НАТО засилва военното си присъствие по източния фланг на алианса

Алиансът разгръща допълнителни отбранителни сухопътни, морски и въздушни сили

OFFNews 24 февруари 2022 в 14:12 2546 0

НАТО засилва военното си присъствие по източния фланг на алианса, обяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той изрази увереност, че Москва няма да атакува член на НАТО, защото знае, че това е най-силният алианс в историята.

В съобщение на алианса се казва, че НАТО разгръща допълнителни отбранителни сухопътни, морски и въздушни сили в източната си част. Готовността на силите е повишена, "за да реагират на всякакви непредвидени действия".

От съобщението става ясно, че алиансът е свикал днес консултации по член 4 от Вашингтонския договор.

"Решихме в съответствие с нашето отбранително планиране за защита на всички съюзници да предприемем допълнителни стъпки за повишено укрепване на възпирането и отбраната в целия пакт. Нашите мерки са предпазни, съразмерни и не целят задълбочаване на конфликта. Нашият ангажимент към договора е непоклатим. Обединени сме, за да се защитаваме взаимно", се посочва още в изявлението.

Руското нападение срещу Украйна е напълно неоправдано и непредизвикано и го осъждаме възможно най-решително, се посочва в изявлението. Алиансът осъжда и Беларус, че е позволила това нападение. НАТО определя военните действия в Украйна като тежко нарушение на международното право, включително на Устава на ООН, което е в пълно противоречие с ангажиментите на Русия в Заключителния акт от Хелзинки, Парижката харта, Будапещенския меморандум и Основополагащия акт НАТО-Русия.

"Това представлява акт на агресия срещу независима мирна държава", се казва още в текста.

Пактът изразява съпричастност с народа на Украйна и законните и демократично избрани президент, парламент и правителство на страната. И декларира, че винаги ще поддържа пълната си подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна в рамките на нейните международно признати граници, включително на нейните териториални води.

НАТО призовава Русия незабавно да прекрати военните си действия и да изтегли всички свои сили от и около Украйна, да спазва изцяло международното хуманитарно право и да позволи безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ за всички нуждаещи се.

"Решително осъждаме това, че Русия разшири признанието на отцепническите области в Източна Украйна. Това допълнително нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна и противоречи на споразуменията от Минск, подписани и от Русия. Съюзниците никога няма да приемат това незаконно признаване", се допълва в изявлението.

От алианса настояват руските ръководители да понесат пълна отговорност за последствията от своите действия. Русия ще плати много висока икономическа и политическа цена, се посочва в текста.

"НАТО, съюзниците и партньорите на пакта положиха всички усилия за дипломатическо решение и диалог с Русия, включително на най-високо равнище, и направиха множество съществени предложения за повишаване на сигурността на всички в евроатлантическия регион. Многократно сме канили Москва на преговори в Съвета НАТО-Русия, но отговор все още няма. Само и единствено Русия избра пътя на задълбочаване на конфликта", изтъкват от пакта.

И предупреждават, че действията на Русия представляват сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност и ще имат геостратегически последици

След извънредното заседание на посланиците на страните от алианса Столтенберг уточни, че заседанието е било свикано по искане на няколко страни от НАТО, включително България. За утре е насрочено извънредно онлайн заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта, както и на Финландия и Швеция, за да се обсъди как да продължат отношенията с Русия след нападението срещу Украйна.

Генералният секретар поясни, че днешното решение дава по-голяма гъвкавост на военното командване за разгръщане на силите при необходимост. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови