Лондон с изненада за Зеленски - увеличава незабавно военните доставки за Украйна (снимки и видео)

OFFNews 08 февруари 2023 в 15:41 6472 6

Зеленски

Снимка Профил на Володимир Зеленски във фейсбук

Украинският президент бе посрещнат от Риши Сунак на пистата, където кацна самолета на кралските ВВС.

Великобритания ще увеличи незабавно военните си доставки за Украйна, за да ѝ помогне да отблъсне засилващата се руска атака и обеща, че ще обучава украински пилоти, предаде Ройтерс.

Информацията бе оповестена при пристигането на украинския президент Володимир Зеленски на Острова. Той бе посрещнат на пистата на лондонското летище Станстед от британския премиер Риши Сунак, където бе докаран със самолет на британските кралски военновъздушни сили.

Според изявление от кабинета Сунак ще предложи на Киев и средства за нанасяне на удари на по-големи разстояния, за да се попречи на Русия да разруши украинската критична инфраструктура. Все още не е обявено за какъв точно вид ударен капацитет става дума, посочва Би Би Си.

Новината за посещението на Зеленски беше изненада за британските депутати, които имаха насрочена сесия за въпроси и отговори с министър-председателя. Очакваше се Зеленски дори да присъства на тази сесия в Уестминстър, но той не се появи.

Но това не отмени обсъждането на украинския въпрос. Заседанието започна с поздрав на един от депутатите със "Слава на Украйна!" на украински език, който беше повторен от всички останали. Очаква се по-късно днес Зеленски да направи обръщение към парламента.

Володимир Зеленски обаче направи изненадваща визита на "Даунинг стрийт" 10.

Украинският президент и британският премиер на "Даунинг стрийт. Снимка: БТА/АП

Той ще разговаря и с крал Чарлз III.

Володимир Зеленски публикува във фейсбук и пътуването си от летището към Лондон.

Утре той ще посети и Брюксел, където ЕС ще има среща на върха. Лондон е първата спирка от второто му пътуване зад граница, откакто Русия започна настъплението си в Украйна на 24 февруари 2022 г. През декември украинският държавен глава посети Вашингтон.

"Обединеното кралство бе една от първите страни, които се притекоха на помощ на Украйна. Аз съм в Лондон, за да благодаря лично на британския народ за подкрепата и на премиера Риши Сунак за лидерството", написа Зеленски в канала Телеграм под своя снимка от летището в компанията на Сунак.

Великобритания, която обучава украински военнослужещи, заяви, че ще подготви и украински пилоти за управление на "усъвършенствани изтребители, отговарящи на натовските стандарти в бъдеще". Лондон поясни, че това е "част от дългосрочна инвестиция в украинската армия". Тази формулировка изглежда подсказва, че Великобритания все още не е променила решението си засега да не предоставя изтребители на Киев, коментира Ройтерс.

Миналата седмица министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че обучението на един украински пилот за управление на британски изтребител би отнело не по-малко от 35 месеца.

Сунак изтъкна днес, че визитата на Зеленски е свидетелство за "куража и решителността" на Украйна, както и за "неразрушимото приятелство" между двете страни. Очаква британският премиер да съобщи на Зеленски, че Лондон ще ускори оръжейните си доставки за Украйна. През последните шест месеца Великобритания обучи 10 000 украински военнослужещи и тази година ще подготви още 20 000, сочи информация на британското правителство. Миналата седмица на острова пристигнаха украинци, които да бъдат подготвени за работа с танковете "Чалънджър 2".

От февруари м.г. Обединеното кралство е изпратило 2,3 млрд. паунда военна помощ за Украйна, което го прави втората по големина държава след САЩ по отношение на подкрепата за Киев. Британското правителство обещава същия размер на помощта и през тази година.

Великобритания наложи санкции срещу Русия и прие над 100 000 бежанци от Украйна. Според The Guardian Лондон може да обяви и нов пакет от санкции срещу Руската федерация, включително срещу онези, които са помогнали на кремълския диктатор Владимир Путин да натрупа състоянието си, както и срещу компании, които печелят от войната. Що се отнася до обучението на украинските военнослужещи, според изданието то ще гарантира, че пилотите ще могат да управляват модерни изтребители, отговарящи на стандартите на НАТО.

Сред военното оборудване, предоставено на Украйна от Обединеното кралство са:

- Няколко системи за противовъздушна отбрана, включително Starstreak - тя е предназначена за унищожаване на нисколетящи въздушни цели от близко разстояние;

- Танкове Challenger-2;

- Артилерийски системи, включително 30 самоходни гаубици AS-90;

- Стотици хиляди 155-милиметрови снаряди;

- Многоцелеви ракетни установки M270 (еквивалент на американските HIMARS);

- Преносими противотанкови ракети NLAW;

- Морски ракети Brimstone;

- Бронирани превозни средства, включително патрулни автомобили Mastiff;

- Безпилотни летателни апарати, предназначени за логистична поддръжка на изолирани сили;
- Оборудване за електронна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

6

Diogen

08.02 2023 в 20:54

Добра новина! Колкото повече оръжия бъдат дадени на Украйна, толкова повече рашистки гадове ще бъдат избити. Плановете на Путлер трябва да бъдат провалени. Да живее Украйна!

210

5

Merc

08.02 2023 в 19:01

Честито на Педерацията ! ЧМакат ги още изненади....

Зеленский встречается с королем Карлом III. Великобритания передает Украине STORM SHADOW ( дальность до 1000 км).

3767

4

Име на профила

08.02 2023 в 16:50

Пф това нищо не е. Докато Зеленски е в Лондон за няколколко танка - товарищ лукашенко посети братско Зимбабве и осигури истински полезна подкрепа за войната. Президентът Мнангагва е обещал незабовно да достави:

- Няколко системи за въздушна атака, включително требушети Палма-3, които могат да изстрелват и камъни, и десантно-щурмови орки;

- Военни слонове Африкаан-2;

- Артилерийски системи, включително 50 самоходни щрауса ЩР-20;

- Стотици хиляди тактически кокосови орехи;

- Многоцелеви ракетни установки Замунда (еквивалент на съветските БМ-13 Катюша);

- Преносима противопехотна баластта тип Чакъл;

- Езерни ракети Крокодил;

- Бронирани превозни животни, включително патрулни биволи порода Нгуни;

- Безпилотни летателни апарати от стратегически бананови листа изстрелвани с ластик;

- Оборудване за игра на УНО.

345

3

Джендо Джедев

08.02 2023 в 16:47

Както е казал един велик англичанин,

"...whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender..."

2923

2

Cornucopia

08.02 2023 в 16:06

Еваларката на Сунак! Подозирах го, че ще бъде зле прикрит путинист, но пича следва фак ОФ раша политиката, започната от Джонсън.

-1555

1

ob1

08.02 2023 в 15:50

Британците пак показват как трябва да се отнасяш с нацисти...