Лъжелечители в Мароко и Судан изнасилват жени, за да гонят ''зли джинове''

OFFNews 08 август 2023 в 13:25 2971 0

Снимката е илюстративна

Снимка Getty Images

Снимката е илюстративна

Скрит свят на сексуално насилие и експлоатация от страна на мъже, работещи като "духовни лечители", разкри арабската редакция на Би Би Си.

Духовното лечение, известно още като "лечение с Корана", е популярна практика в арабския и мюсюлманския свят. Предимно жени посещават лечители с вярата, че те могат да решат проблеми и да излекуват болести, като прогонят злите духове, известни като "джинове".

Би Би Си над една година събира свидетелствата на 85 жени, които са посочили имената на 65 от т.нар. лечители в Мароко и Судан - две страни, в които подобни практики са особено популярни - за престъпления, вариращи от тормоз до изнасилване.

Британската медия от месеци разговаря с неправителствени организации, съдилища, адвокати и жени, за да събере и провери историите за злоупотреби.

Репортерка на Би Би Си под прикритие се е подложила на лечение при такъв лечител за целите на разследването и е била докосната по непристоен начин преди да успее да избяга.

Упоена и изнасилена

Преди няколко години младата Далал (името е сменено) търси лечение от депресия при духовен лечител в градче близо до Казабланка. По думите ѝ лечителят ѝ казал, че депресията е причинена от "джин любовник", който я е обладал.

По време на индивидуален сеанс той я помолил да вдиша ароматни соли – по думите му мускус. Далал смята, че всъщност това е бил наркотик, защото загубила съзнание.

Девственото дотогава момиче разказва, че когато се събудила, установила, че бельото ѝ е свалено, след което разбрала, че е била изнасилена. Тя казва, че е започнала да крещи на "лечителя" и да пита защо е постъпил така. Той отговорил: "За да накарам джиновете да напуснат тялото ти".

Далал не е разказала на никого за кошмарната случка, защото много се срамувала и била сигурна, че ще я обвинят. Няколко седмици по-късно разбрала, че е забременяла. 

Тогава тя отново разговаряла с т.нар. си "лечител", който ѝ казал, че джинът я е "оплодил". Момичето било толкова травмирано от преживяното, че когато бебето ѝ се родило, тя отказала да го погледне, да го държи или дори да му измисли име, след което го дала за осиновяване.

Пред Би Би Си Далал казва, че ако семейството ѝ разбере какво се е случило с нея, ще я убие.

Шейх Ибрахим прави опит да насили кореспондент под прикритие на Би Би Си

Британската медия разговаря с три жени от Судан за сексуална експлоатация и злоупотреба от един и същ религиозен водач - шейх Ибрахим. Една от жените твърди, че той я е манипулирал, за да прави секс с него, а друга - че е трябвало да го отблъсне от себе си, когато е поискал да прави секс с нея.

"Чувствах се безсилна. Хората не приемат, че "лечителите" казват и правят такива неща. Те не вярват в това. Как мога да намеря свидетели? Никой не ме е видял в стаята с него", разказва тя.

След техните свидетелства журналист под прикритие, работещ с Би Би Си, отива при лечител, известен като "Шейх Ибрахим", за да събере повече доказателства. Репортерката (наречена в статията Рийм) под прикритие му казва, че страда от безплодие.

Шейх Ибрахим отговорил, че ще се помоли за нея и приготвил бутилка с "лечебна вода" - известна като "махая" - която тя да отнесе вкъщи и да изпие.

Рийм разказва, че мъжът седнал изключително близо до нея и сложил ръката си на корема ѝ. Тя го помолила да махне ръката си, след което той просто я преместил надолу по тялото ѝ, през дрехите ѝ, до гениталиите ѝ. Тя избягала от стаята.

"Наистина бях разтърсена от него. Видът му беше обезпокоителен", разказва тя и добавя, че поведението му подсказвало, че не за първи път се държи по този начин.

Би Би Си разговаря с насилника за случилото се с Рийм. Той отрича да е упражнявал сексуален тормоз или да е нападал жени, потърсили помощта му, и скоростно прекратява интервюто.

Отвара за по-добър съпруг

В Судан жена на име Савсан разказва пред Би Би Си, че когато съпругът ѝ напуснал семейния дом, за да заживее с втора жена - каквото е правото му според ислямското право - тя се оказала без средства и се обърнала за помощ към лечител.

Савсан искала от него да ѝ даде някакво лекарство за съпруга ѝ, което да го накара да се отнася по-добре с нея.

"Той каза, че ще прави секс с мен и ще използва получените телесни течности, за да приготви отвара, с която да нахраня съпруга си", казва тя. По думите ѝ "лечителят" е бил сигурен, че тя няма да се обърне към полицията, съда или дори съпруга си.

Жената незабавно напуснала "сеанса" и не се върнала, но действително не разказала и на мъжа си за случката.

Жертвите мълчат заради страх от последствията

Много от жените, които Би Би Си са интервюирали, се страхуват, че ще бъдат обвинени, ако съобщят за насилието, и затова много малко от тях са казали на семействата си и на полицията. Някои от тях включително се притесняват, че съобщаването на случилото се може да провокира "джиновете" да им отмъстят.

Реакцията на властите

Суданският ръководител на отдела за семейството и обществото в Министерството на ислямските въпроси д-р Алаа Абу Зеид първоначално отказва да повярва, че толкова много жени са съобщили за случаи на насилие.

Впоследствие обаче той признава, че липсата на регулация в областта на духовното лечение означава, че то "предизвиква хаос" и че тази роля се използва като "професия за тези, които нямат работа".

Мароканският министър по ислямските въпроси Ахмед Туфик заявява, че не смята, че има нужда от отделно законодателство по отношение на духовните лечители. "Трудно е да се намесваме юридически по тези въпроси. Решението е в религиозното образование и проповядване", коментира той.

Би Би Си отбелязва, че въпреки всички събрани доказателства мароканските и суданските власти не желаят да предприемат действия и че зависи от жените да се съпротивляват и да огласяват подобни случаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!