Моравецки от Букурещ: Ролята на региона нараства на фона на руската агресия в Украйна

OFFNews 28 март 2023 в 18:00 1326 0

Снимка Канцелария на председателя на Министерския съвет на Полша.

В Букурещ съвместно заседание проведоха правителствата на Румъния и на Полша.

Румъния и Полша проведоха днес в Букурещ съвместно заседание на двете правителства, в рамките на което обсъдиха двустранното сътрудничество и координираха позициите си по регионални и международни въпроси. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки участва също в двустранен бизнес форум и се срещна с румънския президент Клаус Йоханис, предаде агенция Аджерпрес. Двете страни имат сключено споразумение за стратегическо партньорство от 2009 г., съобщи БТА

Ролята на регионите в Централна и Източна Европа нарасна в контекста на войната на Русия срещу Украйна, отбеляза полският премиер Моравецки и изрази надежда, че след победата на украинците в тази зона ще бъдат създадени „значителни стратегически планове“.

"Виждаме, че с руската агресия в Украйна ролята, рангът на този регион, в който живеем, в който създаваме икономически и социални ценности, се увеличава; ето защо вярвам, че в този триъгълник между Украйна, Румъния и Полша ще бъде възможно скоро - надяваме се, че ще бъде възможно най-скоро, след победата на Украйна и постигането на мир - да се изградят някои важни стратегически планове (...) стратегически планове, които ще бъдат много амбициозни от икономическа, инвестиционна и бизнес гледна точка, но и амбициозни от стратегическа гледна точка, от гледна точка на военното сътрудничество и от гледна точка на създаването на нова икономическа общност от над 100 милиона (души - бел. ред.)", заяви Моравецки според официалния превод, цитиран от Аджерпрес.

Матеуш Моравецки заяви също, че Полша подкрепя стремежа на румънците във връзка с Шенгенското пространство.

На този фон полският премиер припомни за един факт, който засяга и двете страни, а именно заминаването на стотици хиляди румънци и поляци за по-развити страни от ЕС. Той посочи, че става дума за стотици хиляди хора, които са подготвени и обучени в Румъния и Полша, а впоследствие са заминали за Западна Европа.

„Тези разходи, които сме направили, отиват в полза на западните пазари“, отбеляза полският премиер и добави, че "елементите на икономическото строителство са така разработени, че действат в полза на силните".

"Става въпрос за движението на капитали и движението на работна ръка и услуги. Затова е добре да осъзнаем, че сме в подобна ситуация и тези, които са по-силни от нас - германците, французите, италианците, се опитват да спечелят“, каза полският премиер.

На румънско-полския икономически форум, в който Моравецки участва заедно с румънския си колега Николае Чука, полският министър-председател говори за значението на свободното движение на хора и стоки в рамките на единния пазар.

"Не можем да гледаме на Европейския съюз като на тези, които трябва да бъдат слушани и които винаги трябва да имат най-добрите решения, които се носят в куфарче във Варшава и Букурещ. Ето защо в Брюксел, по време на дискусията за европейския единен пазар, избрахме да се съсредоточим върху свободното движение на хора и стоки. Защо? Защото в тези сектори можем да имаме някои предимства", заяви ръководителят на полското правителство.

Той подчерта, че "Полша и Румъния трябва да се борят заедно, за да дадат окончателната форма на предоставянето на услуги в рамките на единния европейски пазар".

В рамките на двустранните икономически отношения румънският премиер Николае Чука отбеляза, че обемът на двустранната търговия през миналата година се е увеличил с 20 процента в сравнение с 2021 г. и е достигнал 11 млрд. евро, съобщава още Аджерпрес. Чука отбеляза обаче, че търговският дефицит е в ущърб на Румъния и румънската бизнес среда трябва да намери решения за неговото балансиране.

Румънският премиер посочи, че Полша е на 19-то място сред инвеститорите в Румъния и подчерта общите възможности за развитие на двустранните икономически отношения с акцент върху привличането на европейски средства.

Като важни области на икономическото сътрудничество румънският премиер изреди енергетиката, селското стопанство и информационните технологии.

"Има възможности в Полша, има възможности в Румъния (...) Румъния е в състояние да развие енергийния си сектор не само от гледна точка на това да стане независима, но и от гледна точка на това да може да осигури енергия за тези, които нямат такава. Когато говоря за енергетика, имам предвид електроенергия и природен газ (…), каза на форума румънският премиер и призова бизнесмените да се възползват от възможностите, особено в сферата на чистата, зелена енергия.

На съвместното правителствено заседание Чука и Моравецки договориха приемането на съвместна политическа декларация, основана на ценностите и принципите, които двете страни споделят, съобщава Аджерпрес.

Румъния и Полша подчертаха усилията, положени през изминалата година в рамките на НАТО и ЕС за управление и укрепване на сигурността и отбраната в региона, и категорично осъдиха военната агресия на Русия срещу Украйна.

Румънският премиер отбеляза решимостта на двете страни да продължат разширяването на двустранното сътрудничество в договорената рамка на плана за действие за периода 2022-2026 г., както и твърдото намерение да задълбочат румънско-полската координация на регионално, европейско и евроатлантическо равнище.

Николае Чука каза още, че по време на двустранната среща, която е провел с полския си колега, двете страни са осъдили по най-категоричен начин военната агресия на Русия срещу Украйна. Румъния и Полша са потвърдили “твърдата и последователна подкрепа“, която двете страни са оказвали и ще продължат да оказват на Украйна.

Румънският министър-председател също така спомена, че дискусиите са били съсредоточени и върху важните последици за Молдова от руската агресивна война в Украйна.

На съвместното заседание на двете правителства Румъния и Полша са потвърдили плана за действие за периода 2022-2026 г., договорен на предишни срещи, и са определили нови двустранни цели и насоки за действие по линия на всяко министерство в области като научните изследвания, цифровизацията, малките и средните предприятия, демографското развитие, младежта и спорта, отбраната и транспорта. Бяха подписани и два двустранни документа за сътрудничество, съобщава Аджерпрес.

Полският премиер бе приет и от румънския държавен глава Клаус Йоханис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови