Кой и защо сложи 'бръмбари' в офиса на главнокомандващия ВСУ

OFFNews 19 декември 2023 в 16:00 2081 0

Залужни

Снимка ВСУ

Валерий Залужни (в дясно).

В неделя в едно от работните помещения на главнокомандващия ВСУ Валерий Залужни бе намерено подслушвателно устройство. Кой го е инсталирал и защо?

Първите съобщения за "подслушването" на украинския главнокомандващ започнаха да се появяват вечерта на 17 декември. Източници на украинската служба на Би Би Си във властите също потвърдиха откриването на такова устройство в един от офисите на Залужни.

Няколко часа по-късно Службата за сигурност на Украйна публикува изявление, в което подчерта, че "подслушвателното устройство" е било инсталирано не в кабинета на главнокомандващия, а в едно от "потенциалните места на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна". Това означава, че помещението е било подготвяно само за работа на военния командир.

"По предварителни данни идентифицираното устройство е било в неработоспособно състояние. Не бяха установени средства за натрупване на информация или средства за дистанционно предаване на аудиозаписи. Това техническо устройство ще бъде предадено за изследване", се казва в съобщението на СБУ.

В същото време военният анализатор и главен редактор на Censor.net Юрий Бутусов заяви, че е имало няколко "бръмбара": един под бюрото на Залужни и друг в кабинета на неговия помощник Костянтин Бушуев.

От Генералния щаб на ВСУ потвърдиха, че са открити две "бръмбари".

"Подслушвателните устройства са били инсталирани в кабинетите, предназначени за работата на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна и служителите на апарата за подпомагане на дейността му", обявиха от Генералния щаб.

Каква е тази "подслушвателна апаратура" и къде е била тя?

Самият Залужни заяви по време на разговор с журналисти в Киев, че е трябвало да работи в офиса, където на 18 декември е намерено устройството. И обясни, че той и екипът му отдавна не работят в сградата на ГЩ, а използват няколко помещения. В едно от тях и намерен "бръмбарът", но военните не са били там от дълго време.

"Имам няколко помещения, в които работя. И така в едно от тях се случи. Отдавна не съм бил там", посочи Залужни.

Бившият началник на контраразузнаването на СБУ и на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Валерий Кондратюк, изтъкна, позовавайки се на свои източници, че помещението не е имало необходимия сертификат. Това означава, че човекът, работещ с класифицирана информация, не е трябвало да работи там.

"Помещението, в което бяха открити тези устройства, не е било сертифицирано. За да се провеждат разговори и да се работи със секретна информация, определени помещения получават сертификат от Службата за сигурност на Украйна", обясни той в ефира на Радио НВ.

Бившият член на Върховната рада, а сега съветник на ръководителя на президентската канцелария Сергей Лешченко заяви, че тази стая в "обществената сграда" дълго време е била държавна собственост, но след това е попаднала в ръцете на частен инвеститор, който се е разпореждал с нея.

"В тази сграда, но не и в този кабинет, преди повече от година седеше Валерий Залужни. Конкретно в този офис работеше негов подчинен. След това смениха местоположението. Сега искаха да се върнат в тази сграда", казва Лешченко.

Що се отнася до самото "подслушване", съветникът на ръководителя на ОП отбелязва, че то е "остаряло устройство, използвано от украинските служби още по времето на (бившия президент Виктор) Янукович". Твърди се, че то не е разполагало с оборудване за предаване на сигнали или натрупване на информация.

Кой е заложил "бръмбара" и защо?

Това бе "подарък" за Деня на военното контраразузнаване на Украйна, пошегува се бившият зам.-шеф на СБУ Виктор Яхун по повод ситуацията с "подслушването" на главнокомандващия на ВСУ. Той обръща внимание на факта, че откритият "подслушвател" всъщност е неработеща имитация на подслушвателно устройство. Тоест, напълно вероятно е изобщо да не е работил за запис на класифицирана информация и да е бил инсталиран в навечерието на откриването на сградата.

Бивш служител на специалните служби обяснява това с факта, че работната стая на главнокомандващия на ВСУ е обект с ограничен достъп, който се проверява всеки ден от специалисти. Освен това там трябва да бъде инсталирано специално оборудване, което заглушава всякаква видео- и аудиофиксация в стаята.

Като взема предвид това, генерал Яхун предполага, че "откриването на подслушването" не е операция на руснаците, а един от елементите на политическата борба в Украйна. Той не изключва, че след известно време в публичното пространство ще се появят фалшифицирани записи, за които се твърди, че са от кабинета на Залужни.

"Това вероятно е в контекста на кампанията, в която искат да вбесят главнокомандващия и президентската канцелария. Има много хора, които са готови да го направят", каза той.

През последните месеци в медиите започна да се появява информация за конфликт между Залужни и президента Володимир Зеленски. Твърди се, че държавният глава смята, че ръководителят на ВСУ има политически амбиции, въпреки че последният не ги е изразил публично.

В същото време говорителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Андрий Юсов обясни, че инсталирането на подслушвателно устройство в стаята, където Залужний може да работи, е "опит на врага" да получи информация за военните планове на Украйна.

"Това, разбира се, е събитие с висок обществен интерес. Контраразузнавателните служби, в частност СБУ, трябва да се справят с тази ситуация. Войната продължава и врагът се опитва по различни начини да получи информация и да проучи нашите планове", каза Юсов.

Генерал Валерий Кондратюк посочва, че законодателството дава право само на две агенции да инсталират "бръмбари" в кабинетите на държавните служители: Службата за сигурност на Украйна и Националното бюро за борба с корупцията. За да го направят обаче, трябва да получат разрешение от съда.

Съответно, ако "подслушвателното устройство" в кабинета на Залужни е било инсталирано незаконно, това е сериозна грешка на украинското военно контраразузнаване, което е трябвало да предотврати подобни действия.

"Това е престъпление, което според мен ще има големи последици на политически скандал", смята бившият ръководител на ГУР.

Що се отнася до вероятния възложител на подобни действия, той също не изключва външни сили.

"Днес информацията, която се обсъжда с близкото обкръжение на Залужни и директно с него, представлява голям интерес не само за руснаците, но и за всички други, които руснаците могат да използват като посредници", казва Кондратюк.

Залужни подчерта, че в стаята, в която е бил открит подслушвателят, не са били обсъждани никакви класифицирани данни. Това се дължи на факта, че тя изобщо не е била използвана от военното командване дълго време.

На въпроса как самият той гледа на откриването на устройството в кабинета си - като на натиск или нещо друго - главнокомандващият отговори: "В никакъв случай. Като война. Разследването ще докаже, че може и да е така".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!