Може ли, не може ли? Русия провежда активни атаки по наземни цели със ЗРК С-300

Красимир Крумов 26 юли 2022 в 14:06 30757 9

На военни изложения в спецификацията на С-300ПМ2

Снимка ANNA NEWS

На военни изложения в спецификацията на С-300ПМ2 "Фаворит" е включено и поразяване на наземни цели.

През последните седмици руската армия е увеличила използването на зенитно-ракетни комплекси С-300 по наземни цели. Последните случаи са от тази нощ, когато районът на Николаев беше атакуван със ЗРК С-300 разположени на територията на окупираната Херсонска област. Наземното използване на комплекса предизвика дискусии в социалните мрежи и новинарските сайтове, в това число и OFFNews с хипотезата, че или става въпрос за грешка в превода, или за некомпетентност на авторите в първоизточниците.

OFFNews се обърна за коментар към военен експерт с дългогодишен опит като преподавател във факултета по Артилерия и ПВО на Военния университет „Васил Левски“ при условие за запазване на анонимността му.

„Определенията „земя-въздух“ и „земя-земя“ са класификации, които показват предназначението на комплекса, но това не означава, че съответното въоръжение не може да бъде използвано и по други цели. Основният параметър, основната характеристика, която би следвало да тежи най-много при избора на въоръжението е точността на попадение. Когато имаме малък радиус на отклонение или грубо казано, когато системите са по-малко точни, тогава е нецелесъобразно да се използват за поразяване точкови обекти като малоразмерни цели, жива сили и прочие. Тук основно влияе поразяващото действие, което зависи от взривното вещество. Има системи с касетъчни боеприпаси. След взривяването на дадения касетъчен боеприпас се получават множество осколки, които са достатъчни с кинетичната си енергия да поразят живата сила и огневи средства на противника.“ – коментира експертът, според когото винаги трябва да се изхожда от коефициента на ефективност.

„За да анализираме действията на руските командири, решили да използват С-300 за поразяване на наземни цели се нуждаем от повече информация, каквото в момента липсва. Комплексът С-300 е мощно оръжие с голяма далекобойност. Тонажът на една ракета е много по-голям. Вместо да се изстрелят един вагон с малокалибрени снаряди – 155, 152 или 200 милиметра, изстрелват една такава ракета, която нанася огромно поражение на сгради и прилежащи терени. Икономически това не е оправдано. Но те (руснаците, б. р.) могат да си го позволят.“ – допълва източникът.

"Всичко е много относително, а ние с вас не знаем каква е конкретната ситуация, довела до използването на С-300 не по първоначалното му предназначение. Понякога може да се наложи с цел да се запази инициативата да се нанесе някакво огнево поразяване. След като нямаш възможност за други боеприпаси, стреляш с това, което имаш за да поддържаш тактическата цел и да задържиш инициативата.“ – коментира преподавателят по ПВО.

Хипотезата, че руснаците стрелят с това, което имат, се изразява и от британското министерство на отбраната, и от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW). Военните експерти в Европа и САЩ от няколко седмици говорят за снаряден глад у руските сили в Украйна. Според ISW масовото използване на противозенитни комплекси по наземни цели показва изтощаване на запасите от по-мощни ракети. Руснаците имат голямо количество ЗРК С-300 и им намират приложение според ситуацията на бойното поле.

Последните нанесени удари са от района на Херсонска област, където има затруднения с логистиката заради поражения по трите моста, свързващи Херсон с областта. Руснаците са преработили модула на ЗРК така, че да може да стреля по наземни цели, въпреки, че такива стрелби са извършвани далече преди началото на войната в Украйна.

OFFNews откри съобщение на пресслужбата на Източния военен окръг от 30 май 2017 година, в което се казва, че „разчети на ЗРК С-300 в Хабаровския край са провели условни пускове на ракети по наземни цели – бронирана техника на условен противник.“ Личният състав на зенитно-ракетните системи С-300 е изпълнил развръщане на пусковите установки и е отработил електронен пуск на ракети по наземни цели, имитиращи техника на врага. В съобщението специално се подчертава, че зенитните системи С-300 са способни да унищожават наземни цели, получавайки за тях координати от разузнавателните подразделения на сухопътни войски.

В условията на войната в Украйна руснаците не разполагат с дотатъчно наводчици и не биха могли да нанесат точни удари с помощта на С-300. При това положение тактически за армията на Русия е важно просто да удря нещо, запазвайки инициативата, а към това идва психологическия ефект на сплашване на цивилното население на противника и предизвикване на паника и тревога.

През 2016 година по оръжейни форуми Русия показва версията на ЗРК С-300ПМ, която е предназначена за отбрана на промишлени, военни и жилищни обекти срещу въздушни атаки, а също и за стрелба по наземни цели, като това е включено в спецификацията на тази модификация.

Британското министерство на отбраната, обаче, има и още една хипотеза. Недобре обучените разчети на С-300 биха могли да пропуснат цел, а ракетата в крайна сметка да порази цивилни обекти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

9

хr4

26.07 2022 в 21:58

Абсолютно! Това е като да стреляш с оръдие по врабчета. По-малоумна идея скоро не бях срещал.

210

8

Merc

26.07 2022 в 21:45

Поредното доказателство , че Рашастанската армия се ръководи от дебили.

Да изстреляш ракета , която струва милион и половина долара вместо по самолет за 50 милиона долара , а по инфраструктура и граждански обекти без никакво тактическо или стратегическо предназначение , може да предизвика само съжаление и недоумение сред запознатите с военното дело.

-490

7

EA Trash

26.07 2022 в 20:58

Произвеждат се повече Калибри отколкото се изстрелват на ден. Само пълен глупак може да вярва на глупостите на Зеленски. Точно с Калибър е ударен Затока!

2550

6

alfakentavur

26.07 2022 в 20:05

Хахахаха, путлерското тролче пише США. Айде превеждайте си изцяло пратените от кремълската Империя на злото опороки :D

9347

4

Анализи

26.07 2022 в 17:55

Агресорът Русия изобщо не е имал представа с какво се захваща. Както обикновено винаги са неподготвени и винаги някой им е виновен . Зима иде а с какво ще хранят армията си.

-490

2

EA Trash

26.07 2022 в 15:05

Значи скоро ще започнат и с космически ракети да нанасят удари, а може и с перални. Всичко имащо някаква маса и засилено с някаква скорост носи кинетична енергия...
Обаче вярата на подобни глупости е симптом на дебилизма!
 
X

Да помогнем на украинските деца!