Най-голямата въздушна атака от началото на войната: какво се случи

OFFNews 30 декември 2023 в 15:18 2819 0

Въздушна атака срещу Украйна

Снимка GettyImages

Разрушения след въздушната атака срещу Украйна

В нощта срещу петък Русия предприе най-голямата въздушна атака срещу Украйна от началото на пълномащабната си инвазия. Безпрецедентен брой дронове и ракети са били изстреляни по цели в цялата страна. Най-малко 31 души са загинали по време на въздушната атака, а 150 други са били ранени. Това обобщава CNN, позовавайки се на информация от украинската армия.

Атаките започнаха през нощта срещу петък с удари в цялата страна. Съобщава се за взривове в Киев, Харков, Одеса и дори Лвов, разположен далеч от фронтовата линия. Според информацията в обсега на атаките е попаднал и родилен дом в град Днепър.

Военновъздушните сили на Украйна съобщават, че ударите продължили и в петък следобед, като залп от ракети е бил насочен към северната Черкаска област, а една от тях ударила град Смила. Други ракети били засечени от района на Курск в Русия, насочени към североизточния украински град Суми.

„Отдавна не сме виждали толкова много вражески цели на нашите монитори във всички региони и всички посоки“, заяви Юрий Игнат, говорител на военновъздушните сили на Украйна, пред националната телевизия.

Нападението беше осъдено от няколко западни страни и от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

„Осъждам най-категорично извършената през нощта широкомащабна атака с ракети и дронове от Русия срещу украински градове в цялата страна. Атаките срещу цивилни и гражданска инфраструктура нарушават международното хуманитарно право, неприемливи са и трябва да бъдат прекратени веднага”, написа той в своя профил в "X".

Русия е използвала 158 безпилотни летателни апарата и ракети, включително хиперзвукови ракети "Кинжал", крилати ракети и безпилотни самолети "Шахед", за да удари цели в Киев, източната, южната и западната част на страната, твърдят военновъздушните сили на Украйна.

„Днес врагът нанесе мощен удар. Има свалени цели, но за съжаление има и жертви“, добави Игнат.

Полските военни съобщиха, че „неидентифициран въздушен обект“ е навлязъл в полското въздушно пространство от украинска територия рано в петък сутринта. Началникът на Генералния щаб генерал Вислав Кукула заяви, че всичко сочи, че руска ракета е навлязла и след това е напуснала полското въздушно пространство.

От изявление на полското външно министерство стана ясно, че полският заместник-министър на външните работи Владислав Теофил Бартошевски  в петък е извикал шарже д'афера (дипломатическа титла) на Руската федерация Андрей Ордаш и му е връчил нота с искане за обяснение.

Русия обаче „няма да дава обяснения“, докато не бъдат представени конкретни доказателства“, съобщи руската държавна медия РИА Новости.

Ордаш каза пред РИА Новости, че бележката „съдържа само неоснователни обвинения“ и добави, че „полската страна е отказала да предостави доказателства, че ракетата е с руски произход“.

Пресъхването на западната помощ за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия е използвала „почти всеки вид оръжие в своя арсенал“ в „терористичните удари“, на които той обеща украинската армия да отговори.

Мащабното въздушно нападение идва малко след като Украйна получи последния пакет военна помощ от САЩ, докато Конгресът не одобри искането за още финансиране, внесено от администрацията на Байдън.

В петък американският президент отново призова Конгреса да предостави допълнителна помощ на Украйна, като каза, че предоставените от САЩ отбранителни системи са прихванали много от руските дронове и ракети, изстреляни в петък.

„Американският народ може да се гордее с животите, които помогнахме да спасим, и подкрепата, която оказахме на Украйна, докато защитава своя народ, своята свобода и своята независимост. Но освен ако Конгресът не предприеме спешни действия през новата година, ние няма да можем да продължим да изпращаме оръжия и жизненоважни системи за противовъздушна отбрана, от които Украйна се нуждае, за да защити своя народ. Конгресът трябва да се активизира и да действа без допълнително забавяне“, написа той.

