Лавров злорадства след срещата на Г-20: Успех за Русия, съвестта им се е пробудила

Беззъбата декларация след 18-те месеца война дава представа за баланса на силите между западните съюзници на Киев и държавите от глобалния Юг въпреки изолацията на Москва - смята френският в. ''Монд''

OFFNews 11 септември 2023 в 11:47 6043 3

Домакинът - индийският премиер Нарендра Моди - на срещата на върха на Г-20.

Снимка БТА/АП

Домакинът - индийският премиер Нарендра Моди - на срещата на върха на Г-20.

Режимът в Русия ликува, след като Г-20 не излъчи послание към войнолюбците в Кремъл. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров определи като "дипломатически успех за Русия" декларацията на групата на 19-те най-силни икономически държави в света плюс Европейския съюз. Оглушителното мълчание за войната в Украйна и липсата на критики към нападналата я Русия привлича най-силно вниманието към нея. Вместо да осъди нахлуването на Русия в Украйна, Г-20 просто призова двете страни да спазват принципите на ООН. Киев коментира с разочарование, че текстът не предизвиква гордост.

Нито Владимир Путин, нито Володимир Зеленски - президентите на Русия и Украйна - не присъства на срещата. Нямаше го и китайският им Си Цзинпин.

Именно на отстъпчивата декларация обръща внимание днес западната преса след проведената през почивните дни в Индия среща на Г-20 (Те са Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, ЮАР, Япония и ЕС.). Британският в. "Гардиън" отбелязва видимото притъпяване на критиките към Русия в сравнение с миналогодишната декларация на Г-20, когато войната на Москва бе осъдена директно. Той не пропуска и коментарите на Лавров, който в края на срещата на върха в Делхи заявява: "Успяхме да предотвратим опитите на Запада да "украинизира" дневния ред на срещата"; декларацията "изцяло отразява нашата позиция" и "вероятно съвестта им се е пробудила". Лавров долива масло в огъня с думите "Честно казано, не го очаквахме. Бяхме готови да защитаваме нашата формулировка на текста". Това било знак, че глобалният Юг вече няма да следва Запада. "Те не искат да бъдат поучавани да следват формулата на Зеленски" - ликува Лавров и добавя: "Това е неуважение към развиващите се държави. Това е неоколониализъм от страна на западните страни и този път те се провалиха".

Домакинът - индийският премиер Нарендра Моди - приветства "дипломатическия триумф", след като и 20-те, включително Китай, подписаха, макар и след трудно постигнат консенсус, съвместната декларация. Тя обхваща въпроси, свързани с климата, икономическото сътрудничество и темата "Украйна". Лавров, от своя страна, похвали ролята на Индия в преговорите - Делхи бил осуетил опитите за "политизиране" на срещата на върха.

Индия има дълбоки исторически връзки с Русия, която е най-големият доставчик на оръжие за Делхи, поради което азиатският гигант запазва твърд неутралитет по отношение на войната в Украйна. Индийската страна отклони молбите на други държави от Г-20 Украйна да вземе участие в срещата, посочва по този повод "Гардиън".

Верността си към Русия изрази и президентът на Бразилия - страната, която поема председателството на Г-20 след Индия, от декември 2023 г. "Ако аз съм президент на Бразилия и той дойде в Бразилия, няма начин да бъде арестуван" - заяви Луис Инасио Лула да Силва по адрес на Путин въпреки заповедта на Международният наказателен съд за арест на Путин заради военно престъпление, а именно незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. Русия отрича нейните сили да са участвали във военни престъпления или да са отнемали насилствено украински деца.

"На срещата на върха на Г-20 в Делхи развиващите се страни надделяха над съюзниците на Украйна", пише в заглавие в. "Монд". За френското издание след дни на преговори Западът е приел "компромисна декларация", която не осъжда Русия и отчита позициите на бързо развиващите се страни, които искат да не избират между Москва и Киев.

"Гневът на Киев е съизмерим с отстъпките, направени от Запада в противопоставянето му с развиващите се страни", отбелязва вестникът.

Според изданието декларацията след 18-те месеца на войната дава представа за баланса на силите между западните съюзници на Киев и държавите от "глобалния Юг“, включително тези от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) въпреки продължаващата изолация на Москва.

Западът

САЩ и държавите от Европейския съюз, които похарчиха милиони долари за въоръжаване на Украйна срещу Русия и продължават да осъждат Москва за инвазията, подчертаха, че компромисът е стъпка напред в усилията за мир в региона. Френският президент Еманюел Макрон, каза вчера, че срещата на Г-20 е "изпратила послание за мир, докато Русия все още води войната си в Украйна" и е "потвърдила изолацията на Москва". "Нека бъдем честни, Г-20 не е форум за политически дискусии", посочи Макрон и добави: "Това не е мястото, където ще видим важни развития предвид ситуацията на терен".

Канадският премиер Джъстин Трюдо призна, че се е надявал на по-остри формулировки, но добави: "Ако зависеше от останалите лидери, декларацията щеше да бъде доста по-мека".

Турция

Турският президент Реджеп Ердоган, който посети Русия миналата седмица, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин по въпроса за възобновяването на Черноморската зърнена сделка, позволявала на Украйна безопасно да изнася зърно и други стоки до излизането от нея на Москва, каза, че отново подробно е обсъдил темата с Лавров по време на срещата на върха на Г-20. Макар да предупреди западните лидери, че "всяка инициатива, която изолира Русия, е обречена на провал", Ердоган каза, че "не губи надежда за зърнената сделка и че тя може да бъде подновена".

Темите извън Украйна

Макрон изрази разочарование от "недостатъчните" ангажименти от Г-20 по въпросите на климата и допълни, че е отговорност и на развиващите се държави да се задължат с целта за нулеви въглеродни емисии и постепенно да се откажат от въглищата през следващото десетилетие. "Много държави трябва да направят повече", каза френският президент и добави, че "бие тревога" за досегашния неуспех в глобален план да се изпълнят ангажиментите, поети в Парижкото споразумение за климата.

Вероятно най-важната новина от срещата на Г-20 през уикенда беше стартирането на нов икономически коридор, който да свърже Индия с Близкия изток и Европа чрез нова мрежа на жп линии и пристанищна инфраструктура, макар идеята да остава все още в зародиш. Амбициозният проект бе обявен в събота от Нарендра Моди, американския президент Джо Байдън, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Планирането и финансирането на проекта ще бъде обсъдено през следващите няколко седмици, посочва "Гардиън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

3

Constanza

11.09 2023 в 14:42

Естествено че ще излязат с беззъба декларация - от 20 държави там са само 6 цивилизовани.

2550

2

alfakentavur

11.09 2023 в 14:39

"Глобалния юг"? Това ЮАР и половин Бразилия ли е?

2099

1

Mateevk

11.09 2023 в 12:20

Същият този Лавров, който каза, че Русия не е нападала Украйна и често предизвиква смях в залите, където бълва лъжите си. Но истината е, че светът е в навечерието на нова студена война, защото никоя от страните няма ресурсите или куража /заради ядреното оръжие/ да се пробва да надвие другата. И пак се оформя нещо като движение на необвързаните, което двата основни лагера се опитват да привлекат на своя страна. В тази ситуация въпросът е къде сме и къде ще бъдем ние. Защото у нас надигат глава сили, които очевидно искат да ни върнат в руска орбита. Ако го позволим, нищо хубаво не ни чака в следващите десетилетия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!