Кой е организаторът на атентатите в Париж

OFFNews 18 ноември 2015 в 14:50 9407 11

Предполагаемият организатор на атентатите в Париж, при които загинаха 129 души, е бил целта на проведената рано тази сутрин спецоперация в северното парижко предградие Сен Дени, съобщава The Guardian.

Според френските власти предполагаемият организатор на атентатите на 13 ноември е 27-годишният Абдулхамид Абад.

Абад е с белгийски и марокански корени и попада в радара на полицията за първи път през януари заради престрелка в Източна Белгия, по време на операция срещу местна структура на "Ислямска държава".

Предполага се, че акцията е спряла план за убийството на полицейски служители. При акцията в град Вервие са убити двама терористи.

Предполага се, че лидерът на структурата е именно Абдулхамид Абад. Той е живял известно време в Сирия, където се е бил на страната на "Ислямска държава". Той е познат на силите за сигурност, след като се появява във видео на терористичната групировка, в което екстремисти прекарват осакатени тела към масов гроб.

Абад е свързван с атаките на високоскоростен влак във Франция през август, както и с провален план за атака над църква в Париж през април.

Според френските медии той редовно се е опитвал да вербува хора за "Ислямска държава", които да се включат в битките в Сирия, като в това число е и 13-годишният му брат.

Пред пропагандното издание на "Ислямска държава" - "Дабик", той се похвалил, че е успял да планира атаки срещу Запада под носа на белгийските разузнавателни служби и че се е бил в Сирия през февруари.

Пред изданието Абад казва още, че след пристигането си в Белгия е успял да се снабди с оръжия. По време на пътуването си до Белгия джихадистът бил спрян от полицай, след като негова снимка е публикувана в белгийска медия. Полицаят обаче го пуснал, тъй като не намерил прилика със снимката.

27-годишният мъж подчертава, че двамата джихадисти, убити от полицията през януари, са благословени и са получили това, за което са мечтаели дълго време.

„Арестуваха мюсюлмани в Гърция, Испания, Франция и Белгия, в опит да ме заловят. Всички те обаче не бяха свързани с нашите планове“, казва още той пред медията на „Ислямска държава“.

Успях да замина, въпреки че бях преследван от толкова агенции. Името ми и снимката ми бяха непрекъснато в новините, но въпреки това успях да остана на тяхна земя и да планирам атаките срещу тях, както и да замина, когато това стана наложително, подчертава Абдулхамид Абад.

Преди няколко месеца Абад е бил осъден в Белгия на 20 години затвор. Присъдата е произнесена задочно и е за вербуване на екстремисти. Той е сред 32-та души обвинени за организирането на една от най-големите мрежи за вербуване на джихадисти в Белгия.

Абдулхамид Абад беше обвинен и за отвличането на по-малкия си брат и превръщането му в най-младия джихадист в света. Башата на Абдулахмин подал жалба срещу него, след като разбрал, че е вербувал брат си. 

Сестрата на терориста Ясмина разказа пред New York Times през януари, че нито той, нито брат му са проявявали голям интерес към религията, преди да заминат за Сирия през 2014 г. Те дори не ходеха в джамията, казва тя.

Баща им имал магазин и живеел със съпругата си и шестте си деца в апартамент в "Моленбек".

По думите на Ясмина семейството получило обаждания през есента на 2014 г. от Сирия, чрез които им казали, че Абдулхамид се е превърнала в "мъченик", което означава, че е бил убит в битка.

След това семейството не е чувало нищо нито за него, нито за малкия му брат, който сега е на 14 години. Тя каза, че семейството не беше чул от него или по-малкият брат, сега 14, тъй като.

Според лседователите обаче обявяването на Абдулхамид Абад за "мъченик" е било с цел да се отклони вниманието на службите за сигурност. 

Абдулхамид е описван като безотговорен студент, който учел в една от най-престижните гимназии в Брюксел - Saint-Pierre d'Uccle.

Полицията многократно нахлувала в дома му през януари, след като прихванала телефонни разговори между него и предполагаеми джихадисти от белгийска структура на "Ислямска държава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!