Байдън е поискал близо 60 милиарда долара нова помощ за Украйна, но финансирането е в застой на фона на преговорите за затягане на имиграционните правила на САЩ.

Военни цели - цивилни жертви

Руският посланик в ООН Василий Алексеевич Небензя твърди, че Москва се прицелва във военни цели и че нейната операция не е срещу цивилни, но Украйна заяви, че много от ударените сгради са цивилни, а сред тях включително има най-малко две болници.

Небензя каза, че Украйна няма ресурсите да „постигне пробив“ и заяви, че нейните военни планове са „пълно фиаско“.

„Много скоро вие и вашите украински пълномощници можете да очаквате най-лошите новини“, предупреди той.

В Киев Русия атакува метростанция и жилищни сгради. Най-малко седем души са убити и ранените са десетки.

Харков беше засегнат от „мащабна атака“, каза украинският премиер Денис Шмихал. По думите му в региона са докладвани над 20 удара, включително срещу болница. Според ръководителя на регионалната военна администрация Олег Синегубов най-малко трима души да убити в Харков, а броят на ранените при ударите в петък достига 11 души.

Четири жертви и 10-има ранени има в южния район на Запорожие, съобщи началникът на регионалната военна администрация Юриф Малашко в Telegram. Служители все още работят, за да видят дали няма още хора, блокирани под развалините на срутените сгради. Малашко заяви, че регионът е бил атакуван от 10 ракети, включително ракети от типа "Кинжал", една от които е била прихваната.

По на юг,  в Одеса, сградата на училище е била ударена. Ранени са седем души, един от които дете. Най-малко трима са убити и 22-ма ранени - в това число две деца и бременна жена - при удари на други места в региона, според началника на военната администрация на Одеска област Олех Кипер.

А в централния град Днепър са потвърдени шест жертви, а тридесет души са ранени при ракетните удари. На други места в града 12 бременни жени и четири новородени бебета имат късмета да избягат невредими от родилен дом, станал покосен руски ракетен удар.

Сред убитите в петък по данни на украински служители е и Виктор Кобзистий, известен баскетболист в страната, който е играл два пъти на Европейското първенство, преди да стане водещ треньор.

Министерството на външните работи на Украйна заяви, че Русия е атакувала „украински жени, деца, възрастни хора и цивилни“.

„Престъпленията, които Русия извърши днес в Украйна, са отмъщение за неспособността ѝ да обърне хода на битката срещу украинските отбранителни сили“, се казва в изявление.

Без да се позовава директно на атаките от петък, руското министерство на отбраната заяви, че армията му е „извършила 50 групови удара и един масов удар с високоточни оръжия и безпилотни летателни апарати“ в периода от 23 до 29 декември, твърдейки, че е нанесла удари само по военни цели.

Ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрий Йермак призова за подкрепа, докато страната му се бори с руски въздушни удари.

„Мащабна терористична атака, ракети летят отново към нашите градове и цивилни са обект на прицел. Украйна се нуждае от подкрепа. Ще бъдем още по-силни, правим всичко, за да укрепим въздушния си щит. Но светът трябва да разбере, че имаме нужда от повече подкрепа и сила, за да спрем този терор“, каза Йермак в публикация в Telegram в петък.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз ще подкрепя Украйна „колкото е необходимо“.

„Ние сме до Украйна от първия ден на руската агресивна война. С почти 85 милиарда евро финансова, хуманитарна и военна помощ“, написа тя в "X".

Последният предложен пакет от помощ на ЕС за Украйна беше блокиран от Унгария по-рано този месец, но мнозинството от членовете проучват използването на различни механизми, за да продължат да предоставят финансова помощ на Украйна. Фон дер Лайен допълни, че Брюксел „работи много усилено“ за постигане на споразумение между 27-те държави-членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика