zuIjin

10.09 2022 в 14:51

И кво рашистите превземаха и лъгаха 6 месеца и паднаха за 2 дни.