Кучетата в Германия с право да лаят половин час на ден

OFFNews 02 септември 2016 в 12:02 20620 4

Снимка dogsupplement.bg

Германия е страна на правилата - разпоредби има за всичко, включително и за домашните животни. Особено внимание се обръща на кучетата, които например имат право да лаят само по половин час на ден, разказва Дойче веле

Задълженията на собствениците на домашни кучета в Германия не са уредени централно. Част от правилата действат на територията на цялата страна, други пък - само в отделни провинции или градове. В Бавария например собствениците на домашни кучета не са задължени винаги да ги държат на каишка по време на разходка. И обратно - в Хамбург, когато са на улицата или в парка, кучетата винаги трябва да са на каишка. Изключение се допуска единствено на специалните „кучешки площадки”.

На изпит

Собствениците на по-малки кучета могат да си извадят специален документ, наречен „Разрешително за извеждане на куче” (Hundeführerschein). Този документ им осигурява възможността понякога да откачват кучето от каишката. Но за да си го набавят, собствениците и техните питомци трябва да положат специален изпит, на който да докажат, че кучето изпълнява съответните заповеди. За определени породи кучета такъв документ не може да се извади. Така наречените „бойни кучета” навсякъде в Германия извън дома трябва да бъдат водени на каишка, а в някои градове по време на разходка са длъжни да носят и намордник.

„Разрешително за извеждане на куче” издават повечето германски провинции, но задълженията на собствениците са различни. В Шлезвиг-Холщайн например този документ, който удостоверява, че собственикът има всички необходими знания и умения, е задължителен, ако човек пожелае да си набави куче от потенциално опасна порода.

В повечето германски градове, независимо от останалите ограничения, на определени места кучетата задължително трябва да бъдат с каишка. На входа на магазините често можете да видите надпис: „Кучетата трябва да изчакат отвън”. Но даже да няма такава табелка, кучетата не бива да влизат в магазините без каишка. Същото важи за обществения транспорт, болниците, детските градини, училищата, университетите, изобщо за всички места, където се събират много хора, а също така и за парковете и озеленените територии. В някои части на Германия кучетата трябва да остават на каишка дори сред дивата природа, ако има опасност да уплашат дивите животни. Глобата за нарушаване на изброените правила достига до 600 евро. И това не е само заплаха - глобата често се налага на практика.

Мнозина германци смятат, че кучетата трябва да се разхождат на каишка. В допитване, проведено наскоро от YouGov, почти всеки втори анкетиран отговаря, че каишката трябва да бъде задължителна, освен на споменатите „кучешки площадки”. В германските паркове често можете да станете свидетел на следната сцена: собственикът е пуснал кучето на свобода, а разхождащите се недоволно го мъмрят с думите „Кучетата трябва да са на каишка!”. В парковете и градинките често ще видите малки метални контейнери с найлонови пликчета за събиране на кучешки екскременти. Собствениците са задължени да прибират екскрементите не само в парка, но и на улицата. В противен случай ги грози глоба.

Едно от многото правила: собственикът плаща за щетите, нанесени от неговото куче

По принцип кучетата могат да пътуват във влаковете и в такситата. Ако кучето е достатъчно малко, за да мине като „ръчен багаж”, пътуването във влака е безплатно. За големите кучета се купува половин билет. Шофьорите на такси са длъжни да приемат кучета в колите си - освен ако размерът или опасната им порода не създават сериозен проблем. Наемодателят пък може да откаже на своите наематели отглеждането на куче в жилището под наем, но само ако има сериозни причини за такъв отказ. Особено интересна е съдебната практика за лаенето на домашните кучета. Обобщена накратко тя гласи: домашното куче има право да лае по половин час на ден, но не повече от десет минути наведнъж. На кучетата е забранено да лаят между 19 часа вечерта и 8 часа сутринта. Ето и още няколко правила:

- Собственикът на кучето плаща за щетите, нанесени от неговия питомник

- Ресторантьорите и хотелиерите имат право да не допускат кучета

- При развод кучето се смята за предмет, но въпреки това, ако възникне спор, съдът преценява при кого да остане то и какви права да получи другият бивш брачен партньор

- Кучетата нямат право да наследяват починал собственик, дори когато той изрично е пожелал това в завещанието си
Скъпо удоволствие

В общия случай всяко домашно куче трябва да бъде регистрирано до две седмици след придобиването му. Защото, за разлика от собствениците на котки, зайчета и други домашни любимци, собствениците на кучета в Германия плащат специален данък. Сумата зависи от ръста и теглото на кучето, а също така и от региона. Така например в Кьолн собствениците плащат 150 евро годишно, в Котбус можеш да държиш няколко кучета срещу годишен данък от 270 евро, а в богаташкия курорт Щарнберг край едноименното езеро собствениците на домашни кучета плащат цели 1000 евро годишно. Разбира се, това не е всичко. Защото кучето трябва да се храни, необходимо е да се поддържа хигиената му и тъй нататък. С други думи - удоволствието не е евтино.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Юлиян Караджов: Нивата на употреба на райски газ са чудовищни